Η αντιπολίτευση εκθέτει Μητσοτάκη-Σκυλακάκη για την ακρίβεια στο ρεύμα

Διαβάζεται σε 5'
Η αντιπολίτευση εκθέτει Μητσοτάκη-Σκυλακάκη για την ακρίβεια στο ρεύμα

Αποδόμηση των κυβερνητικών εξαγγελιών από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά. Εξηγούν τι συμβαίνει με την έκτακτη φορολογία στις εταιρίες και τις επιδοτήσεις στα νοικοκυριά.

Αποδόμηση στην εικόνα της κυβέρνησης που θέλησε να εμφανιστεί ως «παρεμβατική» για την εκτίναξη των τιμών του ρεύματος  συνιστά η κριτική της αντιπολίτευσης για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Από τις επισημάνσεις και τα στοιχεία που κατέθεσαν στο δημόσιο διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά φαίνεται να προκύπτει η απουσία ενός σχεδίου αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας και των κατά καιρούς εξάρσεων της, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύονται αόριστες, επιλεκτικές και κενές περιεχόμενου οι εξαγγελίες για φορολόγηση των κερδών των παρόχων. Όσο για τις επιδοτήσεις αποτιμώνται ως «σταγόνα στον ωκεανό».

Εντύπωση παρέμβασης

Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα εξάγγειλε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, έκτακτη φορολόγηση και ενισχύσεις θέλοντας να δώσει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει λόγω έκτακτων συνθηκών θερινής έντασης της ακρίβειας. Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης εξειδίκευσε τα μέτρα μιλώντας δίμηνη επαναφορά φόρου στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο και επιδοτήσεις νοικοκυριών με ποσά που …δεν έχουν ανακοινωθεί.

Όλα τα παραπάνω πάντως αντιμετωπίστηκαν με καταγγελτικό τρόπο από την αντιπολίτευση. Όπως και την επισήμανση ότι είναι είτε αναποτελεσματική είτε ψευδεπίγραφη η φορολόγηση των εταιριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Για «επιδοτήσεις-φιλοδωρήματα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στο ότι οι επιδοτήσεις που εξάγγειλε η κυβέρνηση δεν περιλάμβαναν ποσά.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ανακοινώσεις του Θόδωρου Σκυλακάκη «αυτό που παραδέχτηκαν πάντως είναι πως δεν μπορούν να προγραμματίσουν τίποτα με σοβαρό τρόπο, πώς ανακαλύπτουν διαρκώς νέες «εισαγόμενες κρίσεις» και κατόπιν αυτοσχεδιάζουν εξαγγέλλοντας επιδοτήσεις, των οποίων το ύψος θα ανακοινώσουν …προσεχώς».

Προσθέτει επίσης ότι η κυβέρνηση «κοροϊδεύει τους πολίτες με επιδοτήσεις – φιλοδωρήματα μέχρι την επόμενη «απρόβλεπτη» κρίση».

Το ΠΑΣΟΚ

Για «μια ακόμα επικοινωνιακού τύπου συνέντευξη» έκανε λογο το ΠΑΣΟΚ. Με τον αρμόδιο για ζητήματα ενέργειας του κόμματος, Φραγκίσκο Παρασύρη να επισημαίνει ότι «ο καύσωνας στην Ουκρανία και την Ουγγαρία στον οποίο απέδωσε ο υπουργός την εκτόξευση των τιμών της χονδρεμπορικής, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την κατάσταση στην οποία φτάσαμε, αλλά είναι αποτέλεσμα των λαθών και των διαχρονικών αδυναμιών τα τελευταία χρόνια».

Επίσης εξετάζοντας μια προς μία τις ανακοινώσεις περί  επισημαίνει πως το έκτακτο τέλος στο φυσικό αέριο «δεν πρόκειται να αποκλιμακώσει τις τιμές ρεύματος, το αντίθετο! Από την μια λοιπόν, οι καταναλωτές θα πληρώνουν τσουχτερούς λογαριασμούς και από την άλλη θα επιβάλλεται έκτακτο τέλος στους παρόχους για να επιστραφούν τα ίδια ποσά στη συνέχεια. Μέτρα που παραπέμπονται στις καλένδες, μετά τον Αύγουστο, καθώς προϋποθέτουν νομοθετική ρύθμιση και χρόνο για την εφαρμογή τους».

Όσον αφορά την επιδότηση κάνει λόγο για «ακόμα ένα εμβαλωματικό μέτρο, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα, καθώς τα οριζόντια μέτρα ήδη έχουν απορριφθεί από την Ε.Ε., αλλά και για το γεγονός ότι το όριο των 500KW δεν καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών μέσα στο καλοκαίρι».

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει επίσης πως «όταν στη Γερμανία το 40% της ζήτησης περνάει από τη διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο και το υπόλοιπο καθορίζεται με σταθερά και μεγάλης διάρκειας συμβόλαια, στην Ελλάδα το 99% της αγοράς διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο με τιμές της επόμενης μέρας».

Το ΚΚΕ

Από την πλευρά του ΚΚΕ τονίζεται πως «με την παραπλανητική συζήτηση για τα “ουρανοκατέβατα κέρδη”, που κρατά εδώ και 3 χρόνια, επιχειρούν να κρύψουν ότι η πολιτική τους έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να έχουν οι επιχειρηματίες της ενέργειας μόνιμα τεράστια κερδοφορία, στις πλάτες του λαού. Αυτή δεν πρόκειται να την αγγίξουν, ενώ οι όμιλοι των ΑΠΕ έμειναν στο απυρόβλητο και στις σημερινές ανακοινώσεις».

Αναφέρει επίσης πως «δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα τα γνωστά, δοκιμασμένα ημίμετρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία απλά κόβουν ένα μικρό μέρος της τεράστιας κερδοφορίας για να επιδοτήσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα τους λογαριασμούς, ενώ οι τιμές είχαν διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα ήδη πριν την τωρινή εκτίναξη». Το ΚΚΕ ζητά «κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και των φόρων που εκτινάσσουν παραπέρα τις τιμές».

Η Νέα Αριστερά

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς η Πέτη Πέρκα μίλησε για «επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελία επιδοτήσεων» τονίζοντας πως η κυβέρνηση «επιλέγει να «χαϊδεύει» τους ηλεκτροπαραγωγούς από συμβατικές μονάδες που, την τελευταία εβδομάδα, εκμεταλλευόμενοι και τα όποια ζητήματα έχουν προκύψει περιφερειακά, προσφέρουν ακραίες μέγιστες ημερήσιες τιμές προς το βράδυ για να καλύψουν τη ζήτηση. Επιτρέπει άρα να απολαμβάνουν ανεπίτρεπτα, εξωφρενικά υπερκέρδη μπροστά στα οποία η φορολόγηση είναι ασήμαντη».

Μάλιστα παραθέτει και συγκεκριμένα στοιχεία λέγοντας πως «για το διάστημα 10-17 Ιουλίου, οι μέγιστες ημερήσιες τιμές για να καλύψουν τη ζήτηση τις ώρες 20.00 με 21.00 διαμορφώθηκαν από 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως 759 ευρώ ανά μεγαβατώρα».

Επίσης σημειώνει πως η κυβέρνηση ακόμη και στις εξαγγελίες της είναι αόριστη για το ύψος της φορολογίας που θα επιβάλλει ενώ «δεν θα φορολογήσει τα υπερκέρδη που παράγονται λόγω της μεγάλης αύξησης της χονδρικής στην Αγορά Επόμενης Μέρας (DAM) στις υπόλοιπες τεχνολογίες, όπως είναι οι ΑΠΕ και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα