Χάος στο Μπανγκλαντές: 32 νεκροί από βίαιες συγκρούσεις φοιτητών – αστυνομίας – Τι διεκδικούν

Διαβάζεται σε 5'
Βίαιες συγκρούσεις φοιτητών αστυνομικών στο Μπανγκλαντές
Βίαιες συγκρούσεις φοιτητών αστυνομικών στο Μπανγκλαντές 2024 Rajib Dhar/AP Photo

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Μπανγκλαντές από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ κυβερνητικών και αντικυβερνητικών φοιτητών και φοιτητριών.

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζουν οι δρόμοι της πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές, Ντάκα, όπου χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες οπλισμένοι με πέτρες και ξύλα συγκρούστηκαν την Πέμπτη (18/07) με ένοπλους αστυνομικούς, καθώς οι Αρχές διέκοψαν ορισμένες υπηρεσίες κινητού διαδικτύου για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις κατά της ποσόστωσης που επιτρέπει στα μέλη οικογενειών βετεράνων του πολέμου της ανεξαρτησίας να καταλαμβάνουν έως και το 30% των θέσεων του Δημοσίου.

Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών που μαίνονται εδώ και μέρες έχουν εξελιχθεί σε βίαιες συγκρούσεις και έχουν βαφτεί με αίμα, αφού σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε σε στοιχεία που έδωσαν νοσοκομεία της χώρας, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται από την αρχή της εβδομάδας στους 32. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι φοιτητές που σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 22 νεκρούς.

Βίαιες συγκρούσεις φοιτητών αστυνομικών στο Μπανγκλαντές
Βίαιες συγκρούσεις φοιτητών αστυνομικών στο Μπανγκλαντές 2024 Rajib Dhar/AP Photo

Με την πρωθυπουργό του Μπανγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα να αρνείται να υποχωρήσει στα αιτήματα των διαδηλωτών, οι φοιτητές απείλησαν να επιβάλουν “πλήρη διακοπή λειτουργίας” που θα σταματήσει τα δίκτυα μεταφορών σε όλη τη χώρα, θα διαταράξει τις επιχειρήσεις και θα οδηγήσει στο κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων.

Διαδηλωτές φοιτητές έβαλαν φωτιά στην κρατική τηλεόραση

Νωρίτερα σήμερα, διαδηλωτές πυρπόλησαν τις κεντρικές εγκαταστάσεις του κύριου δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου του Μπαγκλαντές, BTV, με πολλούς ανθρώπους να παγιδεύονται, όπως μετέδωσε σήμερα το μέσο ενημέρωσης στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

“Καταστροφική φωτιά στο BTV. Επεκτείνεται γρήγορα. Περιμένουμε βοήθεια από την Πυροσβεστική. Πολλοί άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί μέσα”, τόνισε το BTV. “Εκατοντάδες διαδηλωτές (…) πυρπόλησαν την αίθουσα υποδοχής”.

Αξιωματούχος του BTV δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις, πυρπολώντας τουλάχιστον 60 οχήματα και ένα κτίριο γραφείων.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Μπανγκλαντές δήλωσε στο BBC ότι οι εκπομπές είχαν σταματήσει και οι περισσότεροι εργαζόμενοι  είχαν εγκαταλείψει το κτίριο στην πρωτεύουσα Ντάκα.

Βίαιες συγκρούσεις φοιτητών αστυνομικών στο Μπανγκλαντές
Βίαιες συγκρούσεις φοιτητών αστυνομικών στο Μπανγκλαντές 2024 Rajib Dhar/AP Photo

Η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα είχε εμφανιστεί στο δίκτυο το προηγούμενο βράδυ, απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία μετά από ημέρες βίαιων διαδηλώσεων που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 10 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Γιατί διαδηλώνουν οι φοιτητές στο Μπανγκλαντές

Φοιτητές και φοιτήτριες της χώρας προσπαθούν να ανατρέψουν ένα σύστημα που προβλέπει ότι το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα προορίζεται για τους συγγενείς των ηρώων πολέμου, οι οποίοι πολέμησαν για την ανεξαρτησία της χώρας από το Πακιστάν το 1971, υποστηρίζοντας ότι η πρακτική αυτή αποτελεί διάκριση.

Το σύστημα των ποσοστώσεων είχε ανασταλεί από τη Χασίνα μετά από έναν προηγούμενο γύρο μαζικών φοιτητικών διαδηλώσεων το 2018. Αλλά τον περασμένο μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπανγκλαντές ακύρωσε την απόφαση αυτή και επανέφερε τις ποσοστώσεις, βγάζοντας τους φοιτητές ξανά στους δρόμους.

Φοιτητές συγκρούονται με αστυνομικούς των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Μπανγκλαντές
Φοιτητές συγκρούονται με αστυνομικούς των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Μπανγκλαντές 2024 Rajib Dhar/AP Photo

Στις 10 Ιουλίου, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε δικαστική απόφαση για τέσσερις εβδομάδες και ζήτησε από τους φοιτητές να επιστρέψουν στα μαθήματά τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο ανταγωνισμός είναι έντονος για τις θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, οι οποίες θεωρούνται πιο σταθερές και καλύτερα αμειβόμενες από την εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Περισσότεροι από 400.000 απόφοιτοι διαγωνίζονται για περίπου 3.000 κυβερνητικές θέσεις εργασίας κάθε χρόνο.

Πώς επηρεάζουν οι διαδηλώσεις την οικονομία της χώρας

Μια μακροχρόνια διακοπή λειτουργίας των δικτύων μεταφορών και των επιχειρήσεων, αν οι φοιτητές προχωρήσουν τελικά σε αυτή, θα επιφέρει πλήγμα στην ήδη προβληματική οικονομία της χώρας.

Το 2022 το Μπανγκλαντές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg απευθύνθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να ανασυγκροτήσει τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για ένα δάνειο ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση αυτών των αποθεμάτων.

Φοιτητές συγκρούονται με την αστυνομία για το σύστημα των ποσοστώσεων στο Πανεπιστήμιο Jahangir Nagar στο Savar έξω από τη Ντάκα
Φοιτητές συγκρούονται με την αστυνομία για το σύστημα των ποσοστώσεων στο Πανεπιστήμιο Jahangir Nagar στο Savar έξω από τη Ντάκα 2024 Al-emrun Garjon/AP Photo

Πολλοί κάτοικοι του Μπανγκλαντές υποφέρουν από μια κρίση κόστους ζωής και η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από το ΔΝΤ να αυξήσει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος διατηρείται στο 9% από τον περασμένο Μάρτιο.

Οι διαδηλώσεις θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή της κυβέρνησης από τις προσπάθειές της να ενισχύσει την εύθραυστη οικονομία, αν και είναι απίθανο να επηρεάσουν τις συνομιλίες για το δάνειο με το ΔΝΤ, καταλήγει το Bloomberg.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα