Λουτρό αίματος στη Γάζα – Ο ισχυρισμός του Ισραήλ και η απάντηση της Χαμάς

Διαβάζεται σε 6'
Νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας
Νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας AP Photo/Abdel Kareem Hana

Δεκάδες νεκρούς άφησαν πίσω τους οι ισραηλινές δυνάμεις μετά από επίθεση σε ανθρωπιστική ζώνη στη νότια Γάζα. Ο IDF διερευνά το αποτέλεσμα της επιδρομής που είχε στόχο τον Μοχάμεντ Ντέιφ.

Δεν έχει τέλος η φρίκη των βομβαρδισμών εναντίον αμάχων Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας, με το νέο αιματοκύλισμα του Σαββάτου (13/07) να λαμβάνει χώρα σε καταυλισμό εκτοπισμένων ανθρώπων στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Ενώ ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στον καταυλισμό αλ Μαουάσι έκανε λόγο για τουλάχιστον 71 Παλαιστίνιους νεκρούς και 289 τραυματίες, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε απόψε ότι 90 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από το ισραηλινό πλήγμα στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο καταγγέλλει την “αποτρόπαιη σφαγή εκ μέρους του κατακτητή” (σ.σ. του Ισραήλ) σημειώνοντας επίσης πως οι τραυματίες είναι 300. “Τα μισά από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά“, πρόσθεσε η Χαμάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας το νοσοκομείο Νάσερ δέχθηκε 20 σορούς και 90 τραυματίες, με το Reuters να μεταδίδει ότι το υπουργείο δεν έδωσε τελικό αριθμό των θυμάτων που μεταφέρθηκαν σε άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς ανέφερε ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και μέλη της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι στόχος της επίθεσης, που αποτελεί μια από τις πιο αιματηρές από την έναρξη του πολέμου ήταν ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς και εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου Μοχάμεντ Ντέιφ, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει σαφές μέχρι στιγμής αν ο Ντέιφ βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού “Army Radio”, ο Ντέιφ κρυβόταν σε ένα κτίριο στην ανθρωπιστική ζώνη Al-Mawasi που έχει οριστεί από το Ισραήλ, δυτικά της νότιας πόλης Χαν Γιουνίς. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε μάλιστα ότι το χτύπημα στον Ντέιφ έγινε σε “περιφραγμένη περιοχή της Χαμάς” και ότι “οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί ήταν μαχητές”.

Νετανιάχου: Καμία βεβαιότητα ότι ο Ντέιφ σκοτώθηκε

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι δεν υπάρχει “καμία βεβαιότητα” για το αν ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, ο Μοχάμαντ Ντέιφ, και ο αναπληρωτής του σκοτώθηκαν από το ισραηλινό πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας. Δεσμεύτηκε όμως ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει τους πολεμικούς στόχους του Ισραήλ μέχρι τέλους.

“Το κράτος του Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα μια επίθεση στη Γάζα επιχειρώντας να εξοντώσει τον Μοχάμεντ Ντέιφ και τον αναπληρωτή του Ράφα Σαλάμα. Δεν είναι βέβαιο ότι εξοντώθηκε ο ένας ή ο άλλος”, είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα φτάσουμε σε όλη την ηγεσία της Χαμάς“, πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου υποστήριξε επίσης ότι οι πιθανότητες να επιτευχθεί μια συμφωνία για την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων θα βελτιωθούν εάν αυξηθεί η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς.

Ο IDF λέει ότι οι ηγέτες της Χαμάς “χτυπήθηκαν”, αλλά δεν επιβεβαιώνει τους θανάτους

Προηγουμένως, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, ότι “χτύπησε τον Μοχάμεντ Ντέιφ και τον Ράφα Σαλάμα, τον διοικητή της ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς της Χαμάς, οι οποίοι είναι δύο από τους εγκεφάλους της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου”.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Χ, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) αναφέρουν:

“Σε μια κοινή δραστηριότητα των IDF και της ISA που βασίστηκε σε ακριβείς πληροφορίες, η Νότια Διοίκηση των IDF και η IAF πραγματοποίησαν ένα χτύπημα σε μια περιοχή όπου δύο ανώτεροι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονταν ανάμεσα σε πολίτες. Η τοποθεσία του πλήγματος ήταν μια ανοιχτή περιοχή που περιβάλλεται από δέντρα, αρκετά κτίρια και υπόστεγα”.

Οι IDF επισύναψαν μια εικόνα πριν και μετά από αυτό που λέει ότι ήταν ένα “συγκρότημα όπου οι ανώτεροι τρομοκράτες και οι άλλοι κρύβονταν πριν και μετά το χτύπημα”.

“Ψευδής” ο ισχυρισμός, λέει η Χαμάς

Ο ισχυρισμός του Ισραήλ ότι στοχοθέτησε ηγέτες της Χαμάς σε έναν σημερινό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Γάζα είναι “ψευδής”, ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της η Χαμάς.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι στοχοθέτησε Παλαιστίνιους ηγέτες, με τον ισχυρισμό αυτό, να διαψεύδεται αργότερα”, ανακοίνωσε η Χαμάς.

Βομβαρδίστηκε τόπος προσευχής – 20 νεκροί

Η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας ανέφερε επίσης ότι 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε προσφυγικό καταυλισμό στα δυτικά της Πόλης της Γάζας, όπου ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του.

“Ο αριθμός των μαρτύρων της σφαγής του Αλ Σάτι ανέρχεται στους 20 και υπάρχουν ακόμη ορισμένοι τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση”, ανέφερε ό Μαχμούντ Μπασάλ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής.

Νωρίτερα, ο ίδιος είπε ότι πολλές οβίδες έπεσαν στο Αλ Σάτι καταγγέλλοντας “μια νέα σφαγή” με στόχο το τζαμί της συνοικίας.

Το νοσοκομείο Βαπτιστών της πόλης από την πλευρά του ανέφερε ότι μεταφέρθηκαν εκεί 17 νεκροί και “ένας αριθμός” τραυματιών.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες. Το πρωί ανέφερε ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας και ιδίως στην Πόλη της Γάζας, όπου ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι σημειώθηκαν βομβαρδισμοί από το πυροβολικό και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Νετανιάχου

Σκληρή ανακοίνωση κατά του Ισραήλ για την επίθεση στην Αλ-Μαουάσι, δυτικά της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η επίθεση του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων που βρήκαν καταφύγιο στο Αλ-Μαουάσ, το οποίο έχει χαρακτηρίσει ως “ασφαλή ζώνη” στη Χαν Γιουνίς, και η σφαγή δεκάδων αμάχων είναι ένα ακόμη στάδιο στην προσπάθεια της κυβέρνησης Νετανιάχου να εξοντώσει ολοκληρωτικά τους Παλαιστίνιους» σημειώνεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: «Ενώ αναμένεται η απάντηση του Ισραήλ στη θετική ανταπόκριση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός, η επιλογή για άλλη μια φορά της κυβέρνησης Νετανιάχου για αιματοχυσία αποτελεί απόδειξη ότι προσπαθεί να αποτρέψει τις διαπραγματεύσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Οι χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν αυτή τη βαρβαρότητα».

Έφτασαν τους 38.443 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Τουλάχιστον 38.443 Παλαιστίνιοι νεκροί και 88.841 τραυματίες από την εισβολή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από την τρομοκρατική εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο (13/7) το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Πάντως, σε πρόσφατη έκθεση του The Lancet που δημοσιεύθηκε με τίτλο «Καταμετρώντας τους νεκρούς στη Γάζα: Δύσκολο αλλά αναγκαίο», εκτιμά ότι αυτός ο αριθμός των θυμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, ίσως να ξεπερνούν τους 186.000.

Ο πραγματικός αριθμός πιθανότατα περιλαμβάνει χιλιάδες ακόμη παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια και όσους έχουν υποκύψει στις συνέπειες του πολέμου, όπως ο υποσιτισμός, οι ασθένειες και η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης.

Επιπλέον, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, το 35% των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας είχε καταστραφεί, επομένως ο αριθμός των σορών που εξακολουθούν να είναι θαμμένοι στα ερείπια είναι πιθανότατα σημαντικός, με εκτιμήσεις πάνω από 10.000», ανέφερε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα