Οι επιχειρήσεις δεν θα επιστρέψουν το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων

Διαβάζεται σε 3'
Εργοστάσια (φωτο αρχείου)
Εργοστάσια (φωτο αρχείου) iStock

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε πως δεν θα υπάρξει καμία αναδρομική επιστροφή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Δεν επιστρέφονται τα ποσά του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) που καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις για την διετία 2019-2020, όπως ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. “Το ΕΤΜΕΑΡ δεν θα επιβληθεί εις βάρος των ΜμΕ αφού δεν αποτελεί δικό τους σφάλμα”, τόνισε ο υπουργός.

Πρόκειται για τις επιδοτήσεις που έλαβαν χιλιάδες επιχειρήσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δόθηκαν από λάθος υπολογισμούς και τελικά θα έπρεπε να “επιστραφούν”. Η κυβερνητική απόφαση για τις αναδρομικές επιστροφές είχε προκαλέσει αιτιολογημένες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, ο λόγος που δεν υπάρχει πρόβλεψη για στήριξη των επιχειρήσεων με επιδότηση στους λογαριασμούς, όπως θα γίνει με τους οικιακούς καταναλωτές, είναι επειδή “οποιαδήποτε τέτοια παρέμβαση στις επιχειρήσεις απαιτεί σχήμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, κάτι που δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση.

Με βάση όσα είπε ο κ. Σκυλακάκης, “οποιαδήποτε παρέμβαση απαιτεί έγκριση της Κομισιόν. Οι επιχειρήσεις ταυτόχρονα έχουν το εργαλείο αλλαγής τιμολογίου, πχ οι αγρότες δεν έχουν κανένα λόγο να υποστούν καμία τιμή. Οι επιχειρήσεις μπορούν να αναζητήσουν λύση με αλλαγή του τιμολογίου”.

Άλλωστε, και σε επίπεδο Πρωθυπουργού αποφασίστηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία επιστροφή σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ, που είναι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το ζήτημα ήταν η άμεση επιστροφή του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, από επιχειρήσεις που έλαβαν την επιδότηση χωρίς να την δικαιούνται. Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να δοθούν έστω και με σημαντική καθυστέρηση επιδοτήσεις στις βιομηχανίες που είναι πραγματικοί δικαιούχοι, και στις οποίες οφείλονται περίπου 120 εκατ. ευρώ για την τριετία 2021-2023.

Αυτό επισημαίνει, μάλιστα, σε επιστολή της, η  ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, θέτοντας το “δάκτυλο επί των τύπων των ήλων” για ένα ζήτημα “φλέγον” για την επιβίωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία έντονου ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο για την βιομηχανία, με τις επιδοτήσεις σε ΗΠΑ, Γερμανία, αλλά και Κίνα να δημιουργούν σημαντικό πλεονέκτημα σε ανταγωνιστές των εναπομεινάντων ελληνικών βιομηχανιών.

Το ποσό προφανώς είναι μεγάλο και δε συγκρίνεται με την περίπτωση των επιχειρήσεων με παροχές ισχύος  35KVΑ, που πρέπει να επιστρέψουν περί τα 2 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, στην περίπτωση του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, τα μεγέθη αλλάζουν αφού στο σύνολο υπολογίζεται ότι φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ.

Οι τρεις κινήσεις που ανακοίνωσε ο κ. Σκυλακάκης για το ρεύμα:

  • Έκτακτη επαναφορά του τέλους για ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, προσωρινά για δύο μήνες. Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
  • Η επιδότηση των νοικοκυριών που θα αφορά στον Αύγουστο του 2024. Περισσότερα θα ανακοινωθούν περί τα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου, για να ξέρουμε πώς θα κινηθούν οι τιμές χονδρικής και λιανικής.
  • Ταυτόχρονα θα ενσωματώσουμε και νομοθετικά τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τον έκτακτο μηχανισμό που θα εφαρμόζουμε, ωστόσο θα βάλουμε υπέρ των καταναλωτών μια πρόσθετη πρόνοια για επιβολή μηχανισμού παρέμβασης σε περίπτωση στρεβλώσεων που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά, με έγκριση της Επιτροπής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα