Τραμπ: Τα 8 κρίσιμα ερωτήματα για την απόπειρα δολοφονίας

Διαβάζεται σε 7'
Τραμπ: Τα 8 κρίσιμα ερωτήματα για την απόπειρα δολοφονίας
AP PHOTO

Γιατί κανείς δεν περιπολούσε την ταράτσα από την οποία άνοιξε πυρ ο δράστης; Η Μυστική Υπηρεσία έδρασε αρκετά άμεσα; Τα αναπάντητα ερωτήματα από την επίθεση κατά του Τραμπ.

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωσή του στην Πενσυλβάνια δημιούργησε αρκετά ερωτήματα, κυρίως γύρω από το πόσο αποτελεσματική είναι εν τέλει η ασφάλεια που παρέχουν οι δυνάμεις της Μυστικής Υπηρεσίας.

Το γεγονός ότι ο 20χρονος δράστης βρέθηκε ένοπλος σε ταράτσα μόλις 150 μέτρα μακριά από την εξέδρα που μιλούσε ο Τραμπ από μόνο του εγείρει πολλά ερωτηματικά.

Το FBI έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας ενώ η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας, Κίμπερλι Τσιτλ, έχει κληθεί να καταθέσει ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις 22 Ιουλίου.

Το BBC και το Politico, σε σχετικά δημοσιεύματά τους, παραθέτουν ορισμένες εύλογες απορίες που προκύπτουν από την αιματηρή επίθεση της 13ης Ιουλίου.

1. Γιατί κανείς δεν φύλαγε την ταράτσα;

Παραμένει ασαφές πώς ο δράστης, Τόμας Μάθιου Κρουκς, κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στην ταράτσα ενός κτιρίου κοντά στη συγκέντρωση, που απέχει μόλις 130 μέτρα από τον Τραμπ.

Η ταράτσα ήταν γνωστό “τρωτό σημείο”, σύμφωνα με το NBC News, το οποίο επικαλείται δύο πηγές εξοικειωμένες με τις επιχειρήσεις της Μυστικής Υπηρεσίας. “Κάποιος έπρεπε να βρίσκεται στην ταράτσα ή να φυλάει το κτίριο, ώστε κανείς να μην μπορεί να ανέβει”, ανέφερε μία από τις πηγές στο NBC.

Τόμας Μάθιου Κρουκς
Τόμας Μάθιου Κρουκς Bethel Park School District / AP

Επιπλέον, η οπτική επαφή από την ταράτσα προς την περιοχή του βάθρου του Τραμπ θα έπρεπε να είχε αποκλειστεί. “Ο Κρουκς δεν θα έπρεπε να έχει ευθεία οπτική επαφή με τον Τραμπ”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, στο ABC News τη Δευτέρα.

2. Υπήρξαν προειδοποιήσεις για τον δράστη;

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο BBC ότι ο ίδιος και άλλοι είχαν εντοπίσει τον Κρουκς να κινείται με ένα τουφέκι στην ταράτσα. Ειδοποίησαν την αστυνομία, αλλά ο δράστης συνέχισε να κινείται για αρκετά λεπτά, πριν πυροβολήσει και τελικά πέσει νεκρός, πρόσθεσε.

Ο ειδικός πράκτορας του FBI, Κέβιν Ροτζέκ, παραδέχτηκε ότι ήταν “έκπληξη” το γεγονός ότι ο δράστης κατάφερε να ανοίξει πυρ.

Ο σερίφης της κομητείας επιβεβαίωσε ότι ο Κρουκς εντοπίστηκε από έναν τοπικό αστυνομικό, ο οποίος δεν κατάφερε να τον σταματήσει εγκαίρως. Παραμένει ασαφές εάν αυτές οι πληροφορίες έφτασαν στους πράκτορες του Τραμπ.

Ο Κρουκς βρισκόταν ήδη υπό την παρακολούθηση των αρχών, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της επιβολής του νόμου, ο οποίος ανέφερε ανώνυμα στο CNN ότι οι αξιωματούχοι θεώρησαν ύποπτη τη συμπεριφορά του κοντά στους μαγνητικούς ανιχνευτές της εκδήλωσης. Αυτή η πληροφορία υποτίθεται ότι μεταβιβάστηκε στη Μυστική Υπηρεσία.

3. Μήπως η Μυστική Υπηρεσία βασίστηκε υπερβολικά στην τοπική αστυνομία;

Ο δράστης πυροβόλησε από μια περιοχή που περιγράφηκε ως “δεύτερη περίμετρος”, η οποία περιπολείτο όχι από τη Μυστική Υπηρεσία, αλλά από τοπικούς και πολιτειακούς αξιωματικούς.

Ένας πρώην πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας είπε ότι αυτού του είδους η συνεργασία λειτούργησε μόνο όταν υπήρχε ένα σαφές σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει όταν εντοπιστεί ένας κίνδυνος.

“Όταν βασίζεστε στους τοπικούς συνεργάτες επιβολής του νόμου, πρέπει να έχετε προσεκτικά σχεδιάσει και να τους έχετε ενημερώσει τι περιμένετε να κάνουν σε περίπτωση απειλής”, δήλωσε ο Τζόναθαν Γουάκρο στην Washington Post. Ο σερίφης της κομητείας παραδέχτηκε ότι υπήρξε “αποτυχία”, αλλά δήλωσε ότιδε φταίει κανείς γι’ αυτό.

4. Ήταν αρκετές οι δυνάμεις ασφαλείας στην προεκλογική συγκέντρωση;

Ένας πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής υποστήριξε ότι η Μυστική Υπηρεσία ήταν “διάσπαρτη” και ότι η τοπική αστυνομία δεν είχε εκπαιδευτεί αρκετά για να ασφαλίσει μια εκδήλωση όπως αυτή του Σαββάτου.

Ο Τζέισον Τσάφετζ, που είχε επισημάνει στο παρελθόν αποτυχίες της Μυστικής Υπηρεσίας, δήλωσε σην Washington Post ότι “δεν υπάρχει μεγαλύτερο προφίλ υψηλού κινδύνου από τον Τραμπ ή τον Πρόεδρο Μπάιντεν”, αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίστηκε στην ασφάλεια στην Πενσυλβάνια.

Όπως αναφέρει το BBC, η Μυστική Υπηρεσία αρνήθηκε ότι ένα αίτημα από την ομάδα του Τραμπ για ενίσχυση της στελέχωσης απορρίφθηκε πριν τη συγκέντρωση. Ωστόσο, η WP ανέφερε ότι είδε μία συνομιλία μέσω μηνυμάτων, όπου ένας πρώην αξιωματικός της Μυστικής Υπηρεσίας ρωτούσε συναδέλφους του πώς ο ύποπτος κατάφερε να πλησιάσει τόσο κοντά στον Τραμπ με ένα όπλο. Λέγεται ότι έλαβε την απάντηση: “Πόροι”.

5. Ο Τραμπ απομακρύνθηκε από τη σκηνή αρκετά γρήγορα;

Οι πράκτορες που προστάτευσαν τον Τραμπ έλαβαν επαίνους για την άμεση ανταπόκρισή τους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πράκτορα Ρόμπερτ ΜακΝτόναλντ, ο οποίος δήλωσε ότι έκαναν “αρκετά καλή δουλειά” παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε ακριβές “εγχειρίδιο” για το τι να κάνουν σε μια τέτοια περίσταση.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει. Έδρασαν αρκετά γρήγορα;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρωτόκολλο για τέτοια περίπτωση. Οι πράκτορες εκτιμούν την κατάσταση και δρουν αναλόγως. Όμως, αρκετοί επισημαίνουν ότι χρειάστηκε αρκετός χρόνος μέχρι να φτάσει ο Τραμπ στο αυτοκίνητό του.

AP Photo/Evan Vucci

Πλάνα του περιστατικού δείχνουν τους πράκτορες να σχηματίζουν γρήγορα ασπίδα γύρω του αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, αλλά στη συνέχεια φαίνεται ότι σταματούν καθώς ο Τραμπ ζητά να πάρει τα παπούτσια του. Ο πρώην πρόεδρος συνεχίζει να σηκώνει τη γροθιά του προς τους υποστηρικτές του. Ένας βετεράνος της Μυστικής Υπηρεσίας δήλωσε στους New York Times, “αν ήμουν εγώ εκεί, δεν θα το επέτρεπα, αν ήμουν εγώ, θα του αγόραζα ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια” ανέφερε.

6. Γιατί στόχευσε ο δράστης τον Τραμπ;

Ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς δεν είχε ποινικό μητρώο. Το FBI εξακολουθεί να ερευνά το προφίλ του και τι τον ώθησε να πραγματοποιήσει την επίθεση. Για να το κάνουν αυτό, θα πάρουν συνεντεύξεις από τους φίλους και την οικογένειά του και θα εξετάσουν το ιστορικό του στο διαδίκτυο καθώς και οποιαδήποτε γραπτά του.

Ένας αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ερευνητές εξετάζουν τις αναρτήσεις του Κρουκς στο Discord, σύμφωνα με το Politico.

Είναι γνωστό πως ήταν εγγεγραμμένος στους Ρεπουμπλικάνους, αλλά είχε δωρίσει 15 δολάρια στο Progressive Turnout Project, έναν δημοκρατικά προσανατολισμένο οργανισμό εκλογικής κινητοποίησης, σύμφωνα με δημόσια διαθέσιμα αρχεία. Ο Τζο Μπάιντεν την Κυριακή κάλεσε τους Αμερικανούς να μην κάνουν εικασίες για τα κίνητρα της επίθεσης. “Αφήστε το FBI να κάνει τη δουλειά του”, είπε, ενώ παράλληλα ζήτησε μια “ανεξάρτητη έρευνα”.

7. Τι άλλο είχε σχεδιάσει ο δράστης;

Οι αστυνομικοί ανέσυραν ένα τουφέκι τύπου AR από τον Κρουκς, αλλά δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει πώς απέκτησε το όπλο του. Το Associated Press επικαλέστηκε δύο ανώνυμες πηγές που δήλωσαν ότι το όπλο ανήκε στον πατέρα του.

Οι αρχές ανέφεραν ότι βρέθηκαν εκρηκτικά – συμπεριλαμβανομένης μιας αυτοσχέδιας εκρηκτικής συσκευής (IED) – μέσα σε ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Κρουκς κοντά στη συγκέντρωση του Τραμπ. Επίσης, βρέθηκαν υλικά κατασκευής βομβών στο σπίτι του, σύμφωνα με το Associated Press.

8. Πώς θα επηρεάσει η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων;

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν την Κυριακή ότι δεν σκοπεύουν να κάνουν καμία σημαντική αλλαγή στην ασφάλεια του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων, δεδομένου ότι έχουν ήδη προχωρήσει σε εκτεταμένο σχεδιασμό. Δεν υπάρχουν “γνωστές απειλές” εναντίον του συνεδρίου ή οποιουδήποτε επισκέπτεται το συνέδριο, δήλωσε ο ειδικός πράκτορας του FBI, Μάικλ Χενσλ.

Ο Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι σκέφτηκε να αναβάλει την άφιξή του κατά δύο ημέρες, αλλά τελικά αποφάσισε να μην το κάνει. Έφτασε στο Μιλγουόκι το βράδυ της Κυριακής. “Απλώς αποφάσισα ότι δεν μπορώ να επιτρέψω σε έναν ‘σκοπευτή’ ή έναν πιθανό δολοφόνο να αλλάξει το πρόγραμμα ή οτιδήποτε άλλο”, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το απόγευμα της Κυριακής. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται να αποδεχθεί επίσημα την υποψηφιότητα την Πέμπτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα