Άτμισμα: Τα 5 βήματα που θα βοηθήσουν να το σταματήσετε

Διαβάζεται σε 5'
Συσκευή ατμίσματος
Συσκευή ατμίσματος iStock

Ενώ το άτμισμα συχνά προβάλλεται ως μια πιο υγιεινή επιλογή από το κάπνισμα, και ίσως είναι, ενέχει κι αυτό κινδύνους και οι περισσότεροι από αυτούς μπορεί να είναι άγνωστοι.

Είναι επιστημονικά δεδομένο ότι το άτμισμα, τουλάχιστον με επώνυμα προϊόντα που έχουν κάνει έρευνες, εκθέτει τους χρήστες σε λιγότερες χημικές ουσίες από την καύση του τσιγάρου.

Ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί μία συνήθεια εθισμού στη νικοτίνη. Πέρα από αυτό, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος δεν είναι ακόμη γνωστές.

Σύμφωνα με τo Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) των ΗΠΑ, το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να περιέχει ουσίες που ενδέχεται να είναι επιβλαβείς ή δυνητικά επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται:

  • η νικοτίνη που περιέχουν τα εν λόγω προϊόντα και είναι εξαιρετικά εθιστική χημική ουσία που μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων.
  • χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο
  • βαρέα μέταλλα όπως νικέλιο, κασσίτερος και μόλυβδος
  • μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να εισπνευστούν βαθιά στους πνεύμονες
  • πτητικές οργανικές ενώσεις
  • αρωματικές ύλες όπως το διακετύλιο, που συνδέεται με μια σοβαρή πνευμονοπάθεια. Ορισμένες αρωματικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι ασφαλείς για κατανάλωση αλλά όχι για εισπνοή, επειδή οι πνεύμονες επεξεργάζονται τις ουσίες διαφορετικά από το έντερο.

«Ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει γενικά λιγότερες επιβλαβείς χημικές ουσίες από το θανατηφόρο μείγμα 7.000 χημικών ουσιών που βρίσκονται στον καπνό των τσιγάρων. Ωστόσο, αυτό δεν καθιστά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ασφαλή. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν για τις άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου», υπογραμμίζει το ECDC.

Εάν προσπαθείτε, πάντως, να εγκαταλείψετε τη συνήθειά σας, υπάρχουν διάφορα βήματα για να σταματήσετε το άτμισμαε.

5 βήματα για να σταματήσετε το άτμισμα

Το να αποφασίσετε ότι πρέπει να κόψετε το άτμισμα είναι εύκολο, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να ξεκινήσετε την προσπάθεια, αφού πρόκειται για προϊόν που προκαλεί εθισμό.

Ακολουθούν 5 βήματα που θα σας βοηθήσουν να κόψετε την ανθυγιεινή συνήθεια:

  1. Δώστε προτεραιότητα στην υγεία σας.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αρχίσετε να κόβετε το άτμισμα είναι να ρίξετε μια ξεκάθαρη ματιά στο πώς επηρεάζει τη ζωή σας. Ορισμένες ερωτήσεις προς τον εαυτό σας είναι:

  • Εμποδίζει το άτμισμα τις καθημερινές σας δραστηριότητες;
  • Βασίζεστε στο άτμισμα για να βγάλετε τη μέρα σας;
  • Παρατηρείτε ότι το άτμισμα επηρεάζει την υγεία σας;
  • Θέλετε να βοηθήσετε μακροπρόθεσμα την υγεία σας;
  • Επηρεάζει το άτμισμα τη σχέση σας με τον σύντροφό σας, την οικογένεια ή τους φίλους σας;
  • Ξοδεύετε πάρα πολλά χρήματα για το άτμισμα;

Συνολικά, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κόψετε, είναι να εξετάσετε με ειλικρίνεια τη ζημιά που μπορεί να προκαλεί στη γενική σας υγεία και στην τσέπη σας.

  1. Δημιουργήστε θετική νοοτροπία.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν τον εθισμό τους είχαν υψηλότερα επίπεδα κινήτρων, δέσμευσης και θέλησης από εκείνους που επικεντρώνονταν στη μονιμότητα του εθισμού.

Ανέφεραν επίσης λιγότερες αναποδιές και εμπόδια στη διακοπή της χρήσης.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με θετική σκέψη, μπορεί να έχουν λιγότερη διάθεση να ατμίσουν, να βρίσκουν ευκολότερη τη διακοπή και να είναι λιγότερο πιθανό να υποτροπιάσουν.

  1. Να είστε προετοιμασμένοι.

Η διακοπή του ατμίσματος μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά το να έχετε ένα σχέδιο και να ξέρετε τι να περιμένετε, θα σας προετοιμάσει για την επιτυχία.

Μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου καθώς ξεκινάτε το ταξίδι σας περιλαμβάνουν:

Εκλυτικοί παράγοντες. Άνθρωποι, μέρη και συναισθήματα μπορεί να σας θυμίζουν το άτμισμα και να σας προκαλούν να βάλετε το ηλεκτρονικό τσιγάρο στο στόμα. Καθώς το κόβετε, είναι σημαντικό να μάθετε ποια είναι τα ερεθίσματα που σας προκαλούν τη διάθεση και να προσπαθείτε να τα αποφεύγετε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Επιθυμίες. Καθώς το κόβετε, θα εμφανιστούν πόθοι και συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των πόθων σας, είτε πρόκειται για άσκηση, είτε για γλυκά, είτε ό,τι άλλο σας ευχαριστεί.

  1. Βρείτε υποστήριξη.

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος και του ατμίσματος είναι η εύρεση υποστήριξης.

Έρευνες δείχνουν ότι η εύρεση μιας κοινότητας ή ομάδας υποστήριξης βοηθά στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας της διακοπής και μειώνει τις πιθανότητες υποτροπής.

Πριν κάνετε τα πρώτα βήματα, μιλήστε με ανθρώπους στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε και ζητήστε τη συναισθηματική τους υποστήριξη.

Μια άλλη πηγή υποστήριξης είναι ο γιατρός. Υπάρχουν ιατρεία διακοπής καπνίσματος σε πολλά δημόσια νοσοκομεία που βοηθούν και προς αυτή την κατεύθυνση. Πείτε στους ειδικούς γιατρούς ότι θέλετε να κόψετε το άτμισμα και ζητήστε τη συμβουλή τους. Θα είναι σε θέση να σας προσφέρουν υποστήριξη.

  1. Μην τα παρατάτε εύκολα.

Ο μέσος καπνιστής ή ατμιστής χρειάζεται αρκετές προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος για να κάνει μια μόνιμη αλλαγή στη ζωή του.

Να θυμάστε, το γεγονός ότι αποτύχατε την πρώτη φορά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πετύχετε στην επόμενη προσπάθειά σας να το κόψετε. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να παραμένετε θετικοί καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Ορισμένες θετικές δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματα στέρησης περιλαμβάνουν:

Σωματική δραστηριότητα. Η άσκηση είναι ένας υγιεινός τρόπος για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων επιθυμίας. Η έκκριση των ενδορφινών που κερδίζετε από τη γυμναστική είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στη νικοτίνη που μπορεί να αποζητάτε. Βρείτε μια δραστηριότητα που σας ταιριάζει, είτε πρόκειται για τρέξιμο, γιόγκα ή άρση βαρών.

Απασχοληθείτε με άλλες δραστηριότητες. Καθώς μαθαίνετε περισσότερα για τον εαυτό σας κατά τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος, βρείτε διεξόδους που σας βοηθούν να ανακουφιστείτε από το στρες με πιο θετικό τρόπο. Δοκιμάστε να δείτε αγαπημένες εκπομπές στην τηλεόραση, να πάτε θάλασσα, να διαβάσετε, να ζωγραφίσετε, να παίξετε ένα παιχνίδι που σας αρέσει κ.ά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα