Axios: “Απόσυρση Μπάιντεν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο”

Διαβάζεται σε 5'
Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν 2024 Susan Walsh/AP Photo

Το τέλος της υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν πλησιάζει την ώρα που οι πιέσεις να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών αυξάνονται.

Όλα δείχνουν πια πως μετράμε αντίστροφα για τη στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν θα παραδώσει τελικά τη σκυτάλη και θα αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Έχοντας το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την καταστροφική εμφάνιση στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, δεχθεί φοβερές πιέσεις και εκκλήσεις από μέλη των Δημοκρατικών να αποσυρθεί, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε για πρώτη φορά πως θα επανεξέταζε την απόφασή του να παραμείνει στην προεδρική κούρσα, αν οι γιατροί του έλεγαν ότι έχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο BET News, την Τρίτη (16/07).

Με τον ίδιο να νοσεί με κορονοϊό, μήπως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και ο Αμερικανός πρόεδρος ακούσει τελικά τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του, τους φίλους του αλλά και τους βασικούς δωρητές της προεκλογικής εκστρατείας του και αποσυρθεί;

Δημοσίευμα του Axios αναφέρει πως ο Τζο Μπάιντεν είναι πια πιο πρόθυμος να ακούσει τα επιχειρήματα όσων τον παροτρύνουν να αποσυρθεί από την κούρσα, ενώ αρκετοί κορυφαίοι Δημοκρατικού εκτιμούν ότι η αυξανόμενη πίεση του Κογκρέσου και στενών φίλων του κόμματος θα πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο να πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Αν και ο Τζο Μπάιντεν επιμένει πως δεν εγκαταλείπει την κούρσα, κορυφαίοι Δημοκρατικοί δήλωσαν στο Axios ότι πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να αποσυρθεί, καθώς καταλαβαίνει πως στελέχη του κόμματος, φίλοι και δωρητές πιστεύουν πως θα χάσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, όπως επίσης ότι δεν μπορεί να αλλάξει τη δημόσια αντίληψη για την ηλικία και την οξύτητά του και ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφίες στο Κογκρέσο.

Ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα μάλιστα που χρησιμοποιούν, είναι πως σε περίπτωση που παραμείνει, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε να κερδίσει με συντριπτική διαφορά και να εξαφανίσει την κληρονομιά του Μπάιντεν και τις ελπίδες των Δημοκρατικών τον Νοέμβριο.

Η πίεση που δέχεται ο Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί είναι μεγάλη, ιδίως τις τελευταίες ημέρες, με τον Αμερικανό πρόεδρο να βλέπει τον έναν μετά τον άλλο τους Δημοκρατικούς να του ζητούν να δώσουν τη σκυτάλη.

Η Νάνσι Πελόσι, η πρώην “speaker” και μορφή που διατηρεί μεγάλη επιρροή στην παράταξη των Δημοκρατικών, τόνισε προ ημερών τηλεφωνικά στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως δεν θα καταφέρει να κερδίσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για την προεδρία και αν παραμείνει στην κούρσα ενδέχεται να εκμηδενίσει τις πιθανότητες του κόμματος να ανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Απέφυγε πάντως να καλέσει ρητώς τον κ. Μπάιντεν να αποσυρθεί, σύμφωνα με τις πηγές του CNN.

Την ίδια άποψη εξέφρασε στον Αμερικανό πρόεδρο και ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ, ο οποίος είπε στον πρόεδρο κατά τη διάρκεια συνάντησής τους το Σάββατο – την ημέρα της απόπειρας δολοφονίας του Τραμπ- πως το καλύτερο για τη χώρα και την παράταξη θα ήταν να τερματίσει την εκστρατεία για την επανεκλογή του. Παρόμοια θέση εξέφρασε επίσης ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις.

Οι Δημοκρατικοί αναμένουν πλήρως ότι οι δημοσκοπήσεις μετά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων θα δείξουν μια πιθανή έκρηξη που θα μπορούσε να “ρίξει” τους Δημοκρατικούς και στο Κογκρέσο.

“Η επιλογή του είναι να γίνει ένας από τους ήρωες της ιστορίας ή να είναι σίγουρος για το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει ποτέ προεδρική βιβλιοθήκη Μπάιντεν”, είπε στο Axios ένας από τους στενούς φίλους του προέδρου. “Προσεύχομαι να κάνει το σωστό. Οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση“.

Η χθεσινή δημοσκόπηση του AP, σύμφωνα με την οποία σχεδόν τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών επιθυμούν να αποσυρθεί ο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα, έκανε θραύση στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.

Στο reality check που κάνει το Axios αναφέρεται πως ο Μπάιντεν δεν μπορεί να αναγκαστεί να αποχωρήσει, καθώς έχει με το μέρος του τους αντιπροσώπους, τους οποίους κανείς δεν μπορεί να αποσπάσει. Πρέπει η αποχώρησή του να είναι από δική του επιλογή και με τους δικούς του όρους.

Αν ο Μπάιντεν ήθελε να παραμείνει, θα ήταν απροσπέλαστος, χάρη στους φιλελεύθερους ηγέτες και τη Μαύρη Συμμαχία του Κογκρέσου. Αλλά οι στενότεροι φίλοι του πιστεύουν ότι έδωσε έναν “καλό αγώνα” και στο τέλος θα υποκύψει στην πραγματικότητα.

Το επικρατέστερο σενάριο

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Μπάιντεν να υποκύψει στις πιέσεις και να υποστηρίξει την αντίπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις, κάτι που θα αποσκοπούσε στην εκτόνωση οποιασδήποτε κριτικής περί αντιδημοκρατικών πρακτικών και πολιτικών εντός του Δημκρατικού κόμματος.

Το μόνο που χρειάζεται η Χάρις είναι η υποστήριξη του Μπάιντεν. Αν την αποκτήσει, οι Ομπάμα και οι Κλίντον πιθανότατα θα ακολουθήσουν, καθιστώντας κάθε αμφισβήτηση προσβολή για τον εν ενεργεία πρόεδρο και δύο πρώην προέδρους.

Αν λάβει την υποστήριξη του Μπάιντεν, ο μόνος τρόπος για να την αμφισβητήσει κάποιος άλλος κορυφαίος Δημοκρατικός θα ήταν να διακινδυνεύσει το μέλλον του λέγοντας πως “δεν είναι η σειρά σου” στην πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο, την πρώτη μαύρη Αμερικανίδα αντιπρόεδρο και την πρώτη αντιπρόεδρο της Νότιας Ασίας.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως η διαδοχή δεν θα είναι μία γρήγορη και ξεκάθαρη διαδικασία.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα