ΠΙΣ: Σκληρή κριτική στο υπ. Υγείας και 1.000 ευρώ επίδομα σε γιατρούς για εφημερίες στο ΕΣΥ

Διαβάζεται σε 4'
Το Γενικό Νοσοκομείο της Κω
Το Γενικό Νοσοκομείο της Κω NEWS 24/7

Επίδομα 1.000 ευρώ σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα κάνει εφημερίες σε άγονες περιοχές αποφάσισε να δώσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, καθώς όπως αναφέρει, τα στελέχη του υπ. Υγείας αντί να νομοθετούν κίνητρα, τρέχουν από κανάλι σε κανάλι.

Κατά του υπουργείου Υγείας και του Άδωνι Γεωργιάδη, με μία αιχμηρή ανακοίνωση, στρέφεται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), και αναφέρει ότι οι δηλώσεις του για κίνητρα σε γιατρούς στα κανάλια και τα ραδιόφωνα έχουν μείνει στα λόγια και δεν έχουν νομοθετηθεί.

«Ουδέποτε θέσπισε ειδικά μέτρα για τις νησιωτικές και άγονες περιοχές […] και τώρα υπόσχεται να εκδώσει τη σχετική ΚΥΑ έως τα τέλη Αυγούστου. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν ή δεν προλαβαίνουν τρέχοντας από τηλεοπτικό σε τηλεοπτικό σταθμό και από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας έχει εξαγγείλει πολλές φορές σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις ότι δίνονται επιπλέον 2.100 ευρώ τον μήνα για τους γιατρούς που θα αναλάβουν σε άγονες περιοχές, ενώ θα τους παραχωρηθεί και κατοικία σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Ωστόσο, δεν έχει εκδοθεί καμία Κοινή Υπουργική Απόφαση και με προφορικές δεσμεύσεις δεν είναι δυνατόν οι γιατροί να συνεργαστούν με το Δημόσιο, αλλά ούτε και οι ιδιώτες, που έχουν απειληθεί το τελευταίο διάστημα, να κάνουν εφημερίες στο ΕΣΥ.

Μάλιστα, ενώ η ΚΥΑ ήταν, σύμφωνα πάντα με τις εξαγγελίες του Άδωνι Γεωργιάδη, να εκδοθεί πριν από περίπου 10 ημέρες, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι μετά τη συνεδρίαση που είχε χθες, Τρίτη, ενημερώθηκε ότι αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Αυγούστου.

Ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφερθεί και στην Κω, λέγοντας ότι «είναι αδιανόητο να έχουμε προκήρυξη 14 φορές, 4 θέσεις για παθολόγους στο νοσοκομείο και να μην υπάρχει ενδιαφέρον, την ίδια ώρα που έχουμε πολλούς ιδιώτες παθολόγους στο νησί, οι οποίοι προφανώς αδιαφορούν για το αν υπάρχουν παθολόγοι να στηρίξουν την δημόσια υγεία». Ωστόσο, όπως φαίνεται τον ενδιαφέρουν περισσότερο τα τηλεοπτικά παράθυρα, παρά η υλοποίηση του έργου που του έχει ανατεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κάτι που σημαίνει ότι ακόμα ένα καλοκαίρι, νησιά και ακριτικές περιοχές θα μείνουν με ελάχιστους γιατρούς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΙΣ για τα κίνητρα στους γιατρούς

1.- Επισημαίνει ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας σε ότι αφορά στις Παθολογικές Κλινικές, η οποία ουδέποτε συζήτησε σοβαρά τις προτάσεις μας που καταθέτουμε κατ΄ επανάληψη από το 2022. Ουδέποτε θέσπισε ειδικά μέτρα για τις νησιωτικές και άγονες περιοχές, δεν τηρεί ούτε καν την πρόβλεψη του νόμου 4999/22 για αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου που όφειλε να υλοποιήσει έως τις 30/6/2023 και τώρα υπόσχεται να εκδώσει τη σχετική ΚΥΑ έως τα τέλη Αυγούστου, καθώς ουδεμία προπαρασκευαστική ενέργεια έχει γίνει για την αντιμετώπιση του από ετών διογκούμενου προβλήματος. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν ή δεν προλαβαίνουν τρέχοντας από τηλεοπτικό σε τηλεοπτικό σταθμό και από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο.

2.- Εκφράζει την απογοήτευσή του για την επιστράτευση του κοινωνικού αυτοματισμού και του λαϊκισμού εις βάρος των γιατρών.

3.- Διαπιστώνει επίσης ότι η πολιτεία δεν διακρίνει την εφημερία και υπηρεσία σε Παθολογική Κλινική από την άσκηση εξωνοσοκομειακής ιατρικής.

4.- Αντιμετωπίζουμε ακατονόμαστες απειλές που περιπλέκουν το πρόβλημα.

5.- Επισημαίνουμε ότι δεν λάβαμε γραπτά και αναλυτικά τις ανάγκες του συστήματος, παρά τις αιτήσεις μας και τις διαβεβαιώσεις που υπήρξαν από πλευράς Υπουργείου.

Σε κάθε περίπτωση εργαστήκαμε με την υπόθεση ανάγκης 39 ιατρών σε 14 Νοσοκομεία, χωρίς να ξέρουμε πόσοι και πού.

Αποφασίσαμε:

Ο ΠΙΣ από το ταμείο του να χορηγήσει επίδομα 1000€ σε κάθε συνάδελφο που θα συνδράμει, ποσό που ξεπερνά τα χρήματα που θα λάβει για δύο εφημερίες επί τρείς μήνες.

-Με τη συνεργασία των Επιστημονικών Εταιρειών θα χορηγήσει τη δωρεάν συνδρομή για τρία Πανελλήνια συνέδρια σε κάθε συνάδελφο.

-Θα απευθύνει πρόσκληση στους γιατρούς που πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν, δηλαδή σε αυτούς που πρόσφατα έλαβαν τον τίτλο της ειδικότητας και ελπίζει ότι οι ήδη υπηρετούντες γιατροί στο ΕΣΥ έχουν ενημερωθεί εγκαίρως.

Ο Πανελλήνιος ιατρικός Σύλλογος, ως επίσημος από το νόμο σύμβουλος της πολιτείας, αισθάνεται ότι έχει πράξει στο ακέραιο και έγκαιρα το καθήκον του και ξεπερνά σήμερα τις οικονομικές του δυνατότητες για να αποδείξει ότι ο ιατρικός κόσμος της χώρας επιτελεί το έργο του, ακόμη και όταν οι υπεύθυνοι των οικιών ημών εμπιπραμένων αυτοί άδουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα