Ποιοι ωφελούνται από τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια στο ρεύμα

Διαβάζεται σε 3'
Λογαριασμοί ρεύματος (φωτογραφία αρχείου)
Λογαριασμοί ρεύματος (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Όσοι έχουν πράσινο τιμολόγιο και οι επιχειρήσεις που δεν θα επιστρέψουν ΕΤΜΕΑΡ βρίσκονται στους κερδισμένους, ενώ το ταμείο πληρωμής των ΑΠΕ θα έχει ζημία.

Το μεγάλο πλήθος των οικιακών καταναλωτών που έχουν «φυσιολογική» κατανάλωση ρεύματος (έως 500 κιλοβατώρες το μήνα) θα ωφεληθούν από τα μέτρα που παρουσίασε χθες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, καθώς θα λάβουν επιδότηση στους λογαριασμούς του Αυγούστου.

Ο κ. Σκυλακάκηςδεν ανέφερε το ύψος της επιδότησης (θα το ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου, όταν θα υπάρχει πλήρης εικόνα σε σχέση με τη διαμόρφωση των τιμών), πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι η γενική φιλοσοφία θα είναι να μην πληρώσουν τελικά πάνω από 15 λεπτά την κιλοβατώρα οι καταναλωτές. Η επιδότηση θα δοθεί στα κυμαινόμενα (πράσινα και κίτρινα τιμολόγια), ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι έχουν κίτρινο τιμολόγιο που καθορίζεται η τιμή του απολογιστικά, εκ των υστέρων, θα επιβαρυνθούν τον Ιούλιο, αφού η χονδρική τον τρέχοντα μήνα θα είναι υψηλή, ενώ οι επιδοτήσεις δεν ισχύουν για τον Ιούλιο αλλά για τον Αύγουστο.

Οι καταναλωτές που είναι σε μπλε τιμολόγιο δεν επηρεάζονται καθόλου, αφού δεν θα λάβουν επιδότηση, αλλά δεν θα υποστούν και τις συνέπειες ανόδου της χονδρική, καθώς έχουν συμφωνημένη σταθερή τιμή για 6, 8 ή 12μήνες. Ωστόσο η ελκυστικότητα αυτής της κατηγορίας τιμολογίου αμβλύνεται με τα νέα μέτρα, αφού οι διαφορές του από τα πράσινα και κίτρινα θα είναι μικρές.

Η αντίδραση που ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση αφορά τρεις κινήσεις: Πρώτον, έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με αέριο. Ο φόρος αυτός θα επιβληθεί για τουλάχιστον δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, με το ακριβές ύψος να ανακοινώνεται προσεχώς, αφού πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το φαινόμενο για να οριστικοποιηθούν όλα τα μεγέθη.

Δεύτερον, προβλέπεται επιδότηση νοικοκυριών για τον Αύγουστο στα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια.

Ταυτόχρονα, θα ενσωματωθεί νομοθετικά η νέα οδηγία για τον έκτακτο μηχανισμό, αλλά με δεδομένο ότι αναφέρεται σε δυσλειτουργίες της ευρωπαϊκής αγοράς, το ΥΠΕΝ θα συμπεριλάβει πρόσθετη πρόνοια για παρέμβαση σε στρεβλώσεις προσωρινές με επαναληπτικό χαρακτήρα. Όλα αυτά θα προχωρήσουν με έγκριση της Κομισιόν.

Απαλλαγή επιχειρήσεων

Σημαντικό θα είναι βεβαίως το όφελος για τους επιχειρηματίες από την χθεσινή εξαγγελία Σκυλακάκη, σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με από την υποχρέωση να καταβάλουν οφειλές που προκύπτουν από τις αναδρομικές εκκαθαρίσεις του ΕΤΜΕΑΡ για την περίοδο 2019-2023. Το σύνολο του ποσού που θα «γλυτώσουν» οι επιχειρήσεις, εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από τις εκκαθαρίσεις του ΕΤΜΕΑΡ προκύπτουν μεταξύ άλλων οι επιχειρήσεις που πρέπει να επιστρέψουν ποσά, καθώς χρεώνονταν με μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ χωρίς να το δικαιούνται.

Οι υπόχρεοι είναι δεκάδες χιλιάδες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στη μέση τάση που ανήκουν στον πρωτογενή τομέα (γαλακτοβιομηχανίες, ιχθυοτροφεία, εταιρείες συντήρησης τροφίμων, αγροτικοί συνεταιρισμοί).

Έλλειμμα για τις ΑΠΕ

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τα χρήματα που θα «γλιτώσουν» οι επιχειρήσεις θα λείψουν από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ που τα είχε προϋπολογίσει. Δεδομένου ότι από τον ΕΛΑΠΕ πληρώνονται ο σταθμοί που παράγουν πράσινη ενέργεια, ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να μπούμε σε μια νέα περίοδο καθυστερήσεων στην καταβολή των πληρωμών στους παραγωγούς ΑΠΕ.

Με βάση την τελευταία εκτίμηση του Διαχειριστή, ο ΕΛΑΠΕ προβλέπεται να κλείσει το 2024 με έλλειμμα ύψους 232,56 εκατομμύρια ευρώ, κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω μετά και την νέα απόφαση, δημιουργώντας νέα δεδομένα και απαιτήσεις για την θωράκιση του λογαριασμού. Μία από τις πιθανές λύσεις του προβλήματος είναι η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα