Σχέδιο Αντιγόνη: Στην Κοζάνη συντελείται μία έκτακτη γενική συνέλευση που μας καλεί να πάρουμε θέση

Διαβάζεται σε 4'
Σχέδιο Αντιγόνη
Σταυρούλα Ντολοπούλου

Η Σοφία Αντωνίου σκηνοθετεί την ομάδα Εν Δυνάμει στην παράσταση «Σχέδιο Αντιγόνη»- Για δύο μοναδικές παραστάσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής Κοζάνης, στις 9 και 10 Αυγούστου

Η Σοφία Αντωνίου, απόφοιτος της σχολής Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου, με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον πάνω στην κλασική δραματουργία και στην συνεργασία της με κοινωνικές ομάδες, όπως η ομάδα Εν Δυνάμει, σκηνοθετεί την παράσταση «Σχέδιο Αντιγόνη», με βασικό δραματουργικό άξονα την έννοια της συμπερίληψης.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί για δύο μοναδικές παραστάσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής Κοζάνης, στις 9 και 10 Αυγούστου, στις 21.00, στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Η ομάδα Εν Δυνάμει, μία ομάδα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία, μετά από μία μακρά ερευνητική πορεία πάνω στη νέα δραματουργία και μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις «Ερωτευμένα Άλογα» και «Υπνοβάτες» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, αναμετριέται για πρώτη φορά με το αρχαίο δράμα και συγκεκριμένα με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

Μία κοινωνική ομάδα που συγκρούεται καθημερινά με το κράτος, την κοινωνία, τους νόμους και την νοοτροπία των συμπολιτών μας στα θέματα της αποδοχής, της προσβασιμότητας και της κοινωνικής ένταξης αναρωτιέται αν ζει σε ένα δίκαιο κόσμο, αν οι νόμοι δημιουργούνται για να προστατεύουν τους ανθρώπους ή το αντίθετο. Αναρωτιέται μέχρι που θα έφτανε για τα πιστεύω της. «Το αδύνατο δεν γίνεται», ακούγεται από την Ισμήνη στον πρόλογο, εμείς όμως οφείλουμε να το επιχειρήσουμε.

Στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής συντελείται μία έκτακτη γενική συνέλευση που μας καλεί να πάρουμε θέση.

Η Σοφία Αντωνίου
Η Σοφία Αντωνίου

Σοφία Αντωνίου: Είμαστε Αντιγόνες τελικά; Ή Ισμήνες; Ή Κρέοντες;”

Η Σοφία Αντωνίου αναφέρει στο NEWS 24/7 πως “ Ο G. Steiner έχει πει για την Αντιγόνη του Σοφοκλή πως κι αν δεν διαθέταμε παρά μόνο το έργο αυτό στη λογοτεχνία, και πάλι θα ήταν ορατά τα βασικά χαρακτηριστικά της ταυτότητας και της ιστορίας μας.

Χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε έργα όπως η «Αντιγόνη» που εμπεριέχουν τόσο έντονες και απόλυτες συγκρούσεις πάνω σε έννοιες όπως η ηθική και η δικαιοσύνη. Χρειαζόμαστε τον μύθο γιατί η μνήμη του ανθρώπου φθίνει, η φυσική τάση είναι να ξεχνάει, να αναπαύεται, να απομακρύνεται από τον πόνο.

Το δίκαιο και το ηθικό είναι έννοιες που διαμόρφωσε ο άνθρωπος για να συμβιώνει με έναν πιο λειτουργικό τρόπο. Οι έννοιες αυτές, ωστόσο, χρειάζονται τον διαρκή επαναπροσδιοριορισμό μας, χρειάζονται τη Δημοκρατία για να υπάρχουν και να λειτουργούν. Αυτή τη στιγμή, ούτε Δημοκρατία έχουμε, ούτε δικαιοσύνη, ούτε ηθική. Είμαστε ξεκρέμαστοι, μπερδεμένοι, θλιμμένοι και μόνοι.

Η Αντιγόνη είναι μόνη γιατί δρα σύμφωνα με το δικό της συμφέρον.
Ο Κρέων είναι μόνος γιατί δρα σύμφωνα με το δικό του συμφέρον.
Χάνονται και οι δυο.

Το ερώτημα είναι, όλοι εμείς που παρακολουθούμε την τραγωδία, τι θέση παίρνουμε, πώς αντιδρούμε. Είμαστε μέλη ενός Χορού που καθημερινά παρακολουθεί τις τραγωδίες που επιτελούνται μπροστά στα μάτια του. Πώς αντιδρούμε; Είμαστε Αντιγόνες τελικά; Ή Ισμήνες; Ή Κρέοντες;

Το «Σχέδιο Αντιγόνη» με την ομάδα Εν Δυνάμει ξεκίνησε ένα χρόνο πριν ως εργαστήρι υποκριτικής πάνω στο αρχαίο δράμα και συγκεκριμένα πάνω στην Αντιγόνη του Σοφοκλή. Με την ομάδα και τους καλλιτεχνικούς συντελεστές εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά για να καταλάβουμε τι σημαίνει αρχαία τραγωδία στο σήμερα, ποιος είναι ο ρόλος του Χορού και πως η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για να ειπωθούν σημαντικά πράγματα.”

 

Ταυτότητα παράστασης

Καλλιτεχνική διεύθυνση | Ελένη Δημοπούλου
Μετάφραση | Σοφία Νικολαΐδου
Σκηνοθεσία-Διασκευή | Σοφία Αντωνίου
Σκηνικά – Κοστούμια | Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη
Ηχητικός σχεδιασμός | Ecati
Σχεδιασμός φωτισμών | Richard Anthony
Επιμέλεια κίνησης | Μέλπω Βασιλικού
Βοηθοί σκηνοθέτριας | Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Κύρινα
Φωτογραφίες | Σταυρούλα Ντολοπούλου
Βιντεοσκόπηση trailer | Τάσος Αγάπης

Από την ομάδα Εν Δυνάμει ερμηνεύουν οι: Χριστίνα Ασλανίδη, Γιάννος Γαβαλάς, Μαρία Δαχλύθρα, Ελένη Δημοπούλου, Χρύσα Ιωαννίδου, Μαργαρίτα Καϊναδά, Πετρή Καραδημητρίου, Φιόνα Κατοίκου, Θεανώ Κόντα, Ηλίας Κουγιουμτζής, Νίκος Κυπαρίσσης, Σοφία Κύρινα, Στέφανος Λέντζης, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Παναγιώτης Ματζίρης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος- Ζήσης Μπιλιώνης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Χρήστος Σιούμης, Μαρία-Ταρσή Χελά

Από την τοπική κοινότητα ερμηνεύουν οι: Αλεξία Αντωνιάδου, Φωτεινή Γούλκα, Φώφη Ζαγορίτου, Γιώργος Κακαβέλης, Σόνια Κούτσιανου, Αντώνης Κύρινας, Αριστείδης Μπουρνιώτης, Ηλίας Μπουρνιώτης, Χάρης Σισμανίδης, Βαγγέλης Ταχματζίδης, Ανθή Χονδρογιάννη

Info

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν για το κοινό.
ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
9 & 10 Αυγούστου 2024

Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής Κοζάνης
Ώρα έναρξης: 21.00
Πληροφορίες & προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα