iStock

ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑ ΟΣΟ 4 ΧΩΡΕΣ ΜΑΖΙ

Πόσο ακριβώς αυξήθηκε μέσα στον καύσωνα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και γιατί είμαστε σε αυτούς που πληρώνουν τα περισσότερα.

Tη Δευτέρα 8/7 άρχισε ο καύσωνας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Έχουμε υψηλές κατώτατες θερμοκρασίες από πολύ νωρίς το πρωί, με το θερμόμετρο να δείχνει σταθερά 38 βαθμούς τα μεσημέρια, χωρίς να δροσίζει τα βράδια. Τις τελευταίες ημέρες περιοχές της χώρας ζουν και την εμπειρία των 40+ βαθμών Κελσίου.

Τη Δευτέρα 8/7 εκτοξεύθηκε και η τιμή της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, με συνέπεια να τοποθετηθεί η κυβέρνηση και να προβεί σε εξαγγελίες συγκράτησης τιμών και επιδοτήσεις για τον Αύγουστο. Στόχος της πολιτείας είναι να κρατηθούν στα επίπεδα του Ιουλίου που παρεμπιπτόντως, είναι υψηλά.

Στο EU Energy μπορεί να δει κάποιος πως η αύξηση στην τιμή από τις 7/7 στις 8/7 ήταν 94%. Συγκεκριμένα, από 64.67 ευρώ η μεγαβατώρα πήγε στα 125.41).

Στις 9/7 πήγε στα 99.45 ευρώ και για τις τρεις επόμενες ημέρες υπήρχαν μόνο άνοδοι (115.55, 187.79 και 190.13). Έκτοτε το πικ ήταν τα 218.77 ευρώ της Τετάρτης, ημέρας των εξαγγελιών της κυβέρνησης για ρυθμίσεις… από τον Αύγουστο.

Ακολουθεί γράφημα με τις τιμές της Τετάρτης στις χώρες της Ευρώπης.

ΡΑΑΕΥ

Όπως μπορείς να δεις, στην Ελλάδα πληρώσαμε τη μεγαβατώρα περισσότερο από όσο την πλήρωσαν μαζί οι Εσθονία, Λετονία και Φινλανδία. Τα ευρώ που δώσαμε ήταν οριακά λιγότερα από εκείνα που έδωσαν οι Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία, Δανία και Γερμανία, παρέα.

Στην εικόνα που προηγήθηκε, φαίνεται και πως όπου υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, υπάρχει και μεγαλύτερη αύξηση, με εξαίρεση την Ισπανία και την Τουρκία.

Σε πιο δυσμενή κατάσταση από εμάς ήταν η Ρουμανία, Ουγγαρία και Βουλγαρία. Χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα που μας αφορούν. Συγκεκριμένα στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία κάποιοι σταθμοί παραγωγής είναι εκτός λειτουργίας, ενώ ενεργειακή έλλειψη έχει και η Ουγγαρία.

Την ημέρα της ενημέρωσης για νέες επιδοτήσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβη σε γραπτές διευκρινήσεις για αυτό το άλμα, δίνοντας ως λόγους

  1. τον καύσωνα διαρκείας στην Ελλάδα, ο οποίος ήταν αναμενόμενος μεν, αλλά πάνω από τα συνήθη επίπεδα,
  2. τον καύσωνα μη αναμενόμενης διάρκειας από την Ουκρανία μέχρι την Ελλάδα, χειρότερος από αυτόν της Ελλάδας,
  3. την αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία, διότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να καταστρέφουν την ηλεκτρική υποδομή και
  4. τη μη εκτόνωση της αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργηθεί, ειδικά στην Ουγγαρία προς τη Δύση. Λόγω αδύναμων διασυνδέσεων προς τη Δύση (π.χ., διασύνδεση Αυστρίας-Ουγγαρίας), μας μεταφέρονται οι τιμές της Ουγγαρίας, ενώ είμαστε περίπου 1.000 χλμ. μακριά. Η Αυστρία, που είναι δίπλα, έχει θεαματικά χαμηλότερες τιμές, καθώς έχει εξάγει όσο μπορεί να εξάγει στην Ουγγαρία και οι τιμές της έχουν αποσυζευχθεί.

Στο τέλος της ημέρας, ο μέσος καταναλωτής στη χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιεί κλιματιστικό, αν θέλει να επιβιώσει. Την ίδια ώρα πληρώνει το ρεύμα σε τιμές που ανήκουν στις υψηλότερες της Ευρώπης, όντας πολίτης της προτελευταίας χώρας της ΕΕ σε αγοραστική δύναμη -μετά τη Βουλγαρία. Ή αν προτιμάς, είμαστε ο λαός με τους δεύτερους μικρότερους μισθούς.

 

ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζητήσαμε τις σημερινές τιμές του κατ’ αρχάς στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) της Ελλάδας, αλλά η υπηρεσία αντιμετώπιζε δυσκολίες την ώρα που ‘μπήκαμε’. Το σχετικό μήνυμα μας σύστησε να επιστρέψουμε αργότερα. Το κάναμε έως τις 12.00. Πάλι δεν είδαμε ποσά.

ΡΑΑΕΥ

Για αυτό και αποταθήκαμε σε άλλες πηγές που έχουν τα ίδια νούμερα (δυναμικής διαμόρφωσης τιμών στης ευρωπαϊκές Αγορές Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market).

Μάθαμε λοιπόν, πως η μέση τιμή για σήμερα είναι στα 473.93 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τη μέγιστη να είναι στα 650 ευρώ και την ελάχιστη στα 267.05.

Την υψηλότερη τιμή την έχει η Ρουμανία (244.74 ευρώ η μεγαβατώρα). Ακολουθούν η Σερβία (244.22), η Βουλγαρία (238.78), η Ουγγαρία (236.91), η Κροατία (160.21) και μετά είναι η Ελλάδα (153.95). Εξ αυτών, είμαστε η μόνη αγορά με πτώση τιμής (30%).

Στην άλλη άκρη της λίστας βρίσκονται οι Φινλανδία (12.52) και Σουηδία (14.97) που έχουν ασχοληθεί περισσότερο από άλλους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης, δεν ‘βράζουν’ όπως πιο νότια στην Ευρώπη, ενώ -το κυριότερο- ο αριθμός των εταιρειών που παράγουν το 95% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολλαπλάσιος της Ελλάδας. Το ρεκόρ είναι οι 1030 της Δανίας.

Σημειώνεται πως «αυτό το ευρύ φάσμα υπογραμμίζει το ποικίλο ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζουν οι χώρες σε όλη την Ευρώπη, εν μέσω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης στην ήπειρο».

ΠΟΣΕΣ ΚΙΛΩΒΑΤΩΡΕΣ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

Energy Prices

Είπαμε για τις μεγαβατώρες. Να δώσουμε και τιμές κιλοβατώρας, μέσω του Energy Prices. Η τιμή λοιπόν, της κιλοβατώρας για σήμερα στην Ελλάδα είναι τα 15.39 cent/kWh. Στην Ουγγαρία κάνει 23.69 αν κάπως σε παρηγορεί αυτό. Βέβαια, στην Φινλανδία είναι 1.25 cent/kWh. Σήμερα, οι Έλληνες θα πληρώσουμε την κιλοβατώρα περίπου όσα θα δώσουν μαζί οι Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία και το μισό της Δανίας.

Να δούμε όμως, και πόσες κιλοβατώρες καταναλώνεις.

Κατά μέσο όρο, ένα νοικοκυριό χρειάζεται περίπου 800 έως 1.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας το μήνα (από 9.600 έως 12.000 kWh ετησίως). Ανά μέρα είναι περίπου από 26 έως 33 kWh. Προφανώς και αναφερόμαστε στις ημέρες που δεν ‘βράζει’ ο τόπος.

Πόσο ‘καίει’ το κλιματιστικό

Μια τυπική μονάδα κλιματισμού 1800 BTU (British Thermal Unit) που λειτουργεί για έως και 8 ώρες καταναλώνει 4220.22 kWh την ημέρα.
Τα 1200 BTU χρειάζονται 2813.48 kWh σε ένα οκτάωρο και τα 9000 ΒTU θέλουν 21101.112 kWh.

Οι τιμές που είδες ισχύουν όταν έχεις τα σωστά BΤU για το χώρο (αν είναι λιγότερα, το μηχάνημα ‘βάζει’ μεγαλύτερη ενέργεια) και εφόσον δεν ‘τινάζουμε’ τα όρια της συσκευής, ρυθμίζοντας σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 10 βαθμών διαφοράς με την εξωτερική.

Όσο πιο πολύ δοκιμάζουμε τη συσκευή, τόσο περισσότερο καίει. Επίσης, αν την ενεργοποιήσουμε το μεσημέρι (όταν έχουν πυρώσει τα πάντα) και δη σε πολύ χαμηλούς βαθμούς, κάνουμε τις εταιρείες ενέργειας εξόχως χαρούμενες, καθώς αυτό οδηγεί στην ύψιστη κατανάλωση.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αρχικά, μη συγκρίνεις το πέρυσι με το φέτος, γιατί το 2023 υπήρχε επιδότηση έως τις 30/8. Φέτος δεν υπάρχει. Εν τω μεταξύ, πάντα οι τιμές του ρεύματος ‘ανεβαίνουν’ τα καλοκαίρια’, λόγω μεγαλύτερης ζήτησης.

Η πολλή ζέστη και ο παρατεταμένος καύσωνας (άρα η παρατεταμένη χρήση των κλιματιστικών) και οι εκατομμύρια τουρίστες που έχουμε στη χώρα μας είναι από τους λόγους που η ζήτηση για ρεύμα έχει εκτοξευθεί. Άρα αυξήθηκε και η τιμή.

Παράλληλα

*υπάρχουν διαταράξεις στις διασυνδέσεις με τις βαλκανικές χώρες, όπου δίνουμε και από όπου παίρνουμε ρεύμα. Πιο πάνω διάβασες για τα προβλήματα σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία που έχουν ως συνέπεια να εξάγουμε εμείς προς αυτούς -και έτσι να δημιουργείται έλλειμμα σε εμάς.

Όπως εξήγησε ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης στο ΣΚΑΪ «το αποτέλεσμα είναι να μπαίνουν το βράδυ σε λειτουργία οι θερμικές μονάδες της χώρας που καίνε φυσικό αέριο και κοστίζουν πάρα πολύ (130 ευρώ η μεγαβατώρα -είναι τιμή διπλάσια από τις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας)».

*έχουμε έλλειψη νερού με ό,τι συνεπάγεται στην υδατοηλεκτρική δυναμική,

*δεν έχουμε πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (μολονότι έχουμε πληρώσει ουκ ολίγα πρόστιμα καθώς δεν συντασσόμαστε με τις αποφάσεις της ΕΕ),

*έχει μειωθεί η καύση λιγνίτη (ίσως το μόνο θετικό που έχουμε κάνει για το περιβάλλον στη χώρα μας -παρεμπιπτόντως ο λιγνίτης καίει 150 ευρώ),

*δεν έχουν εκτελεστεί όπως θα έπρεπε -βάσει οδηγιών- τα προγράμματα ανακαίνισης κτιρίων, ώστε να εξοικονομούν ενέργεια και να μειώνονται οι λογαριασμοί (κατά τη σύσταση του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας) και

*εξαιτίας των σχετικών παλαιών μονάδων υπάρχει και σπατάλη.

Θα έλεγες πως το ενεργειακό μείγμα της χώρας μας δεν είναι καλό. Αυτό λέει ο κύριος Χριστοδουλίδης που κάτι παραπάνω ξέρει. Τον ρώτησαν αν, όπως λέει η Κυβέρνηση, το πρόβλημα που μας εξαντλεί οικονομικά είναι πρόσκαιρο. Απάντησε «όχι».

Επίσης, δεν ελέγχονται τα κέρδη των παραγωγών -μολονότι υπάρχει σχετική κοινοτική οδηγία για ένα ανώτατο όριο-, με τους τελευταίους να επιμένουν πως απορρόφησαν κραδασμούς.

Κατά τα άλλα, όλα καλά.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) είχε προσπαθήσει να εξηγήσει από τι εξαρτάται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι παράγοντες είναι διάφοροι, από τις συνθήκες αγοράς, γεωπολιτική κατάσταση, εθνικό ενεργειακό μείγμα και τη διαφοροποίηση εισαγωγών, έως το κόστος προστασίας του περιβάλλοντος, τη φορολογία κ.λπ.

«Στη χώρα μας η δομή της αγοράς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ολιγοπωλιακή: σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 95% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται μόνο από 3 εταιρείες. Για παράδειγμα, ο αριθμός των εταιρειών που παράγουν το 95% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας είναι 450 στην Ολλανδία, 860 στην Ιταλία και 1030 στη Δανία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο ελληνικός κώδικας προμήθειας επιτρέπει στους προμηθευτές λιανικής να αλλάζουν μονομερώς τους καταναλωτές από σύμβαση σταθερού επιτοκίου σε σύμβαση μεταβλητού επιτοκίου, μετά την αποστολή ειδοποίησης. Εξακολουθούν να υπάρχουν φραγμοί που περιορίζουν την πρόσβαση στην αγορά για νέες και μικρές αγορές».

Koυράγιο, υπομονή και δύναμη και θα το ξεπεράσουμε κι αυτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα