Ιταλία: Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε δημοσιόγραφο επειδή είπε τη Μελόνι “κοντή”

Διαβάζεται σε 4'
Τζόρτζια Μελόνι
Τζόρτζια Μελόνι AP Photo/Hussein Malla

Αντιμέτωπη με πρόστιμο 5.000 ευρώ βρίσκεται Ιταλίδα δημοσιογράφος για body shaming που έκανε στην πρωθυπουργό Μελόνι. Η μέθοδος Μελόνι που ανησυχεί τις ομάδες για την ελευθερία του Τύπου.

Πέντε χιλιάδες ευρώ κόστισαν δύο χλευαστικά σχόλια Ιταλίδας δημοσιογράφου για το ύψος της Τζόρτζια Μελόνι.

Δικαστήριο του Μιλάνου αποφάσισε ότι η δημοσιογράφος Τζούλια Κορτέζε πρέπει να καταβάλει στην Ιταλίδα πρωθυπουργό 5.000 ευρώ επειδή σχολίασε το ύψος της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ιταλίδα ανεξάρτητη δημοσιογράφος καταδικάστηκε για την ανάρτηση δύο “δυσφημιστικών tweets” που “ντρόπιαζαν το σώμα” της πρωθυπουργού.

Δεν με τρομάζεις, Τζόρτζια Μελόνι. Εξάλλου, είσαι μόλις 1,20. Δεν μπορώ καν να σε δω“, έγραψε η Κορτέζε στο X. Σε μια άλλη ανάρτηση, αποκάλεσε την πρωθυπουργό “μια μικρή γυναίκα

Η ανάρτηση της Κορτέζε σχετικά με το ύψος της πρωθυπουργού – και το επακόλουθο πρόστιμο – ακολουθεί μια συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ της δημοσιογράφου και της Ιταλίδας ηγέτη.

Τον Οκτώβριο του 2021, η Μελόνι δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της Κορτέζε για την ανάρτηση μιας επεξεργασμένης εικόνας που απεικόνιζε την Ιταλίδα πρωθυπουργό μπροστά από μια κορνιζαρισμένη φωτογραφία του εκλιπόντος φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι.

“Πίστευα ότι αυτή η παραποιημένη φωτογραφία είναι μοναδικής βαρύτητας”, έγραψε η Μελόνι στο Facebook. “Έχω ήδη δώσει εντολή στον δικηγόρο μου να κινηθεί νομικά εναντίον αυτής της κατάπτυστης φάρσας. Σε αυτό το σημείο έχει φτάσει η αριστερή δημοσιογραφία;“.

Ενώ ο δικαστής στην εν λόγω υπόθεση έκρινε ότι η ανάρτηση με τον Μουσολίνι δεν συνιστά έγκλημα, το δικαστήριο έκρινε υπέρ της Μελόνι όσον αφορά τα σχόλια για το ύψος της.

‘Ήταν μια πολύ αγχωτική περίοδος που διήρκεσε τρία χρόνια”, δήλωσε η Κορτέζε στο POLITICO, λέγοντας ότι δέχτηκε προσβολές -μερικές από τις οποίες ήταν ρητά σεξιστικές- και απειλές εναντίον της ίδιας και της μικρής της κόρης από τους υποστηρικτές της Μελόνι.

Μελόνι vs επικριτών δημοσιογράφων

Η υπόθεση κατά της Κορτέζε είναι μόνο η τελευταία σε μια σειρά αγωγών δυσφήμισης που έχει ασκήσει η Μελόνι κατά ορισμένων από τους επικριτές της. Ο Λούκα Λίμπρα, δικηγόρος που έχει εκπροσωπήσει την Ιταλίδα πρωθυπουργό σε αρκετές αγωγές, δήλωσε ότι, σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, ο καθένας έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική, εφόσον αυτή η κριτική δεν αποτελεί προσωπικό αδίκημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ακόμα μία αγωγή κατά δημοσιογράφου, όταν τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, δικαστήριο της Ρώμης επέβαλε πρόστιμο 1.000 ευρώ στον δημοσιογράφο και συγγραφέα του βιβλίου “Γόμορρα”, Ρομπέρτο Σαβιάνο, αφού επέκρινε τη στάση της Μελόνι απέναντι στους μετανάστες σε τηλεοπτική εκπομπή. Πριν από την απόφαση, αρκετές ομάδες παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης συνέταξαν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούσαν να αποσυρθεί η υπόθεση του Σαβιάνο.

Οι ενώσεις του Τύπου έχουν προειδοποιήσει ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και οι αγωγές εναντίον δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί από τότε που η Μελόνι ανέβηκε στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2022. Φέτος, η Ιταλία έπεσε πέντε θέσεις -στην 46η θέση- στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Η Κορτέζε κατηγόρησε τη Μελόνι ότι προσπαθεί να φιμώσει τις κριτικές δημοσιογραφικές φωνές, “λίγο σαν τον [Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος κατά δική της ομολογία την εμπνέει”, είπε.

Βίκτορ Όρμπαν και Τζόρτζια Μελόνι
From left, Hungary's Prime Minister Viktor Orban, Bulgaria's Prime Minister Dimitar Glavchev, Italy's Prime Minister Giorgia Meloni, Malta's Prime Minister Robert Abela and Lithuania's President Gitanas Nauseda pose during a group photo at an EU summit in Brussels, Thursday, June 27, 2024. European Union leaders are expected on Thursday to discuss the next EU top jobs, as well as the situation in the Middle East and Ukraine, security and defence and EU competitiveness. () 2024 Geert Vanden Wijngaert/AP Photo

“Η μέθοδος Μελόνι είναι να δημιουργήσει ένα είδος απαγορευτικού καταλόγου που περιλαμβάνει όλους τους δημοσιογράφους και τους σχολιαστές που είναι δυσμενείς για την ίδια και που μπορούν, με κάποιο τρόπο, να την ‘βλάψουν'”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός κλάδος της ΕΕ, δήλωσε τον Ιούνιο ότι παρακολουθεί “αρνητικές τάσεις” στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης της Ιταλίας, αν και η επίσημη έκθεση έχει έκτοτε καθυστερήσει. “Με αυτή την κυβέρνηση, η ελευθερία της έκφρασης στην Ιταλία, η οποία ήταν ήδη πολύ χαμηλή σε σύγκριση με άλλες χώρες, μειώθηκε ακόμη περισσότερο”, δήλωσε η Κορτέζε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα