Θύμαινα: Το ακριτικό διαμάντι του Αιγαίου με τις πανέμορφες παραλίες

Διαβάζεται σε 3'
Θύμαινα: Το ακριτικό διαμάντι του Αιγαίου με τις πανέμορφες παραλίες
YouTube / Travel Inspiration

Η Θύμαινα, είναι ένα μικρό, πανέμορφο νησί του Ανατολικού Αιγαίου, που ανήκει στο νησιώτικο συμπλέγμα των Φούρνων Κορσεών, ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο.

Η Ελλάδα έχει, ομολογουμένως, εκατοντάδες μικρά νησάκια, άγνωστα για τη μεγάλη πλειοψηφία των ταξιδιωτών, αλλά μοναδικά. Στους νησιωτικούς αυτούς προορισμούς περιλαμβάνεται και η Θύμαινα στο Ανατολικό Αιγαίο, που ανήκει στο νησιώτικο σύμπλεγμα των Φούρνων Κορσεών, ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο.

Με μια υπέροχη ακτογραμμή κοντά στα 25 χιλιόμετρα με αρκετούς κάβους, αθέατους μικρούς και μεγάλους όρμους και βεβαίως καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, θα σας κάνει να την αγαπήσετε προτού καν βρεθείτε στο μικρό της λιμανάκι, ενώ ταυτόχρονα θα κατανοήσετε απόλυτα τον λόγο που οι πειρατές τα παλαιότερα χρόνια την είχαν καταστήσει ως λημέρι τους. Με ελάχιστους μόνιμους κάτοικους και δύο μικρούς οικισμούς, μένει στην ηρεμία της και στην ανόθευτη ζωή της, μακρυά από το άγχος της καθημερινότητας. Και για να είμαστε πιο ακριβείς, θα έλεγα πως η Θύμαινα παραμένει σε μια άλλη εποχή, μια εποχή γεμάτη “παρελθόν” και παραδόσεις, γεμάτη από την Ελλάδα του χθες, που όλοι όσοι την έχουν ζήσει αναζητούν με νοσταλγία.

Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration:

Ο μικρός οικισμός της Θύμαινας είναι χτισμένος αμφιθεατρικά, γεμάτος με στενά σοκάκια με ασβεστωμένα σκαλοπάτια, χαμηλά σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές και ευχάριστους και χαμογελαστούς ανθρώπους. Δύο μικρά καφενεδάκια, δύο παντοπωλεία και ένα εστιατόριο είναι όλα όσα διαθέτει για τους τουρίστες μαζί με λιγοστά δωμάτια για διαμονή. Όσο για μεταφορικό μέσο, δεν είναι απαραίτητο μιας και όλες οι αποστάσεις του νησιού καλύπτονται άνετα και με τα πόδια μέσα σε λίγη ώρα.

Στο κέντρο του οικισμού υπάρχει η πλατεία του νησιού με τον επιβλητικό πανέμορφο πλάτανο της μα και μια φυσική πηγή νερού. Λίγο πιο κάτω από την πλατεία ο επισκέπτης θα συναντήσει το δημοτικό σχολείο, το νηπιαγωγείο, το Κ.Ε.Π το αγροτικό ιατρείο καθώς και την κύρια εκκλησία του οικισμού, τον Άγιο Γεώργιο.

YouTube / Travel Inspiration

Ο δεύτερος τώρα οικισμός της Θύμαινας, η γνωστή Κεραμιδού λίγο νοτιότερα από το λιμάνι, με κατοίκους μετρημένους κυριολεκτικά στα δάχτυλα, όντας προστατευμένη από όλους σχεδόν τους ανέμους που μαστίζουν την περιοχή κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, γεμίζει από τουριστικά σκάφη που την επισκέπτονται για να απολαύσουν τόσο την ηρεμία του τόπου όσο και τους ολόφρεσκους μεζέδες θαλασσινούς και μη, στην τοπική ταβέρνα ελάχιστα μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα.

Παίρνει δε την ονομασία της από ένα πλοίο γεμάτο κεραμίδια που ναυάγησε στον μικρό όρμο στα τέλη του 18ου αιώνα. Μάλιστα η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού κατόπιν υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας το 2015 εντόπισε και κατέγραψε το εν λόγω ναυάγιο, ανελκύοντας δείγματα από τον βυθό για περαιτέρω ανάλυση και τεκμηρίωση. Αυτή λοιπόν ήταν η Θύμαινα, ένα μικρό άγνωστο σε πολλούς νησί, γεμάτο αυθεντικούς ανθρώπους και πανέμορφες παραλίες για όλα τα γούστα.

YouTube / Travel Inspiration

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα