Επιτόκια: Οι προβλέψεις για τη νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ και τα “καυτά” μηνύματα της αγοράς

Διαβάζεται σε 4'
Germany European Central Bank
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 2023 Michael Probst/AP Photo

Η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζεται να είναι ελαφρώς πιο εξασθενημένη απ’ ό,τι αναμενόταν, καθώς οι βασικές εξαγωγικές αγορές της σε Κίνα και ΗΠΑ παρουσιάζουν σημάδια επιβράδυνσης.

Νωπές είναι οι αναφορές της αγοράς για την ανάγκη μιας περαιτέρω αποκλιμάκωσης του κόστους χρήματος στην Ευρωζώνη στο φόντο και της σημερινής συνεδρίασης της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Χαρακτηριστικά, πριν λίγες μέρες, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τονίστηκε ότι το επιτοκιακό περιβάλλον δημιουργεί ασφυξία στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ευνοεί τη συγκέντρωση.

Την ίδια ώρα στο εβδομαδιαίο Δελτίο για την Παγκόσμια Οικονομία το τμήμα ερευνών της Alpha Bank αναφέρει ότι “προκειμένου να κινητοποιηθεί η ιδιωτική χρηματοδότηση, μία πλήρως ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά θα πρέπει να συνοδεύεται από καλύτερες συνθήκες για την επιχειρηματική δραστηριότητα και πιο φιλική φορολογία για τις επενδύσεις των επιχειρήσεων”. Αυτά είναι προφανή μηνύματα στην ΕΚΤ, που βέβαια, έχει πρώτο μέλημα τη νομισματική σταθερότηα και τις απειλές που ελλοχεύουν ένεκα του πληθωρισμού.

Επίσης, συνολικά, η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζεται να είναι ελαφρώς πιο εξασθενημένη απ΄ό,τι αναμενόταν, καθώς οι βασικές εξαγωγικές αγορές της σε Κίνα και ΗΠΑ παρουσιάζουν σημάδια επιβράδυνσης.

Την ίδια στιγμή, η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία επιδεινώθηκε τον Ιούλιο για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, ενώ έρευνα της ΕΚΤ έδειξε ότι η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς περιορίστηκαν οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου από τον επιχειρηματικό κόσμο. Επιπλέον, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή παρουσίασε απρόσμενα απότομη επιβράδυνση τον Ιούνιο και ο κλάδος υπηρεσιών δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την περαιτέρω συρρίκνωση της μεταποίησης. Το τοπίο αυτό έχει κάνει τις αγορές να στοιχηματίζουν ότι θα ακολουθήσει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, οδηγώντας το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,5%, ενώ δίδουν μία πιθανότητα 80% για μία ακόμη μείωση το Δεκέμβριο.

Η ΕΚΤ

Πάντως, και σήμερα αμετάβλητα αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκιά της η ΕΚΤ, αν και τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού είναι θετικά κάτι που δημιουργεί προσδοκία για περαιτέρω μείωση τους επόμενους μήνες.

Ο πληθωρισμός

Πιο συγκεκριμένα, ο  βασικός πληθωρισμός περιορίστηκε στο 2,5% τον Ιούνιο από 2,6% το Μάιο. Χαρακτηριστική και η ανακοίνωση στην Αθήνα του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων.

Όπως αναφέρει το ΥΠΑΝ, “η ανακοίνωση της Eurostat για τον πληθωρισμό τροφίμων στη χώρα μας τον Ιούνιο στο 1% είναι άλλη μια θετική ένδειξη κάμψης των τιμών. Η προσπάθεια για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και στα τρόφιμα και στις υπηρεσίες θα είναι συνεχής, καθώς βασική προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Σε αυτή την κατεύθυνση στρέφονται:

  • Η συνεχής στήριξη από την Κυβέρνηση του έργου και του ρόλου της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού ως εγγύηση για να είναι πραγματικά ελεύθερος ο ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών.
  • Η ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών με την ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ και την συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης με τους Περιφερειάρχες και τις υπηρεσίες των Περιφερειών, ώστε οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων ενάντια στην κερδοσκοπία να ενταθούν και να επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα.
  • H αύξηση των ανώτερων ορίων στα πρόστιμα, από 1 εκατ. ευρώ σε 5 εκατ. ευρώ για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν και από 2 εκατ. ευρώ σε 6 εκατ. ευρώ για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση.
  • H ενίσχυση των καταναλωτών, καθώς η αναβάθμιση της πλατφόρμας e-katanalotis δίνει την δυνατότητα στον κάθε πολίτη να δημιουργεί το προσωπικό του καλάθι με προϊόντα και να βλέπει μέσω χάρτη σε ποια καταστήματα κοντά στο σπίτι του μπορεί να τα αγοράσει φθηνότερα.

Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να στηριχθεί η μέση ελληνική οικογένεια και όλα τα νοικοκυριά για την κάλυψη των αναγκών τους.”

Ο πληθωρισμός υπηρεσιών

Πάντως ένα από τα αγκάθια είναι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, καθώς παραμένει επίμονα υψηλός, στο 4,1%. Μάλιστα αναλυτές σημείωσαν ότι η μείωση του Ιουνίου στα επιτόκια δεν ήταν μια σωστή κίνηση καθώς η πληθωριστική πίεση στις υπηρεσίες εντείνεται και έτσι καθίσταται δύσκολος ο στόχος για πληθωρισμό στο 2% έως το 2025.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες εκπροσωπούν το 50% του καλαθιού του πληθωρισμού, επομένως πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι  οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα πρέπει να δουν μια μείωση προτού βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα