Αγγελική Παπούλια – Ρένη Πιττακή “στήνουν” γλωσσολογικό συνέδριο στην Παλαιά Βουλή

Διαβάζεται σε 4'
ΕΥΘΥΜΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ – ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΕΣ
Ανδρέας Σιμόπουλος

Ο Ευθύμης Φιλίππου και η Αγγελική Παπούλια, με συνοδοιπόρο τη σπουδαία Ρένη Πιττακή, στήνουν ένα σκηνικό γλωσσολογικού συνεδρίου στην ιστορική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής,

Την παράσταση Ετυμολογίες παρουσιάζουν στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής ο Ευθύμης Φιλίππου και η Αγγελική Παπούλια στις 18 έως 22 Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024.

Στη νέα τους συνεργασία ο βραβευμένος συγγραφέας και σεναριογράφος και η καταξιωμένη ηθοποιός, με συνοδοιπόρο τη σπουδαία Ρένη Πιττακή, στήνουν ένα σκηνικό γλωσσολογικού συνεδρίου στην ιστορική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής,

Οι Ετυμολογίες παρουσιάζονται και στο πλαίσιο του grape – Greek Agora of Performance 2024.

ΕΥΘΥΜΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ – ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΕΣ
Ανδρέας Σιμόπουλος

Λίγα λόγια για την παράσταση των Φιλίππου- Παπούλια

Σε ένα κτίριο-ορόσημο της ελληνικής ιστορίας, παρακολουθούμε τη διάλεξη δύο εισηγητριών που παραθέτει επινοημένες ετυμολογίες διαφόρων λέξεων της ελληνικής γλώσσας. Με εργαλείο τη γλώσσα και στοιχεία από τη μυθολογία, το νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου διερευνά τη σχέση ιστορίας και Ιστορίας⋅ παρατηρεί το χάσμα ανάμεσα στο ψέμα και στην αλήθεια και τη λεπτή γραμμή που χωρίζει το υποκειμενικό από το αντικειμενικό.

Στη νέα τους συνεργασία, ο Ευθύμης Φιλίππου και η Αγγελική Παπούλια συν-σκηνοθετούν μια παράσταση που προσπαθεί να αναδείξει τη σημασία της αβεβαιότητας, της αμφισβήτησης και της ασάφειας σε σχέση με τη γλώσσα, τη επικοινωνία και την εθνική ταυτότητα.

ΕΥΘΥΜΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ – ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΕΣ
Ανδρέας Σιμόπουλος

Μια αγορά για τις παραστατικές τέχνες

Το grape – Greek Agora of Performance αποτελεί μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με σκοπό τη συστηματοποίηση της προβολής των Ελλήνων καλλιτεχνών στη διεθνή σκηνή Θεάτρου και Χορού, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκπροσώπους διεθνών φεστιβάλ και καλλιτεχνικούς διευθυντές πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού. Στο πλαίσιο της πλατφόρμας για το 2024 παρουσιάζονται 8 έργα την περίοδο 21 – 25 Ιουλίου.

Οι επιλεγμένες παραγωγές εξετάζουν κρίσιμα ζητήματα του καιρού μας: το ζήτημα της ταυτότητας -εθνικής, φυλετικής, σεξουαλικής-, το ζήτημα της πολιτειότητας, της δικαιοσύνης και της ισότητας, τη σχέση των γυναικών με το σώμα και τη μητρότητα, τα δικαιώματα των μεταναστών και την επίδραση της σύγχρονης τεχνολογίας στη διαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων, την αναζήτηση ελπίδας και σταθερότητας αλλά και τη χαρά της συνύπαρξης σ’ ένα κόσμο που επικρατεί μια καθολική αίσθηση αστάθειας και ανησυχίας και απομόνωσης.

Το grape απευθύνεται εξίσου στο ευρύ κοινό και είναι μέρος του συνολικού καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Οι παραστάσεις που περιλαμβάνει είναι προγραμματισμένες και σε άλλες ημερομηνίες, εκτός της χρονικής διάρκειας της πλατφόρμας.

Συντελεστές

Κείμενο: Ευθύμης Φιλίππου
Σκηνοθεσία: Ευθύμης Φιλίππου, Αγγελική Παπούλια
Σκηνικός χώρος: Κλειώ Μπομπότη
Ενδυματολόγος: Βασιλεία Ροζάνα
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κασιμάτης
Μουσική: Παναγιώτης Μελίδης
Γραφιστικός σχεδιασμός: MNP Athens
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου
Βοηθός σκηνοθετών: Κατερίνα Ρουσιάκη

Ερμηνεύουν: Ρένη Πιττακή, Αγγελική Παπούλια
Συμμετέχουν Jean-Jacques Tesson, Κωνσταντίνα Κολοβού
Ερμηνευτής τραγουδιών Γιώργος Ντάβλας

Εμφανίζονται στο βίντεο : Χρήστος Στέργιογλου και οι χορωδοί Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Νίκος Βλασσόπουλος, Αλέκος Κακαβούλης, Γιάννης Καλλέργης, Θέμης Κοτσιφάκης, Νικόλας Κουτρουμπάς, Γιώργος Κρενδιρόπουλος, Αχιλλέας Ρουσιάκης, Γιάννης Τίκωφ

Μουσική διδασκαλία και διεύθυνση χορωδίας Μυρτώ Τίκωφ

Ιnfo

ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ
18 – 22 ΙΟΥΛΙΟΥ

Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, more.com
ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ Πλατεία Συντάγματος (This is Athens info point Δήμου Αθηναίων) Δε-Πα 10:00-18:00
ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Δε-Πα 10:00-18:00 +30 2118008181
ΑΜΕΑ: +30 2104834913| Δε-Πα 10:00-17:00
Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα