Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ομιλία της στο ΕΚ – Θα πείσει τους Ευρωβουλευτές;

Διαβάζεται σε 4'
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν AP

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για την επανεκλογή ή όχι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσουν σήμερα, Πέμπτη (18/7), για το αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αναλάβει για δεύτερη θητεία την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εάν η φον ντερ Λάιεν δεν εξασφαλίσει τουλάχιστον 361 ψήφους (σε σύνολο 720), το Politico αναφέρει πως θα προκληθεί μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση, καθώς η πιο ισχυρή θέση στην ΕΕ θα μείνει ακάλυπτη, σε μια περίοδο αστάθειας στην Ευρώπη και ευρύτερα.

Οι υποστηρικτές της φον ντερ Λάιεν στηρίζουν πως είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη, αφού το πολιτικό τοπίο διαμορφώνει η αβεβαιότητα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ και η πιθανή δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο.

Πριν από την ψηφοφορία, αρκετοί Ευρωπαίοι νομοθέτες και αξιωματούχοι εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι η φον ντερ Λάιεν θα λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τονίζοντας ωστόσο ότι όλα μπορούν να συμβούν σε μια μυστική ψηφοφορία.

Πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στη φον ντερ Λάιεν, το οποίο διατήρησε την ανωνυμία του λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, δήλωσε στο politico ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της, η φον ντερ Λάιεν υπήρξε η επικεφαλής “διαχειρίστρια κρίσεων” της Ευρώπης, καθοδηγώντας το μπλοκ εν μέσω πανδημίας, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης. Όμως το συγκεντρωτικό της στυλ λήψης αποφάσεων έχει αποξενώσει τους αξιωματούχους σε όλο το μπλοκ, ενώ η μερική υποχώρησή της σε ορισμένες από τις υποσχέσεις της για το κλίμα ανησυχεί τους “πράσινους” νομοθέτες.

Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία, κορυφαίο δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η φον ντερ Λάιεν δεν ήταν αρκετά διαφανής με το κοινό σχετικά με τις συμβάσεις για τα εμβόλια Covid-19. Είναι μόνο μία από τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις γύρω από το Pfizergate, το σκάνδαλο που αφορά τα διαγραμμένα μηνύματα της φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπούρλα, τα οποία φέρονται να αφορούν τις διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η διαδικασία

Πριν από την ψηφοφορία, η επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ θα απευθυνθεί στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και θα κάνει γνωστές τις πολιτικές προτεραιότητές της με στόχο να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους νομοθέτες να την υποστηρίξουν.

Μετά από ένα δίωρο διάλειμμα -για να μπορέσουν να γίνουν τα πολιτικά παζάρια της τελευταίας στιγμής, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες θα ξεκινήσουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας στη 1 μ.μ., ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περίπου στις 2:45 μ.μ..

Στις εκλογές του Ιουνίου, το ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν, οι Σοσιαλιστές και η Renew, μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού της, εξασφάλισαν 401 έδρες. Ενώ η φον ντερ Λάιεν αναμένει ότι οι τρεις κεντρώες ομάδες που την υποστήριξαν το 2019 θα την ξαναψηφίσουν, ορισμένα μέλη του σημερινού συνασπισμού της ανακοίνωσαν ότι δεν θα την ψηφίσουν.

Οι ειδικοί λένε ότι περίπου το 10% όσων αναμένεται να την υποστηρίξουν μπορεί να μην το πράξουν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει καταψηφίσει ποτέ υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τότε που η Συνθήκη της Λισαβόνας του 2009 έδωσε στο Κοινοβούλιο περισσότερες εξουσίες σχετικά με τον μελλοντικό επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τις ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, η φον ντερ Λάιεν πλησίασε ομάδες εκτός του συνασπισμού της, συμπεριλαμβανομένων των αριστερών Πρασίνων, οι οποίοι βλέπουν την ευκαιρία να επηρεάσουν την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το να την πείσουν να αποφύγει την υποχώρηση των δεσμεύσεων της ΕΕ για το κλίμα.

Οι Πράσινοι θα συνεδριάσουν το πρωί της Πέμπτης, μετά την ομιλία της φον ντερ Λάιεν, για να επιλέξουν τη στάση της ομάδας τους σχετικά με την πιθανή δεύτερη θητεία της, δήλωσε εκπρόσωπος των Πρασίνων.

Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), η πολιτική οικογένεια της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, είναι διχασμένοι ως προς την υποστήριξη της φον ντερ Λάιεν.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την ομιλία της φον ντερ Λάιεν το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε ένας κοινοβουλευτικός αξιωματούχος. «Έχει δώσει μεμονωμένες υποσχέσεις και σε ξεχωριστές ομαδικές συναντήσεις. Ας δούμε πώς θα καταφέρει να τα “χωρέσει” όλα αυτά στην ομιλία της».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα