Επιχείρηση συγκράτησης των τιμών ρεύματος στα επίπεδα του Ιουλίου

Διαβάζεται σε 4'
Τιμολόγια ρεύματος
Τιμολόγια ρεύματος ISTOCK

Η κυβέρνηση επανέρχεται στο καθεστώς των επιδοτήσεων των καταναλωτών, προκειμένου να μην πληρώσουν τον Αύγουστο παραπάνω από ότι πληρώνουν για τον Ιούλιο.

Τα χρήματα που θα αντληθούν από την έκτακτη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών που διαθέτουν μονάδες φυσικού αερίου, θα διοχετευθούν για την επιδότηση των καταναλωτών, κυρίως των ευάλωτων, προκειμένου να κρατηθεί η τιμή του ρεύματος τον Αύγουστο στα επίπεδα που βρίσκεται και τον Ιούλιο. Εάν η αναταραχή στις διεθνείς αγορές συνεχιστεί, το μέτρο πιθανόν να επεκταθεί και περαιτέρω.

Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία των μέτρων που προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός και θα αναλύσουν σήμερα οι επιτελείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για τη μεθοδολογία που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση κατά την ενεργειακή κρίση, όταν και είχε λάβει τα έκτακτα μέτρα τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική αγορά, που έληξαν στο τέλος του 2023. Τότε, εν μέσω σύγχυσης με τα πράσινα, κίτρινα, μπλέ τιμολόγια, ο κ. Σκυλακάκης είχε δεσμευθεί ότι, εάν εκτοξευθούν και πάλι οι τιμές, η κυβέρνηση δεν θα αφήσει απροστάτευτους τους πολίτες, αλλά θα εξετάσει την επαναφορά των επιδοτήσεων. Αυτό έρχεται να κάνει τώρα, επτά μήνες μετά.

Η πολιτική των επιδοτήσεων, την πρώτη περίοδο εφαρμογής της, είναι γεγονός ότι εξασφάλισε ανεκτές τιμές ρεύματος για τους πολίτες σε μια ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή συνθήκη. Ωστόσο όλοι παραδέχονται πλέον ότι αφαίρεσε κάθε κίνητρο ανταγωνισμού από τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα τα ονομαστικά τιμολόγια (χωρίς δηλαδή την επιδότηση) να εκτοξευθούν, όπως άλλωστε και τα κέρδη των παρόχων.

Για τη λήψη των μέτρων έχει ερωτηθεί η Κομισιόν και έχει δώσει άτυπο πράσινο φως, καθώς πρόκειται για φορολογική πολιτική σε εθνικό επίπεδο, ενώ και οι επιδοτήσεις θα έχουν χαρακτήρα ενίσχυσης των ευάλωτων καταναλωτών.

Τι είπε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ προανήγγειλε την παροχή επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο, τα κεφάλαια για την οποία θα προέλθουν από ένα έκτακτο τέλος που θα επιβληθεί στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για δύο μήνες.

Ο ίδιος τόνισε ότι τις τελευταίες 10 ημέρες βλέπουμε μία τεράστια έξαρση τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, μέχρι την Ουγγαρία. Το τελικό αποτελέσματα της στρέβλωσης είναι πως ανεβαίνει η χονδρεμπορική τιμή, που θα «χτυπήσει» τις λιανικές τιμές του Αυγούστου.

Με το έκτακτο τέλος θα ανακτηθούν τα «ουρανοκατέβατα κέρδη», όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, που αποκομίζουν οι παραγωγοί. Πρόκειται για μία έκτακτη και προσωρινή φορολόγηση, με σκοπό την ανακούφιση των καταναλωτών τον Αύγουστο. «Θα δούμε λογικές τιμές, αντίστοιχες με αυτές που πληρώναμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα χθες ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη για το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος, όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της ανόδου των τιμών της χονδρικής του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Αντιδρούν οι παραγωγοί

Στον αντίποδα, στελέχη της αγοράς δεν κρύβουν την ενόχληση τους για την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση επιβάλει φόρο στα κέρδη της ηλεκτροπαραγωγής. Σε μια ελεύθερη αγορά ενέργειας, όπως λένε, οι τιμές διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση, όταν αυτή αυξάνεται, τότε ανεβαίνουν και όταν μειώνεται, πέφτουν. Είναι της άποψης ότι με τιμές 30 ευρώ στο φυσικό αέριο και έχοντας μπροστά μας ένα καθαρά συγκυριακό φαινόμενο, δεν στέκει ένα τόσο δραστικό μέτρο, όπως η επιβολή φόρου στα υπερέσοδα των παραγωγών.

Έρευνα της ΡΑΑΕΥ

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) διενεργεί ταυτόχρονα έρευνα για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν πρακτικές των ηλεκτροπαραγωγών στην ημερήσια διαδικασία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που αντιβαίνουν τον κώδικα λειτουργίας.

Ο κύκλος των συναντήσεων ξεκίνησε την Τρίτη με τις ΔΕΗ και ΗΡΩΝΑ και ολοκληρώνεται σήμερα με τους Μυτιληναίο και Elpedison. Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, δεν καταδεικνύουν κερδοσκοπικά παιχνίδια παρά τεκμηριώνουν ότι η άνοδος των τιμών συνιστά απόρροια εξωγενών παραγόντων.

Με την ολοκλήρωση και των σημερινών συναντήσεων, η Ρυθμιστική Αρχή θα προχωρήσει στην σύνταξη έκθεσης, την οποία αναμένεται να στείλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν και σχετικού αιτήματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα