Επιστολή – διάβημα της Προέδρου της Κυπριακής Βουλής για τα 50 χρόνια κατοχής

Διαβάζεται σε 2'
Επιστολή – διάβημα της Προέδρου της Κυπριακής Βουλής για τα 50 χρόνια κατοχής
INTIME

Tι αναφέρει σε επιστολή-διάβημά της για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου απέστειλε την Παρασκευή επιστολή διάβημα προς τους Προέδρους των κοινοβουλίων των μόνιμων και μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τους Προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, τους Προέδρους των κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), των χωρών της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου και άλλων χωρών για τη συμπλήρωση, φέτος, 50 χρόνων από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Στην επιστολή της, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η Πρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει με τον πλέον έντονο τρόπο την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και την επί μισό αιώνα συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της, υπογραμμίζοντας ότι στις 20 Ιουλίου του 1974 γράφτηκε η μελανότερη σελίδα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.

Στην επιστολή της, η κ. Δημητρίου υπογραμμίζει παράλληλα ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, όπως και του διεθνούς δικαίου που όχι μόνο οδήγησε στην κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλ’ είχε ως τραγικές συνέπειες τον βίαιο εκτοπισμό χιλιάδων οικογενειών, την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις διαρκείς παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων του συνόλου του Κυπριακού λαού, προκαλώντας βαθιές πληγές στην κυπριακή κοινωνία.

Η Πρόεδρος της Βουλής τονίζει στην επιστολή της ότι, παρά τους συνεχείς γύρους συνομιλιών και τα πολυάριθμα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών που καλούν, μεταξύ άλλων, για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και τη μη αναγνώριση οποιουδήποτε άλλου κυπριακού κράτους εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τουρκική κατοχή συνεχίζεται.

Η de facto διχοτόμηση της Κύπρου, αναφέρει η κ. Δημητρίου, παραπέμπει στις προκλήσεις που αναδύονται από τη μη εφαρμογή των αρχών της διεθνούς νομιμότητας και καταμαρτυρεί ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν συνιστά δικοινοτική διαμάχη, ως το τουρκικό αφήγημα, αλλά αποτελεί διεθνές πρόβλημα ξένης εισβολής και κατοχής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα