Η εύθραυστη “θερινή ειρήνευση” του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 4'
Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η υποχώρηση Κασσελακη στην Πολιτική Γραμματεία και οι διαφωνίες. Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι των κομματικών ΜΜΕ

Σε μία βραχεία περίοδο εύθραυστης θερινής ειρήνευσης εισέρχεται πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Το πρώτο στοιχείο που την δομεί είναι η υποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη στο αίτημα που διατυπώθηκε ευρύτατα ώστε να λήξει η «υπόγεια» επίθεση στην περίοδο Τσίπρα με υπονοούμενα περί «μαύρου χρήματος». Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι δεν συζητήθηκαν οι οργανωτικές αλλαγές που έχει προτείνει ο πρόεδρος του κόμματος. Αυτά ενώ παραμένουν ανοιχτά τα θέματα των οικονομικών και των κομματικών ΜΜΕ.

Υποχώρηση

Στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, περιλαμβάνεται μία διατύπωση που σαφώς συνιστά άτυπη «νίκη» των 8 στελεχών που αμφισβητούν τις κεντρικές επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «σε αντίθεση με άλλα κόμματα, όπως η ΝΔ, ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαχρονικά πορεύεται, τόσο επί Τσίπρα όσο και επί Κασσελάκη, με διαφάνεια στα οικονομικά του, χωρίς άδηλους πόρους και σχέσεις «δούναι και λαβείν» με επιχειρηματικά συμφέροντα». Αυτή η εκτίμηση του οργάνου έρχεται σε αντίθεση με τις κατά καιρούς δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη ή του Ευάγγελου Αποστολάκη που άφηναν «ανοιχτά» τέτοιου είδους ζητήματα.

Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη Π.Γ την πρόταση αυτή είχαν καταθέσει εγγράφως οι Κ. Ζαχαριάδης, Α.Φλαμπουράρης, Ο.Γεροβασίλη, Γ.Ραγκούσης, Θ.Θεοχαρόπουλος, Κ.Νοτοπούλου, Ζ.Καρκούλια και Ε.Συμεωνίδου δεν είχε όμως υιοθετηθεί. Η εξέλιξη δείχνει πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «στάθμισε» τα δεδομένα και σε συνδυασμό με την μείωση της πολιτικής επιρροής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφεται ποικιλοτρόπως κατέληξε στην αποδοχή της. Υπέρ της εξέλιξης άλλωστε είχε ταχθεί με δημόσιες δηλώσεις του πριν 2 ημέρες και ο Νίκος Παππάς.

Δεν λείπουν πάντως τα στελέχη που …δεν εφησυχάζουν με την εξέλιξη αυτή. Θεωρώντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποδείξει στο παρελθόν, ότι με μεγάλη ευκολία «προσπερνά» τις αποφάσεις των οργάνων. Έτσι σε αρκετούς δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την συγκεκριμένη … «ατζέντα» στην λογική της διαμόρφωσης «εσωτερικού εχθρού».

Παραμένει η διχογνωμία

Παρά την προσπάθεια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει την αίσθηση ότι η Πολιτική Γραμματεία «προσυπέγραψε» στο σύνολό του ένα συναινετικό κείμενο που κατέθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης, τα στοιχεία της πολιτικής διαφοροποίησης είναι υπαρκτά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν υπήρξαν διαφοροποιήσεις στελεχών. Για παράδειγμα στην στάση του κόμματος στην υπόθεση της Attica Bank, όπου καταγράφθηκε διαφορετική προσέγγιση εντός της Πολιτικής Γραμματείας.

Στα θέματα των δημοσιονομικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπουν γενικευμένη μείωση φόρων με ταυτόχρονη αύξηση εσόδων και μισθών ο Γιάννης Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι την θεωρεί μη ρεαλιστική, τονίζοντας ότι δεν θα έχει την συναίνεση του.

Επίσης ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησε να καταδικαστεί η ρητορική του Παύλου Πολάκη στην αντιπαράθεσή του με την γραμματέα της Ν.Δ Μαρία Συρεγγελα. Επισημαίνοντας τον σεξιστικό χαρακτήρα της και τονίζοντας πως «ο πολιτικός πολιτισμός δεν είναι αδυναμία στην πολιτική αντιπαράθεση ούτε ο ελάχιστος σεβασμός στον πολιτικό αντίπαλο είναι αντίθετος με την μαχητικότητα που απαιτεί η υπεράσπιση του δίκαιου των πολλών».

Στην ουσία δηλαδή δεν καταγράφηκε καμία ομοφωνία στην Πολιτική Γραμματεία για τα κομβικά θέματα που θα απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οικονομικά και ΜΜΕ

Όλα τα μέτωπα ανοιχτά παραμένουν στα ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά του κόμματος και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτά ενώ οι εργαζόμενοι στην Αυγή και στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» έκαναν αισθητή την παρουσία τους έξω από την Κουμουνδούρου ενώ συνεδρίαζε η Πολιτική Γραμματεία.

Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη που υιοθετήθηκε πλειοψηφικά στην Π.Γ περί του ότι «χρηματοδότηση των Μέσων σε ετήσια βάση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που ισούται με το 45% της κρατικής τακτικής χρηματοδότησης» συνιστά μείωση κονδυλίων αφού έως σήμερα το ποσοστό υπερέβαινε το 75%. Έστω κι αν αναφέρεται πως «το ποσοστό αυτό δύναται να αυξηθεί ανάλογα με το σχέδιο βιωσιμότητας». Αντικειμενικά η απόφαση αυτή συνιστά μείωση δραστηριοτήτων και πιθανότατα αντίστοιχη μείωση προσωπικού. Ενώ το «μπαλάκι» για την συγκεκριμένη πρόταση που θα «κουμπώσει» σε αυτά τα οικονομικά δεδομένα επαφίεται στις διοικήσεις της εφημερίδας και του ραδιοσταθμού.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν συναντήσεις και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Όμως από την πλευρά τους θέτουν ως βασική προϋπόθεση για την έναρξη οποιουδήποτε διαλόγου την καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται για τους θερινούς μήνες. Εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η όποια συζήτηση θα γίνει υπό καθεστώς εκβιασμού.

Παράλληλα στην Πολιτική Γραμματεία αποφασίστηκε η αύξηση της εισφοράς των βουλευτών και των ευρωβουλευτών δίχως όμως να αποσαφηνιστούν συγκεκριμένα τα ποσά. Επίσης έγινε λόγος για την «πατροπαράδοτη» οικονομική εξόρμηση του κόμματος η επιτυχία όμως της οποίας εξαρτάται πλήρως από την λειτουργία των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα