Νεαρό ζευγάρι istockphoto

ΚΑΝΟΥΝ ΣΕΞ ΟΙ 20ΡΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ

Έξι νέοι ηλικίας 20-29 ετών, μιλούν στο NEWS 24/7 για την πολύπλοκη σχέση τους με το σεξ. Τι συμβαίνει τελικά με αυτή τη γενιά;

Η σεξουαλική ζωή των νέων στην Ελλάδα φαίνεται πως έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογική εξέλιξη, τα κοινωνικά δίκτυα και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις προκλήσεις και τις εμπειρίες αυτής της γενιάς, έξι νέοι ηλικίας 20-29 ετών μιλούν στο NEWS 24/7 για το πώς βιώνουν τις σχέσεις και το σεξ, καθώς και για το πώς αυτές οι αλλαγές έχουν διαμορφώσει τις δικές τους προσεγγίσεις γύρω από την αγάπη και τη συντροφικότητα.

Μέσα από τις μαρτυρίες τους, αναδεικνύεται ένα σύνθετο τοπίο συναισθηματικών, ερωτικών και σεξουαλικών σχέσεων που αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

ΚΑΝΟΥΝ ΣΕΞ ΟΙ 20ΡΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; Ο ΛΟΓΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ

“Οι επιλογές αμέτρητες, το ghosting κανονικότητα”

Αντώνης, 25 ετών.

Από τα 20 μου, όταν ξεκίνησε η αναζήτηση συντρόφου για μένα, από την αρχή το βίωσα ως μια μεγάλη πρόκληση. Όντας ένα ντροπαλό και συνεσταλμένο παιδί, δειλά δειλά, ξεκίνησα να χρησιμοποιώ εφαρμογές γνωριμιών με την ελπίδα να βρω κάποια κοπέλα, η οποία θα είναι σε θέση να κατανοήσει τα θέλω μου κι εγώ τα δικά της.

Το πιο απογοητευτικό, σε αυτό το “ταξίδι” ήταν η κατανόηση του πόσο γρήγορα οι συνομιλίες έπαιρναν τη μορφή ανούσιων και ρομποτικών συζητήσεων, που τελειώνουν γρήγορα. Και μετά πάμε στον επόμενο, στην επόμενη. Οι επιλογές αμέτρητες, το ghosting κανονικότητα, η δυσκολία εμφανής. Σίγουρα, η τεχνολογία προσφέρει ευκολία στη γνωριμία, αλλά δεν προσφέρει απαραίτητα τη συναισθηματική επαφή που αναζητώ. Αυτή η αδυναμία να αναπτύξω βαθιές σχέσεις συχνά με οδηγούσε σε μια συναισθηματική ασφυξία.

Προσωπικά, πάντα αναζητούσα μια σχέση που θα μου έκανε να νιώθω ασφάλεια, εμπιστοσύνη και -φυσικά- αγάπη. Μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα και απογοητεύσεις, βρήκα μια κοπέλα που με γεμίζει με χαρά και που με κάνει να νιώθω πληρότητα. Τα τελευταία δύο χρόνια είμαστε μαζί και περνάμε υπέροχα. Συναίσθημα, αγάπη, νοιάξιμο, ενσυναίσθηση και καύλα. Ξέρεις, το σεξ για μένα δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός. Δεν ήμουν και μάλλον δεν θα είμαι ποτέ ο άνθρωπος που το κυνηγά, ο άνθρωπος που θέλει να κάνει σεξ κάθε μέρα με άλλη. Θέλω το σεξ να έρχεται μέσα από το συναίσθημα. Θέλω να το σεξ να είναι συναίσθημα. Και τα τελευταία δύο χρόνια αυτό ζω. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

“Οι 20χρονοι της εποχής μας δεν κάνουν συχνά σεξ”

Πέγκυ, 22 ετών.

Θα νόμιζε κανείς ότι το σεξ για έναν/μια 20χρονο/η αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του. Δυστυχώς στις μέρες μας δεν είναι έτσι. Τα social media έχουν καταστρέψει τις διαπροσωπικές σχέσεις και έχουν απομακρύνει τους νέους από την ουσιαστική επαφή. Οι νέοι δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν, πόσω μάλλον να έρθουν σε σεξουαλική επαφή. Επίσης, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, η πολύωρη εργασία, το άγχος και η κούραση δεν αφήνουν χώρο και χρόνο σε αυτόν τον τομέα του ανθρώπου.

Επομένως, έτσι όπως βλέπω την κατάσταση εκεί έξω, οι 20χρονοι της εποχής μας δεν κάνουν συχνά σεξ, κι αν τύχει να κάνουν τότε αυτό αποτελεί υπόθεση ρουτίνας, με στόχο την ικανοποίηση της σαρκικής επιθυμίας και όχι την μέγιστη ηδονή και την ικανοποίηση και των δυο ανθρώπων που έρχονται σε επαφή.

“Δεν είναι κουλ να αποζητάς το συναίσθημα, είναι κουλ να δείχνεις πόσο γαμιάς είσαι”

Νίκος, 26 ετών.

Η σχέση που διατηρώ τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν για μένα το μέσο για τη δική μου πορεία ανάπτυξης και εξερεύνησης του ποιος πραγματικά είμαι. Μαζί με την κοπέλα μου, έχουμε δημιουργήσει μια σύνδεση που βασίζεται στην ενσυναίσθηση, μια σχέση που δυστυχώς σπάνια βρίσκεις σήμερα. Η απόφασή μας να είμαστε μονογαμικοί ήρθε αβίαστα. Και το σεξ που κάνουμε είναι μια εμπειρία από μόνη της. Όταν έχω στη ζωή μου έναν τέτοιο άνθρωπο, δεν φοβάμαι να εκτεθώ, να νιώσω αδύναμος, να δείξω τα συναισθήματά μου.

Όπως βλέπω τα πράγματα, μάλλον οι περισσότεροι ψάχνουν μια δυνατή σχέση, παρόλο που πολλές φορές το αρνούνται. Γιατί σήμερα δεν είναι κουλ να αποζητάς το συναίσθημα, είναι κουλ να δείχνεις πόσο γαμιάς είσαι. Δυστυχώς, το να βρεις έναν άνθρωπο που σε σέβεται και σε νιώθει δεν είναι εύκολο. Και είναι σίγουρα και θέμα τύχης. Το να κάνεις σεξ είναι εύκολο. Τα dating apps το προφέρουν και μπορεί να γίνει γρήγορα. Είναι όμως αυτό αρκετό; Για μένα σίγουρα όχι.

“Το σεξ έχει απενοχοποιηθεί”

Δήμητρα, 22 ετών.

Στην Ελλάδα οι εικοσάρηδες έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή, επηρεασμένοι από τα κοινωνικά πρότυπα. Η πρόσβαση στην πληροφορία είναι αυξημένη και η όλο και η περισσότερη συζήτηση για τέτοιου είδους θέματα έχει βοηθήσει στην απενεχοποίηση του σεξ. Παρατηρώ επίσης ότι η χρήση των εφαρμογών γνωριμιών και των κοινωνικών δικτύων έχει κάνει πιο εύκολη την συνάντηση νέων ανθρώπων και συνεπώς την έναρξη σχέσεων.

“Dating apps. Κι οι άνθρωποι μεταμορφώνονται σε κρέας”

Χάρης, 28 ετών.

Στα 28 μου, βρίσκομαι σε μια φάση που η αναζήτηση της αγάπης μοιάζει σαν να παίζω σε ταινία “Hunger Games”. Ενώ πάντα είχα την πίστη ότι θα βρω κάποιον που θα μοιραζόμασταν τις ίδιες αξίες και επιθυμίες, η σύγχρονη πραγματικότητα δείχνει κάτι διαφορετικό. Ειδικά μετά από τα lockdowns, τον εγκλεισμό και την καθημερινή επαφή ανθρώπων μέσω οθονών, αναρωτιέμαι αν έχουμε χάσει την ικανότητα να συνδεθούμε σε βάθος με άλλους ανθρώπους. Οι προσωπικές συναντήσεις έχουν γίνει σπάνιες, και όταν συμβαίνουν, είναι συχνά επιφανειακές και γίνονται με απόσταση. Αυτή η εποχή μάς έχει απομακρύνει πολύ. Η εμπιστοσύνη λείπει και η ανάγκη για μια βαθιά, δυνατή σχέση μοιάζει με άπιαστο όνειρο….

Για μένα, είναι απογοητευτικό να αντιμετωπίζεις τον κόσμο σαν ένα ατέρμονο swipe right ή swipe left. Tinder, Grindr, Romeo. Κι οι άνθρωποι μεταμορφώνονται σε κρέας. Διαλέγω αυτόν γιατί έχει ωραίο χαμόγελο, απορρίπτω τον άλλο γιατί είναι πιο ψηλός για τα γούστα μου. Σε αυτή τη μηχανή του κιμά αρνούμαι να μπω.

Στο ερώτημα αν κάνω σεξ, η απάντηση είναι “όχι”, μιας και ψάχνω κάποιον με τον οποίο δεν θα κάνω σεξ χωρίς συναίσθημα, αλλά θα κάνω σεξ επειδή νιώθω ένα πολύ δυνατό συναίσθημα. Στο ερώτημα αν η γενιά των 20-30 κάνει σεξ, η απάντηση είναι μάλλον “εξαρτάται από το τι ψάχνεις”. Το να βρεις εφήμερο σεξ είναι εύκολο, να το βρεις κάποιον που να μπορείς να συνδεθείς πραγματικά είναι αρκετά δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω ότι κάπου εκεί έξω, υπάρχει κάποιος που αναζητά ό,τι κι εγώ και πως θα τον συναντήσω σύντομα.

“Το σεξ για τους νέους έχει λάβει μορφή εκτόνωσης και ορμονικής κορύφωσης”

Κέλλυ, 24 ετών.

Πιστεύω πως το να κάνεις σεξ στις μέρες μας, είναι πιο εύκολο και προσιτό από ποτέ. Οι νέοι έχουμε αρχίσει να αποδαιμονοποιούμε την πράξη, να της δίνουμε μια νέα ταυτότητα, αναγνωρίζοντάς την ως ένα απλό κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξής μας.

Όσο η κοινωνικότητα και η προσέγγιση νέων ατόμων γίνεται πιο εύκολη, όσο περισσότερες εφαρμογές γνωριμιών δημιουργούνται, όσο πιο ανοιχτά μιλάμε για τη σεξουαλικότητά μας και το σώμα μας, τόσο καλύτερες συνθήκες δημιουργούνται για να κάνουμε σεξ. Είναι γεγονός πως πλέον η γλώσσα του σεξ, είναι κοινώς αναγνωρίσιμη ανάμεσα στους νέους, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο άμεσα, με λιγότερα ταμπού και ενδοιασμούς. Ακόμα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και το διαδικτυακό σεξ ως μια νέα μορφή αυτής της διαδικασίας, το οποίο έχει κερδίσει έδαφος ανάμεσα σε νέους ενήλικες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να είναι ενεργά σεξουαλικοί με έναν κατεξοχήν εγκεφαλικό τρόπο και από όποια τοποθεσία επιλέξουν.

Από τα γύρω δεδομένα μου λοιπόν, η ποσότητα του σεξ έχει αυξηθεί. Ακόμα και η ποσότητα των σεξουαλικοποιημένων εκφράσεων ή και πράξεων στην καθημερινότητά μας. Αυτό, βέβαια, δεν μας δίνει κανένα δείγμα για την ποιότητα του σεξ ή για το πόσο και αν καταφέρνει να μας φέρει πιο κοντά με τους συνανθρώπους μας ή όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως πλέον ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας και σεξουαλικότητας, όλοι μιλάμε πιο ανοιχτά για τις σεξουαλικές μας εμπειρίες και όλοι αντίστοιχα ακούμε με μεγάλη κατανόηση και σεβασμό όταν κάποιος μας μιλάει για αυτό.

Το σεξ για τους νέους πλέον έχει λάβει και μορφή εκτόνωσης, ορμονικής κορύφωσης και εν τέλει εξυγίανση της ομοιόστασής μας. Παύει να βρίσκεται σε ένα αυστηρό πλαίσιο του «κατάλληλου» ανθρώπου, της «σωστής» στιγμής και της αποστειρωμένης προσέγγισης με πενιχρή φαντασία. Είναι πλέον αποδεκτό να επιζητάς μόνο αυτό από μία κοινωνική σχέση και εν τέλει έτσι, όλο και περισσότεροι γνωρίζουμε καλύτερα το σώμα μας, τι μας αρέσει, τι θέλουμε να δοκιμάσουμε, πού βάζουμε τα όριά μας και πώς να αρθρώνουμε τις επιθυμίες μας. Έτσι λοιπόν, εφόσον «αν δεν δοκιμάσεις, δεν θα μάθεις», οι νέοι δοκιμάζουμε και είμαστε σεξουαλικά ενεργοί, και το απολαμβάνουμε όλο και περισσότερο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα