Διεθνές black-out σε ψηφιακά συστήματα – Προβλήματα σε τράπεζες, τηλεπικοινωνίες κι αεροπορικές

Διαβάζεται σε 7'
Καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο της Ρώμης λόγω του black-out
Καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο της Ρώμης λόγω του black-out Gregorio Borgia/AP Photo

Προβλήματα σε τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, μέσα ενημέρωσης και αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως, μετά από τεχνική βλάβη ευρείας κλίμακας σε πληροφοριακά συστήματα.

Αντιμέτωπες με μαζική κατάρρευση ψηφιακών συστημάτων βρίσκονται σήμερα, Παρασκευή (19/07), πολλές χώρες του κόσμου.

Αρχικά, η βλάβη εντοπίστηκε στα συστήματα της Αυστραλίας, ενώ πολύ σύντομα άρχισαν να γίνονται αναφορές για προβλήματα και σε άλλες χώρες, όπως σε Ισπανία, Τουρκία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, με το πρόβλημα να αποκτά διεθνείς διαστάσεις.

Η μεγάλη διακοπή στα πληροφοριακά συστήματα έχει προκαλέσει προβλήματα στις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες, τα μέσα ενημέρωσης και τις αεροπορικές εταιρείες..

Η “ευρείας κλίμακας τεχνική βλάβη” επηρεάζει δεκάδες επιχειρήσεις και φαίνεται πως συνδέεται με προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, δήλωσε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εσωτερικών.

Η Crowdstrike αναφέρει σε προηχογραφημένο μήνυμά της ότι είναι ενήμερη για αναφορές περί προβλήματος στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft που συνδέονται με τον αισθητήρα της Falcon.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Downdetector, η βλάβη επηρεάζει πολλές τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Προβλήματα σε Microsoft / Windows – Η ανακοίνωσή της

Ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft ανακοίνωσε σήμερα ότι λαμβάνει μέτρα έπειτα από τεχνικό πρόβλημα.

“Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης”, αναφέρει η επιχείρηση σε μήνυμά της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε καθώς πολλές επιχειρήσεις αναφέρουν τεχνικά προβλήματα ή βλάβη: επιχειρήσεις στην Αυστραλία, όπως το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, το αεροδρόμιο του Σίδνεϊ και αλυσίδα σουπερμάρκετ, το αεροδρόμιο του Βερολίνου, ή ακόμη ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός φορέας της Βρετανίας, όπως και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Σε μήνυμά της με τίτλο “Υποβάθμιση υπηρεσίας”, η Microsoft σημειώνει ότι οι χρήστες “ενδέχεται να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365”.

H Microsoft προσθέτει ότι παραμένει “κινητοποιημένη για να διαχειριστεί αυτό το συμβάν, δίδοντας την μεγαλύτερη και επείγουσα προτεραιότητα, ενώ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο για τις υπόλοιπες εφαρμογές Microsoft 365 που βρίσκονται σε υποβαθμισμένη κατάσταση”.

Προβλήματα στις αεροπορικές εταιρείες, επηρεάζονται οι πτήσεις

Μεγάλοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της American Airlines (AAL.O), της Delta Airlines (DAL.N) και της United Airlines καθήλωσαν τις πτήσεις τους.

Το αεροδρόμιο του Βερολίνου ανακοίνωσε την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας ως τις 11:00 ώρα Ελλάδας λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα πληροφορικής.

Νωρίτερα η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου σε ανακοίνωσή της στο Χ ενημέρωσε τους επιβάτες ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στο check -in λόγω τεχνικού προβλήματος.

Εν τω μεταξύ στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, η οποία αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα από την τεχνική βλάβη, εξαφανίστηκαν πληροφορίες από τους πίνακες αναχώρησης. Το αεροδρόμιο της Μελβούρνης παρουσιάζει επίσης καθυστερημένα check-in.

Οι επιβάτες στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν αυτοματοποιημένους σαρωτές κάρτας επιβίβασης, με τις οθόνες στην ασφάλεια να εμφανίζουν ένα μήνυμα που λέει “διακομιστής εκτός σύνδεσης”, αναφέρει μάρτυρας του Reuters.

Το αεροδρόμιο Schiphol στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας επηρεάζεται επίσης, δήλωσε εκπρόσωπος.

H Ryanair προειδοποίησε τους πελάτες της για ενδεχόμενα προβλήματα «εξαιτίας παγκόσμιας βλάβης στο σύστημα πληροφορικής».

Προβλήματα ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει και το αεροδρόμιο της Πράγας στο σύστημα check-in που χρησιμοποιεί μεγάλος αριθμός αεροπορικών εταιρειών, σημειώνοντας ότι κάποιες αναχωρήσεις θα καθυστερήσουν.

Κανονικά η λειτουργία του Αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος”

Δίχως ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η αεροπορική κίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. Και τούτο παρά τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν άλλα μεγάλα αεροδρόμια διεθνώς, στα πληροφοριακά τους συστήματα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε πριν λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλεχος στον τομέα επικοινωνίας του Αεροδρομίου, μόνον ορισμένες εκ των αεροπορικών εταιρειών έχουν εμφανίσει προβλήματα λειτουργίας στα πληροφοριακά τους συστήματα, τα οποία, όμως, υπερβαίνουν με καταφυγή σε… παραδοσιακές μεθόδους Check In (χρήση καρτών κλπ). Δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα ή καθυστερήσεις πτήσεων, πέραν του συνήθους.

Προβλήματα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου στην Κρήτη

Πρόβλημα σε οκτώ πτήσεις καταγράφηκε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου λόγω του παγκόσμιου black out των συστημάτων της Microsoft. Τα αεροπλάνα ήρθαν στο Ηράκλειο, προσγειώθηκαν αλλά δεν μπορούν να φύγουν καθώς οι πτήσεις είναι ενταγμένες στο σύστημα που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Όπως είπε στο Cretalive, ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας γίνεται χειροκίνητα η διευθέτηση των πτήσεων, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, ωστόσο επειδή είναι δεκάδες οι πτήσεις που έρχονται, προκαλείται μια γενικότερη πίεση στο σύστημα.

Βρετανία: Επηρεάστηκαν ΜΜΕ, σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας και ο μεγαλύτερος σιδηρόδρομος

Το βρετανικό Sky News, ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, δεν μπορούσε σήμερα να εκπέμψει το πρόγραμμά του.

«Το Sky News δεν είναι σε θέση να μεταδώσει απευθείας τηλεοπτικό πρόγραμμα σήμερα το πρωί, δηλώνοντας αυτή τη στιγμή στους τηλεθεατές ότι ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος του δικτύου Ντέβιντ Ρόουντζ στην πλατφόρμα Χ.

Σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας που χρησιμοποιείται από γιατρούς στην Αγγλία βρίσκεται εκτός δικτύου, αναφέρουν σε αναρτήσεις τους σήμερα στην πλατφόρμα X υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Ο σημαντικότερος σιδηροδρομικός φορέας της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επηρεάστηκε από τεχνικό πρόβλημα του συστήματος πληροφορικής, κάτι το οποίο θα οδηγήσει πιθανόν σε ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

“Αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή εκτεταμένα προβλήματα του συστήματος πληροφορικής στο δίκτυό μας”, ανακοίνωσαν σήμερα με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι τέσσερις σιδηροδρομικές εταιρείες του ομίλου Govia Thameslink Railway.

“Οι ομάδες μας τεχνικών πληροφορικής ερευνούν αυτήν τη στιγμή για να προσδιορίσουν την αιτία του προβλήματος”, διευκρίνισαν, προσθέτοντας ότι αναμένονται “πιθανές ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής”, καθώς οι εταιρείες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα συστήματα που αφορούν τους οδηγούς.

“Άλλα σημαντικά συστήματα, κυρίως οι πλατφόρμες μας ενημέρωσης πελατών σε πραγματικό χρόνο, έχουν επίσης επηρεαστεί”, συνεχίζουν στην ανάρτησή τους, συνιστώντας στους επιβάτες να αναζητήσουν προηγουμένως πληροφορίες για τα δρομολόγιά τους.

Ακυρώθηκαν χειρουργεία στη Γερμανία

Στο μεταξύ δύο νοσοκομεία στη βόρεια Γερμανία, στις πόλεις Λίμπεκ και Κίελο, ακύρωσαν τις μη επείγουσες επεμβάσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα επικαλούμενα προβλήματα στο σύστημα πληροφορικής που συνδέεται με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike.

Πτώση χρηματιστηρίων λόγω της τεχνικής βλάβης

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου επλήγη σήμερα από τεχνικό πρόβλημα που επηρέασε την πλατφόρμα του για μετάδοση πληροφοριών στην αγορά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εμφάνιση της μεταβολής στον δείκτη FTSE100.

«Η υπηρεσία πληροφοριών RNS αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα που οφείλεται σε τρίτο μέρος και δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση πληροφοριών», σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου. «Οι ομάδες τεχνικής υποστήριξης εργάζονται για να αποκαταστήσουν την υπηρεσία. Άλλες υπηρεσίες του ομίλου, και συγκεκριμένα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά».

Τεχνική διακοπή μεγάλης κλίμακας στην Αυστραλία

Ο Εθνικός Συντονιστής Κυβερνοασφάλειας της Αυστραλίας δήλωσε ότι ενημερώθηκε για μια «τεχνική διακοπή μεγάλης κλίμακας που επηρέασε ορισμένες εταιρείες και υπηρεσίες σε ολόκληρη την Αυστραλία».

«Οι τρέχουσες πληροφορίες μας είναι ότι αυτή η διακοπή σχετίζεται με τεχνικό πρόβλημα, με μια πλατφόρμα λογισμικού τρίτων, που χρησιμοποιείται από επηρεαζόμενες εταιρείες», ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωση.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι πρόκειται για κυβερνοεπίθεση. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με βασικά ενδιαφερόμενα μέρη» πρόσθεσε.

Η Australia Broadcasting Corporation και το Network Ten δήλωσαν ότι τα συστήματά τους είχαν επηρεαστεί από τη διακοπή.

Επίσης, η Telstra Group της Αυστραλίας, μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών, λέει ότι αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα.

Απαντώντας σε μια δημοσίευση στο X, εξωτερικό, πρώην Twitter, η εταιρεία είπε ότι “παγκόσμια ζητήματα που επηρεάζουν το CrowdStrike και τη Microsoft διαταράσσουν ορισμένα από τα συστήματά μας. Το ζήτημα προκαλεί κάποια αναστάτωση σε ορισμένους από τους πελάτες μας και σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα