Τραμπ: “Θα τελειώσω το τείχος στο Μεξικό – Έχω τον Θεό δίπλα μου”

Διαβάζεται σε 4'
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (AP Photo/Julia Nikhinson)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προέβλεψε “απίστευτη νίκη” στις εκλογές ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς και στην απόπειρα δολοφονίας του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε και τυπικά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος στο Μιλγουόκι, το βράδυ της Πέμπτης (18/7). “Με πίστη και αφοσίωση, αποδέχομαι υπερήφανα το χρίσμα σας” είπε απευθυνόμενος στους συνέδρους στο Ουισκόνσιν.

Προέβλεψε “απίστευτη νίκη” στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, υποσχόμενος “τα τέσσερα ομορφότερα χρόνια στην ιστορία” των ΗΠΑ αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (AP Photo/Jae C. Hong)

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του στην Πενσιλβάνια, προσπάθησε να φανεί ενωτικός, διαβεβαιώνοντας πως, “είμαι υποψήφιος για να γίνω ο πρόεδρος όλης της Αμερικής, όχι της μισής”.

Παράλληλα, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή προς τιμή του πυροσβέστη, που έχασε τη ζωή του κατά την επίθεση.

“Παρά την ειδεχθή επίθεση αυτή, είμαστε απόψε ενωμένοι (και) πιο αποφασισμένοι από ποτέ”, δήλωσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε λεπτομερώς στην απόπειρα δολοφονίας του. Μόλις άκουσε τα πυρά, “κατάλαβα αμέσως πως ήταν κάτι πολύ σοβαρό, πως δεχόμασταν επίθεση”, αφηγήθηκε, φορώντας επίδεσμο στο δεξί του αυτί.

“Αίμα κύλαγε παντού. Κι όμως, με κάποιον τρόπο, αισθανόμουν ασφαλής, γιατί είχα τον Θεό μαζί μου“, πρόσθεσε.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ υποσχέθηκε στην ομιλία του να βάλει τέλος στην είσοδο μεταναστών στη χώρα του από την “πρώτη μέρα” της ενδεχόμενης νέας θητείας του, “κλείνοντας τα σύνορα”, ενώ δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει την οικοδόμηση του αντιμεταναστευτικού τείχους στη μεθόριο με το Μεξικό.

Θα βάλω τέλος στην κρίση της παράνομης μετανάστευσης κλείνοντας τα σύνορά μας και τελειώνοντας το τείχος”, διαβεβαίωσε.

Υποσχέθηκε ακόμη πως θα “σώσει” τη χώρα από την “ανίκανη και αποτυχημένη” κυβέρνηση του Δημοκρατικού διαδόχου του, Τζο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας τη θεωρία του πως η Αμερική είναι “έθνος σε παρακμή”.

Δεσμεύτηκε πως θα ευνοήσει την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου,ότι δηλαδή θα αναιρέσει τα μέτρα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής που έλαβε η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν. Υποσχέθηκε να ανακατευθύνει το σύνολο των κεφαλαίων που διατίθενται στην κατ’ αυτόν «πράσινη απάτη».

Ακόμη, κάλεσε να μη «δαιμονοποιείται η αντιπολίτευση και η πολιτική διαφωνία», αναφερόμενος στις ποινικές διώξεις σε βάρος του.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας πως «δεν θα ξεσπούσε ποτέ» αν ήταν εκείνος πρόεδρος, ενώ απευθυνόμενος σε «όλο τον κόσμο» τόνισε, «σας λέω το εξής: οι όμηροί μας το καλό που σας θέλω να έχουν επιστρέψει προτού αναλάβω την εξουσία, γιατί αλλιώς θα το πληρώσετε πολύ ακριβά».

Ο Ντόναλντ Τραμπ στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (AP Photo/Carolyn Kaster)

Ευρύτερα, ο κ. Τραμπ παρουσίασε τον εαυτό του ως ηγέτη με μεγάλο διεθνές κύρος, ικανό να βάλει τέλος σε συρράξεις «μ’ ένα τηλεφώνημα», υπενθυμίζοντας τις διαπραγματεύσεις του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. «Πιστεύω πως του λείπω», είπε χαριτολογώντας και υποσχόμενος πως, αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, η Βόρεια Κορέα, χώρα που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, θα σταματήσει τις πυραυλικές δοκιμές.

«Οι αντίπαλοί μας κληρονόμησαν έναν ειρηνικό κόσμο και τον μεταμόρφωσαν σ’ έναν πλανήτη σε πόλεμο (…) Δείτε την επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Δείτε τι γίνεται στην Ουκρανία», ανέφερε

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα