Φορολογικές δηλώσεις: Το πλάνο για τις ημερομηνίες υποβολής από το 2025

Διαβάζεται σε 4'
Φορολογικές δηλώσεις
Φορολογικές δηλώσεις (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Το προτεινόμενο χρονικό διάστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος είναι το τετράμηνο, από 1 Μαρτίου μέχρι 30 Ιουνίου κάθε έτους, όπως ίσχυε στο παρελθόν.

Σε μια νέα τροχιά κανονικότητας σταθερές ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων επιδιώκει να βάλει την όλη διαδικασία από του χρόνου, το οικονομικό επιτελείο. Απώτερος στόχος της αλλαγής αυτής που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών είναι να διευκολυνθεί όλη η κοινότητα των εμπλεκομένων, τόσο λογιστών όσο και φορολογουμένων, να σταματήσει η συζήτηση για παρατάσεις και κυρίως να “εκπαιδευτεί” το κοινό να καταθέτει εγκαίρως και όχι την τελευταία στιγμή τις δηλώσεις του.

Ουσιαστικά, έρχεται σε συνέχεια με τις αλλαγές που έχουν γίνει στον ΕΝΦΙΑ, όπου πλέον, πολύ νωρίτερα ανοίγει η όλη διαδικασία και η εξόφληση των βεβαιωμένων ποσών γίνεται σε 11 δόσεις.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχέση με τις φορολογικές δηλώσεις, νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα θα προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υποβολής τους, από το 2025. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ημερομηνίες θα είναι ορισμένες και γι’ αυτό “κλειδωμένες”, άρα δεν θα μπορούν να ανατραπούν.

Μάλιστα, “επί τάπητος” είναι ένα χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο, η ηλεκτρονική πύλη για τις δηλώσεις θα ανοίγει 1η Μαρτίου και θα κλείνει στις 30 Ιουνίου οπότε 6,6 εκατ. φορολογούμενοι θα έχουν στην διάθεση τους ένα τετράμηνο για να καταθέσουν τις δηλώσεις τους.

Σημειώνεται ότι το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου αποφασίστηκε αυτή η πρόταση με την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τη νομοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης-λήξης, εντός του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, επανέλαβε ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, τον περασμένο Απρίλιο.

Όπως είπε τότε ο κ. Κόλλιας, το μέτρο αυτό πρέπει να εφαρμοστεί, με τη δέσμευση όμως ότι θα έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς τεχνικά προβλήματα. Γι’ αυτό και στη νομοθετική ρύθμιση πρέπει να προβλεφθεί καταλογισμός ευθυνών για λάθη ή καθυστερήσεις, που οφείλονται στον κάθε αρμόδιο φορέα, είτε από τον δημόσιο, είτε από τον ιδιωτικό τομέα. “Δεν θεωρούμε δίκαιο να επιβάλλονται πρόστιμα στους φορολογουμένους για παραλείψεις και για εκπρόθεσμες υποβολές, για τις οποίες δεν είναι οι άμεσοι υπεύθυνοι. Σε περίπτωση, που υπάρχουν καθυστερήσεις ενημέρωσης από την πλευρά του Δημοσίου, να δίνεται ο απαραίτητος πρόσθετος χρόνος για τις υποβολές”.

Το προτεινόμενο χρονικό διάστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος είναι το τετράμηνο, από 1 Μαρτίου μέχρι 30 Ιουνίου κάθε έτους, όπως ίσχυε στο παρελθόν.

Διαμαρτυρία λογιστών

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) πραγματοποίησε χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με βασικό αίτημα την παράταση στις φορολογικές δηλώσεις τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα καθιστούν ανέφικτη την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση των διαδικασιών ενώ σειρά λαθών, παραλείψεων και αστοχιών στις διαδικασίες επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δια στόματος του υφυπουργού Χρίστου Δήμα για μια ακόμα φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης.

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή ο κ. Δήμας επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «με την υπάρχουσα ροή υποβολής φορολογικών δηλώσεων η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι την προθεσμία της 26ης Ιουλίου» και κάλεσε όσους φορολογούμενους «δεν έχουν ακόμα υποβάλει την δήλωση να σπεύσουν να το κάνουν».   Να σημειωθεί ότι για να “κλείσει” ομαλά η όλη διαδικασία θα πρέπει κάθε μέρα για τις επόμενες 6 μέρες να “πέφτουν” στο σύστημα, περίπου, 200 χιλ. δηλώσεις. Κάτι που ίσως δόσει “παράθυρο” για μια μικρή “άτυπη” παράταση στο τέλος.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ φαίνεται ότι περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμα υποβάλει φορολογική δήλωση καθώς μέχρι τις 00.12 της 20ης Ιουλίου είχαν υποβληθεί 5.398.928 δηλώσεις, σε σύνολο 6.6 εκατ. Μάλιστα χθες, από το μεσημέρι και μετά “έπεσαν’ στο σύστημα σχεδόν 90 χιλ δηλώσεις καθώς νωρίτερα χθες η καταγραφή της ΑΑΔε έδινε 5.309.978 υποβληθέντα Ε1.

Από την επεξεργασία προκύπτει ότι, περίπου, για το 32,6% των φορολογικών δηλώσεων το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό και προβλέπει την καταβολή έξτρα φόρου 1.587 ευρώ κατά μέσον όρο, για το 20,33% είναι πιστωτικό με επιστροφή φόρου 318 ευρώ κατά κεφαλήν ενώ για το 47,02% το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.

Σημειώνεται ότι όσοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση μετά τις 26 Ιουλίου θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 100- 500 ευρώ, ενώ οι φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά θα επιβαρυνθούν με τόκους ύψους 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα