Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 15/7 – 19/7

Διαβάζεται σε 11'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 15/7 – 19/7
vouliwatch.gr

Μια ανασκόπηση, μέσω του VouliWatch, όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών και βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως είναι το ενεργειακό ζήτημα, η εργασιακές αυθαιρεσίες, ιδίως σε ότι αφορά τουριστικές περιοχές και προμήθειες των τραπεζών. Αρκετά ερωτήματα αφορούσαν θέματα πυροπροστασίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και υπήρχαν κάποιες ερωτήσεις που τέθηκαν εκ νέου καθώς το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται.

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν οι ερωτήσεις από το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας, όπου αφορούσαν τις γυναικοκτονίες, το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και την γενοκτονία που συντελείται στην Παλαιστίνη. Αναφορικά με το ζήτημα της Παλαιστίνης αλλά και με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, αξίζει να επισημανθεί η Αναφορά που κατέθεσε αυτή την εβδομάδα ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ., Γεώργιος Ψυχογιός, σχετικά με το σεμινάριο που διοργάνωνε το Vouliwatch και παρευρέθηκε σε αυτό αντιπροσωπεία της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση, όπου κατά την αποχώρησή τους καταγγέλθηκε ότι εκπρόσωποι της συνέλευσης αλληλεγγύης προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ.

Αυτή την εβδομάδα τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που άσκησαν τα κόμματα κινήθηκε σε υψηλό επίπεδο, όπου στο σύνολό τους ήταν 227 με πρώτο να έρχεται τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 55 ακολουθούμενο από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 50, το ΚΚΕ με 33, τη Νέα Δημοκρατία με 30 και την Ελληνική Λύση με 20. Στη συνέχεια συναντάμε τη Νέα Αριστερά με 14, τους Ανεξάρτητους με 13, την Πλεύση Ελευθερίας και το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ‘Νίκη’ με 5 και τους Σπαρτιάτες με 2 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 107 Ερωτήσεις, 81 Αναφορές, 33 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 6 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. .

Δευτέρα 15.07.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Πρωτοφανής ασυδοσία εργοδοτών στις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Δεκαοχτώ από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. καταθέτουν ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενοι στην προβληματική κατάσταση η οποία επικρατεί στις τουριστικές περιοχές της χώρας με την ασυδοσία εργοδοτών. Αφορμή υπήρξε η καταγγελία εργαζόμενης σε τουριστική επιχείρηση στην Πάρο, σύμφωνα με την οποία εργοδότρια προέβαλε την εξωφρενική αξίωση να εργαστεί στις επιχειρήσεις της και η 14χρονη κόρη της εργαζόμενης, επικαλούμενη το γεγονός ότι μητέρα και κόρη φιλοξενούνται και οι δυο στο οίκημα που της έχει διαθέσει η εργοδότρια κατόπιν συμφωνίας πριν την ανάληψη της εργασίας, καθώς η εργαζόμενη είναι μόνη μητέρα. Επειδή, όπως αναφέρεται, οι καταγγελίες για περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας και προκλητικής συμπεριφοράς απέναντι σε εργαζόμενους έχουν πολλαπλασιαστεί και, καθώς, η παιδική εργασία διώκεται από το νόμο, η αρμόδια Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, για τον τρόπο με τον οποίο έχουν διαχειριστεί οι υπηρεσίες του Υπουργείου την καταγγελλόμενη περίπτωση. Επίσης ερωτάται για τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει την ανομία που επικρατεί στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού και να προστατεύσει τους εργαζόμενους γονείς μονογονεϊκών οικογενειών από την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Αριστερά: Χωρίς νομιμοποίηση οι ιδιώτες για τον έλεγχο των εισιτηρίων στην Ακρόπολη, εν μέσω συνεχών αποκαλύψεων σκανδάλων στο ΥΠΠΟ.

Η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς, Αθανασία Αναγνωστοπούλου, καταθέτει ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στην Υπουργό Πολιτισμού, Στυλιανή Μενδώνη, σχετικά με τη ανάθεση των υπηρεσιών της Ακρόπολης σε ιδιώτες και ειδικότερα για το γεγονός ότι η ιδιωτική εταιρία που ανέλαβε πόστα εργασίας στην Ακρόπολη δεν έχει παραδώσει έγγραφα που να αποδεικνύουν τη σχέση εργασίας της με το Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της επιτροπής για τον διαγωνισμό ανάθεσης, η οποία ορίστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού, είναι προφυλακισμένη για το σκάνδαλο της σπείρας εκβιαστών. Επίσης, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα από σήμερα υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρίας εργάζονται στα δύο ταμεία και στις πύλες εισόδου της Ακρόπολης, χωρίς όμως να έχει παραλάβει ο αρχιφύλακας της Ακρόπολης έγγραφη οδηγία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης Αθηνών. Με βάση τα παραπάνω, η Υπουργός ερωτάται τον λόγο που δεν προχώρησε στην άμεση ακύρωση του διαγωνισμού, πώς ξεκίνησαν εργασία οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρίας χωρίς το επίσημο έγγραφο και εάν είναι στις προθέσεις της να προχωρήσει στον έλεγχο όλων των υποθέσεων όπου εμπλέκονται οι σημερινοί κατηγορούμενοι. Επίσης, ζητείται η κατάθεση της σύμβασης της ιδιωτικής εταιρείας με το Δημόσιο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 16.07.2024

Νέα Δημοκρατία: Αύξηση ποσοστού σύνταξης λόγω θανάτου.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, απευθύνει ερώτηση στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκη Κεραμέως και Κωστή Χατζηδάκη, αντίστοιχα, σχετικά με τον συνδυασμό διατάξεων που ορίζουν ότι τα πρόσωπα που είναι δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου συνταξιούχου που απεβίωσε μετά τις 12.5.2016, δικαιούνται το 70% της σύνταξης. Επίσης, προβλέπεται μείωση της τάξης του 35%, μετά την παρέλευση της τριετίας, εάν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται, κάτι το οποίο συρρικνώνει το εισόδημα. Καθώς, στις οικογένειες των εκλιπόντων δεν μειώνονται τα έξοδα διαβίωσης, αλλά αντιθέτως αυξάνονται, τα προαναφερθέντα έχουν ως συνέπεια, η πλειοψηφία των περιπτώσεων, να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές υποχρεώσεις. Οι Υπουργοί ερωτώνται, εάν θα υπάρξει ουσιαστική στήριξη των οικογενειών των συνταξιούχων λόγω χηρείας και εάν θα επανεξεταστεί η δυσμενής κατάσταση που προκαλείται από τη περαιτέρω μείωση του ποσοστού της σύνταξης λόγω θανάτου, μετά την τριετία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Οι τράπεζες κλιμακώνουν πρακτικές καταπιεστικής χρέωσης των μικροκαταθετών.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλειος Βιλιάρδος, θέτει ερώτηση στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Παναγιώτη Θεωδορικάκο και Κωστή Χατζηδάκη, αντίστοιχα, για την καταγγελία που έκανε πολίτης ότι τραπεζικός φορέας ενημέρωσε τους πελάτες του, ότι σε περίπτωση που ο λογαριασμός που διαθέτουν δεν είναι μισθοδοτικός ή δεν έχουν καταθέσεις στην τράπεζα άνω των 10.000 θα τους χρεώνει με μηνιαίο τέλος 0,60 λεπτά. Εάν δεν συμφωνούν να πληρώνουν το ως άνω ποσό θα τροποποιείται ο λογαριασμός τους και αντί για χρεωστική κάρτα θα λαμβάνουν μια κάρτα για ανάληψη ή κατάθεση μετρητών από ΑΤΜ, χωρίς να μπορούν να κάνουν πληρωμές. Σε παρόμοιες ενέργειες προτίθενται να προβούν και οι υπόλοιπες συστηματικές τράπεζες, αν και ακόμα δεν έχουν κάνει κάποια γνωστοποίηση. Καθώς με τα παραπάνω στοχεύονται οι περισσότεροι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι Υπουργοί ερωτώνται εάν είναι στις προθέσεις τους να λάβουν τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα επιβάλουν στις διοικήσεις των τραπεζών την διακοπή των ως άνω χρεώσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 17.07.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.:  Επιστροφές επιδοτήσεων ενέργειας.

Είκοσι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, για το ζήτημα της επιστροφής επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος για την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023, η οποία είχε δοθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Το μέτρο αυτό θεσπίστηκε ως αναγκαία βοήθεια στις παραπάνω κατηγορίες, λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι οι επιδοτήσεις αυτές δόθηκαν παράτυπα, χωρίς να έχουν λάβει την έγκριση από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και με την Κυβέρνηση να φαίνεται πώς γνώριζε το ζήτημα από τον Δεκέμβριο του 2023. Ως εκ τούτου, όσοι έλαβαν την επιδότηση καλούνται να την επιστρέψουν με τη διαδικασία της επιστροφής να έχει ξεκινήσει μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με την έκδοση σχετικής ΚΥΑ. Επιπροσθέτως, 150.000 επιχειρήσεις, αγρότες και βιοτεχνίες, θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τον μειωμένο ο ΕΤΜΕΑΡ που πλήρωσαν τα έτη 2019-2021, καθώς και πάλι δεν είχε ληφθεί η σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατόπιν των προαναφερθέντων, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, το πότε έμαθε η Κυβέρνηση ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν ενέκρινε τις εν λόγω επιδοτήσεις και το λόγω που η σχετική ΚΥΑ δημοσιεύτηκε μία μέρα μετά τις εκλογές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη  18.07.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Να κηρυχθεί άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω πανώλης, η Θεσσαλία.

Η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, σχετικά την πανώλη των αιγοπροβάτων που ξεκίνησε από την Καλαμπάκα και συνεχίζει να εξαπλώνεται, παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή εμφάνισης και εντόπισης, εφαρμόστηκαν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, όπως ζώνες επιτήρησης, έλεγχοι και δειγματοληψίες από τις αρχές. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχει ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο να κηρυχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να προωθηθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα, τα οποία ίσως απαιτηθεί να εντατικοποιηθούν. Με δεδομένο ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και καθώς η περιοχή της Θεσσαλίας έχει πληγεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ώστε να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή και εάν θα αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με τη σύναψη συμβάσεων για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης (τύπου Pegasus, Predator κ.λ.π) από την ΕΥΠ.

Τρεις βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Μιχάλη Χρυσοϊδη και Γεώργιο Φλωρίδη, σχετικά με την προετοιμασία Προεδρικού Διατάγματος για τη σύναψη συμβάσεων για προμήθεια λογισμικών και συσκευών παρακολούθησης από την ΕΥΠ, την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. Επισημαίνεται ότι με βάση το νόμο 5002/2022, με Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων για την προμήθεια των προαναφερθέντων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Προεδρικό Διάταγμα διαμορφώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από εισηγήσεις και προτάσεις των συναρμόδιων Υπουργείων. Τονίζεται ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες του λογισμικού καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της ΕΥΠ και του Υπουργού Δικαιοσύνης και δεν δημοσιεύονται και η αγορά του πραγματοποιείται με απόρρητα κονδύλια. Καθώς, μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών και την έκθεση της επιτροπής Pega προκύπτει ότι στην Ελλάδα έχει γίνει κατάχρηση των λογισμικών τέτοιου τύπου, οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται, τα συστήματα παρακολούθησης που θα αποκτήσουμε και το κόστος αυτών και εάν η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων της χρήσης τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 19.07.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Εφαρμογή μέτρων ενεργειακής εξοικονόμησης στο δημόσιο.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μιχαήλ Κατρίνης, απευθύνει ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σχετικά με την ενεργειακή εξοικονόμηση στο δημόσιο όπως είχε καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) το 2022 και τις τροποποιήσεις που έγιναν με τη νέα ΚΥΑ. Καθώς, ο δημόσιος τομέας καλείται να λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο με την υιοθέτηση πρακτικών για συνετή διαχείριση των πόρων, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε ΚΥΑ το 2022, όπου έθετε στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, σε κτήρια και εγκαταστάσεις που ανήκουν στο δημόσιο ή χρησιμοποιούνται από φορείς του δημοσίου και πιο συγκεκριμένα μείωση από 10% και άνω σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Επίσης, σύμφωνα με την ΚΥΑ, δημιουργήθηκε ειδική πλατφόρμα παρακολούθησης των δράσεων και της αποτελεσματικότητας αυτών, όπου σε περίπτωση επίτευξης του στόχου προβλεπόταν επιβράβευση με ενίσχυση του προϋπολογισμού. Ωστόσο, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για τα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτής της απόφασης και το 2024 με νέα ΚΥΑ μετατρέπεται ο στόχος μείωσης από το 10% στο 3% και καταργούνται μια σειρά από μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και η επιβράβευση των φορέων. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, τους λόγους μείωσης του στόχου, τον τρόπο παρακολούθησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των μέτρων και εάν υπήρξαν φορείς που έλαβαν επιβράβευση με βάση την ΚΥΑ του 2022. Τέλος, ζητείται η κατάθεση λίστας όλων των φορέων με τα στοιχεία που αφορούν το μέγεθος και το κόστος της κατανάλωσης κατά τα έτη 2022 και 2023, καθώς και τα στοιχεία σχετικά με την επίτευξη των στόχων καταναλώσεων του 2022 και του 2023.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα