Παρίσι: Η δήμαρχος βούτηξε στον Σηκουάνα για να δείξει ότι είναι καθαρός

Διαβάζεται σε 4'
Η δήμαρχος του Παρισιού έκανε βουτιά στον Σηκουάνα
Η δήμαρχος του Παρισιού έκανε βουτιά στον Σηκουάνα Pool via AP Joel Saget

Ο ποταμός Σηκουάνας θα αποτελέσει κεντρικό στοιχείο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Ανησυχίες έχουν εκφραστεί για την υγεία των αθλητών.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό (Anne Hidalgo) κολύμπησε την Τετάρτη στον Σηκουάνα, τηρώντας μια δέσμευση που είχε δώσει, εννέα ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ινταλγκό βούτηξε στον ποταμό μπροστά σε εκατοντάδες συγκεντρωμένους ώστε να κατευνάσει τις ανησυχίες για τα ύδατα, ότι δηλαδή είναι μολυσμένα λόγω λυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σηκουάνας θα αποτελεί κεντρικό κομμάτι των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 μιας και η τελετή έναρξης θα γίνει εν πλω, με παρέλαση σκαφών. Επίσης, στον ποταμό θα γίνει η ημιμαραθώνια κολύμβηση και το κολυμβητικό σκέλος του τριάθλου.

Οι δοκιμές την περασμένη εβδομάδα έδειξαν για πρώτη φορά αποδεκτά επίπεδα βακτηρίων, σύμφωνα με το γραφείο της δημάρχου.

Η συμβολική βουτιά στον Σηκουάνα:

Η δήμαρχος είχε υποσχεθεί τον Απρίλιο ότι, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Σηκουάνας θα είχε καθαρίσει και θα ήταν κατάλληλος για κολύμβηση μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Είχε δηλώσει επίσης πως ο ποταμός δεν θα είναι επικίνδυνος για την υγεία των αθλητών.

Η δήμαρχος συνοδεύτηκε στη “βουτιά” της από τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, Τόνι Εστανγκέ, τον νομάρχη Μαρκ Γκιγιόμ και τον Πιερ Ραμπαντάν, αντιδήμαρχο του Παρισιού αρμόδιο για τον αθλητισμό.

Η δήμαρχος του Παρισιού έκανε βουτιά στον Σηκουάνα
Η δήμαρχος του Παρισιού έκανε βουτιά στον Σηκουάνα Pool via AP Joel Sage

Η βουτιά της Ινταλγκό έγινε μετά από αρκετές αναβολές λόγω κακοκαιρίας και λόγω αμφιβολιών για την ποιότητα των υδάτων.

Η ίδια δήλωσε πως “οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν επιταχυντής για να καθαρίσει ο ποταμός και αυτή η συμβολική βουτιά θα σηματοδοτήσει ορόσημο και θα αποτελέσει σημαντική κληρονομιά”. “Καθαρίζοντας τον Σηκουάνα, συμβάλλουμε στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα μπορούμε να κολυμπάμε αργότερα και προστατεύουμε επίσης τους ωκεανούς για τις μελλοντικές γενιές” είπε η δήμαρχος που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Η δήμαρχος του Παρισιού έκανε βουτιά στον Σηκουάνα
Η δήμαρχος του Παρισιού έκανε βουτιά στον Σηκουάνα Pool via AP Joel Saget

Η δε Le Monde ανέφερε πως η προβολή του “event” από τα media έχει τη σημασία της, καθώς το ζήτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τους διοργανωτές των Αγώνων. Η διοργάνωση είχε υποσχεθεί πως ο Σηκουάνας θα καθαρίσει, όταν και είχε καταθέσει υποψηφιότητα για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές στην περιοχή του Παρισιού έχουν επενδύσει 1,4 δισ. ευρώ από το 2016 για να καταστήσουν τον Σηκουάνα “κατάλληλο για κολύμβηση”, εκσυγχρονίζοντας τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Παράλληλα, το δίκτυο αποχέτευσης συνδέθηκε με φορτηγίδες ενώ έχουν συλλεχθεί τα πλαστικά απορρίμματα και σκουπίδια.

Η δήμαρχος του Παρισιού έκανε βουτιά στον Σηκουάνα
Η δήμαρχος του Παρισιού έκανε βουτιά στον Σηκουάνα AP Photo David Goldman

Συνολικά, τα αγωνίσματα του τριάθλου (30 και 31 Ιουλίου, 5 Αυγούστου), του μαραθωνίου κολύμβησης (8 και 9 Αυγούστου) και του παρατριάθλου (1 και 2 Σεπτεμβρίου) θα διεξαχθούν στον Σηκουάνα.

Σε περίπτωση που τα νερά επανεξεταστούν και την τελευταία στιγμή κριθούν ακατάλληλα, τότε οι αγώνες θα διεξαχθούν σε άλλη περιοχή. Σημειώνεται πως τον Αύγουστο του 2023 οι δοκιμές έβγαλαν ακαταλληλότητα. Υπενθυμίζεται ότι πρώτη στο Σηκουάνα είχε βουτήξει το περασμένο Σάββατο η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Αμελί Ουντέα-Καστέρα, περνώντας και εκείνη το δικό της μήνυμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα