Καύσωνας: Γιατί οι μετεωρολόγοι δεν συμφωνούν με τις θερμικές κάμερες

Διαβάζεται σε 2'
Καύσωνας: Γιατί οι μετεωρολόγοι δεν συμφωνούν με τις θερμικές κάμερες
Οι θερμικές κάμερες αποτυπώνουν ακριβώς όσα μας προσφέρει ο καύσωνας. Glomex

Αυτοκίνητα που ‘βράζουν’ στους 100 βαθμούς Κελσίου, κτήρια που ‘ψήνονται’ στους 140 και ασυμφωνία μεταξύ μετεωρολόγων και θερμικών καμερών. Τι συμβαίνει.

Οι θερμικές κάμερες έχουν επιστρατευτεί -όσο ποτέ- φέτος, για να κατανοήσουμε πλήρως τι ακριβώς μας ‘προσφέρει’ ο καύσωνας. Όταν στις 7 το πρωί αυτοκίνητο ‘πιάνει’ τους 45 βαθμούς Κελσίου και η άσφαλτος τους 30 υπό σκιά, αντιλαμβανόμαστε πως δεν μας περιμένει μια εύκολη ημέρα.

Οι αριθμοί αυτοί εμφανίστηκαν στην οθόνη του θερμογράφου, χειριστή drone με θερμική κάμερα που κλήθηκε να δώσει πληροφορίες στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open TV.

Ο Βαγγέλης Μωραϊτης έδωσε και πληροφορίες σχετικές με το πώς λειτουργεί το σύστημα. Όπως είπε «η θερμική κάμερα αναλύει το φάσμα της ηλιακής τεχνολογίας, δηλαδή της θερμότητας που εκπέμπουν τα διάφορα αντικείμενα και τα έμψυχα όντα». Ό,τι δηλαδή, υπάρχει στην επιφάνεια της Γης.

Η απεικόνιση γίνεται με χρώματα. Τα ψυχρότερα εμφανίζονται με μοβ, μπλε και πράσινο και τα θερμότερα με κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο.

Η διαφορά με τις μετρήσεις των μετεωρολόγων είναι -όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης- πως οι τελευταίοι μετρούν τη θερμοκρασία στα 2 μέτρα ύψος, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, χωρίς την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και την επίδραση της θερμότητας που εγκλωβίζουν τα διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο.

ΤΑ ΠΙΚ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ

Όπως εξηγούν οι θερμογράφοι, τα μεσημέρια του καύσωνα η άσφαλτος μπορεί να αναπτύξει θερμοκρασία έως 80 βαθμών Κελσίου και τα εν κινήσει αυτοκίνητα έως 70. Σύμφωνα με τον κύριο Μωραϊτη, η υψηλότερη θερμοκρασία που είδε τις τελευταίες ημέρες ήταν σε σταθμευμένο, μαύρου χρώματος, αυτοκίνητο και ήταν οι 100 βαθμοί Κελσίου.

Αν τα κτήρια έχουν μεταλλική όψη, ‘πιάνουν’ έως 90 βαθμούς, ενώ όσα είναι άσπρα δεν έχουν ασφαλείς μετρήσεις, καθώς υπάρχει αντανάκλαση.

Οι θερμομέτρες του Alpha εντόπισαν -σε μεσημεριανές ώρες- κτήρια που είχαν φτάσει τους 143 βαθμούς, αυτοκίνητο που ‘ψηνόταν’ στους 114.4 βαθμούς και τουρίστες που ανέβαιναν στην Ακρόπολη υπό 48.2 βαθμούς Κελσίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα