Κυπριακό: Αισιόδοξος δηλώνει και ο Χριστοδουλίδης – Τι αναφέρουν πηγές του ΟΗΕ

Διαβάζεται σε 3'
Κυπριακό: Αισιόδοξος δηλώνει και ο Χριστοδουλίδης – Τι αναφέρουν πηγές του ΟΗΕ
Νίκος Χριστοδουλίδης Eurokinissi

“Παραμένω αισιόδοξος ότι θα έχουμε θετικά νέα σύντομα” δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη – Γκουτέρες για το Κυπριακό.

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που έλαβε χώρα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, σήμερα, Παρασκευή (12/7).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και της προσωπικής του απεσταλμένης Μαρία, Άνχελα Ολγκίν, για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ, ο κ. Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον κ. Μητσοτάκη ανέφερε ότι έχει τη διάθεση να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει για να φτάσουν οι δύο κοινότητες στην επανέναρξη του διαλόγου.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών δεν δόθηκαν πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης της κ. Ολγκίν, αλλά αναφέρθηκε ότι η έκθεση παρουσιάζει την υφιστάμενη κατάσταση στη νήσο. Ωστόσο, αυτό που ξεκαθαρίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές είναι ότι δεν υπάρχει εισήγηση του Γενικού Γραμματέα για τετραμερή ή πενταμερή συνάντηση, το οποίο δεν δέχεται ούτε η Αθήνα.

Το επόμενο άμεσο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι προτάσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος από την Τετάρτη 10 Ιουλίου μελετά την έκθεση που του παρέδωσε η προσωπική του απεσταλμένη, Μαρία ‘Ανχελα Ολγκίν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ώστε να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ υπάρχει η πρόθεση να συζητηθεί η εντολή της κ. Ολγκίν στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Αισιόδοξος δηλώνει ο Χριστοδουλίδης

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε από την πλευρά του, πως στη βάση πληροφόρησης που έλαβε σήμερα παραμένει αισιόδοξος ότι σύντομα, πριν το τέλος του έτους, θα υπάρξουν θετικά νέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε η Πρέσβειρα της Γαλλίας με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι δυναμικές διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται ραγδαία από το 2016 με την υπογραφή της Στρατηγικής Ατζέντας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας.

Επισήμανε, επίσης, ότι εργάζεται εντατικά με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, εξαντλώντας κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που είχαν διακοπεί και σύμφωνα με τη μόνη δυνατή βάση λύσης, την οποία καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

“Μετά από πληροφόρηση που έλαβα σήμερα, παραμένω αισιόδοξος ότι θα έχουμε θετικά νέα σύντομα, πριν το τέλος του έτους”, τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα