Διεθνές Δικαστήριο: Παράνομοι οι ισραηλινοί εποικισμοί

Διαβάζεται σε 4'
Ισραηλινός εποικισμός στη Δυτική Όχθη
Ισραηλινός εποικισμός στη Δυτική Όχθη 2024 Maya Alleruzzo/AP Photo

Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών αποφάνθηκε ότι οι πολιτικές εποικισμού του Ισραήλ και η χρήση των φυσικών πόρων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Απόφαση – καταπέλτης από το Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ, σχετικά με τις πολιτικές εποικισμού και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στα παλαιστινιακά εδάφη, τα οποία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Το Διεθνές Δικαστήριο δήλωσε ότι “η μεταφορά εποίκων από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, καθώς και η διατήρηση της παρουσίας τους από το Ισραήλ, είναι αντίθετη με το άρθρο 49 της τέταρτης σύμβασης της Γενεύης“.

Η συμβουλευτική γνωμοδότηση του ανώτατου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το δικαστήριο διατυπώνει τη θέση του για ένα ζήτημα που επί δεκαετίες αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων και ψηφισμάτων στα Ηνωμένα Έθνη.

Η επιτροπή που απαρτίζεται από 15 δικαστές από όλο τον κόσμο δήλωσε επίσης ότι η χρήση των φυσικών πόρων ήταν “ασυμβίβαστη” με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου ως κατοχική δύναμη.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας το 1967, με τους Παλαιστίνιους να διεκδικούν και τις τρεις περιοχές για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.

Εποικισμός του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη το 1968

Israelis have built more than 100 settlements in the West Bank since Israel captured the territory in 1967. (AP Graphic)

Εποικισμός του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη το 2024

Israelis have built more than 100 settlements in the West Bank since Israel captured the territory in 1967. (AP Graphic)

Το Ισραήλ θεωρεί ότι η Δυτική Όχθη είναι αμφισβητούμενο έδαφος, το μέλλον του οποίου θα πρέπει να αποφασιστεί με διαπραγματεύσεις. Εκτός από τις μετακινήσεις Ισραηλινών στην περιοχή για να εδραιώσει τη θέση του, έχει προσαρτήσει την ανατολική Ιερουσαλήμ σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ενώ αποσύρθηκε από τη Γάζα το 2005, αλλά διατήρησε τον αποκλεισμό της περιοχής μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς το 2007.

Η διεθνής κοινότητα γενικά θεωρεί και τις τρεις περιοχές ως κατεχόμενα εδάφη.

Νετανιάχου: Οι Εβραίοι δεν είναι καταπατητές της δικής τους γης

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε “λανθασμένη” την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας ότι ο εβραϊκός λαός δεν μπορεί να θεωρηθεί καταπατητής στα ιστορικά εδάφη του.

“Οι Εβραίοι δεν είναι καταπατητές της δικής τους γης”, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην πρώτη αντίδρασή του για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. “Καμία λανθασμένη απόφαση στη Χάγη δεν θα διαστρεβλώσει την ιστορική αλήθεια, καθώς η νομιμότητα των ισραηλινών οικισμών σε όλα τα εδάφη της πατρίδας μας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί”, πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, η παλαιστινιακή προεδρία έκανε λόγο για μία “ιστορική” απόφαση και μια “νίκη”, σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Wafa.

Η σημερινή είναι μια μεγάλη ημέρα για την Παλαιστίνη” σχολίασε εξάλλου η Βάρσεν Αγαμπεκιάν Σαχίν, η υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την ανάγνωση της απόφασης του Δικαστηρίου στη Χάγη.

“Είναι το ανώτατο δικαστήριο (του ΟΗΕ) και παρουσίασε μια πολύ λεπτομερή ανάλυση για την παρατεταμένη κατοχή και τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου”, πρόσθεσε η Αγαμπεκιάν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα