Νεκρή από πυροβολισμούς Ουκρανή πρώην βουλεύτρια

Διαβάζεται σε 2'
Iryna Farion
Iryna Farion PRINTSCREEN

Θανάσιμη επίθεση από πυροβολισμούς σε δρόμο του Λβιβ δέχθηκε η Ουκρανή πρώην βουλεύτρια, Iryna Farion.

Νεκρή από πυροβολισμούς σε δρόμο του Λβιβ στην Ουκρανία, έπεσε η πρώην εθνικίστρια βουλεύτρια, Iryna Farion.

Η δολοφονία της 60χρονης καθηγήτριας γλωσσολογίας την Παρασκευή ερευνάται και η αστυνομία λέει ότι μπορεί να ήταν στοχευμένη επίθεση. Ο δράστης της επίθεσης δεν έχει ταυτοποιηθεί, ενώ η αστυνομία ισχυρίζεται ότι λόγω διακοπής ρεύματος, οι κάμερες ασφαλείας στην περιοχή δεν κατέγραφαν.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λβιβ, Maksym Kozytskyi, δήλωσε στο Telegram ότι η κ. Farion πέθανε στο νοσοκομείο μετά τους πυροβολισμούς.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ihor Klymenko δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για τυχαία δολοφονία» και ότι η αστυνομία αναζητά κίνητρο.

«Έχουμε ήδη διάφορες εκδοχές. Οι κυριότερες, μπορώ να πω, [συνδέονται με τις κοινωνικές και πολιτικές δραστηριότητες της Farion] και την προσωπική αντιπάθεια», ανέφερε σε δήλωσή του μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram. «Δεν αποκλείουμε η δολοφονία να έχει χαρακτήρα ανάθεσης», πρόσθεσε.

Το σκληροπυρηνικό εθνικιστικό πολιτικό κόμμα Svoboda (Ελευθερία), του οποίου η κ. Farion ήταν μέλος, κατηγόρησε άμεσα τη Ρωσία για τη δολοφονία.

«Η Μόσχα πυροβολεί για την ουκρανική γλώσσα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το 2023, η κ. Farion δήλωσε ότι οι αληθινοί πατριώτες της Ουκρανίας δεν πρέπει να μιλούν ρωσικά σε κανένα περιβάλλον, ακόμη και στην πρώτη γραμμή, καθώς είναι η γλώσσα της χώρας-επιτιθέμενης.

Περιέγραψε τα ρωσικά ως «τη γλώσσα του εχθρού, ο οποίος με σκοτώνει, κάνει διακρίσεις, προσβάλλει και βιάζει» και πρόσθεσε: «Πόσο τρελός πρέπει να είσαι για να πολεμήσεις στον ουκρανικό στρατό και να μιλάς ρωσικά;».

Τα λόγια της προκάλεσαν τότε έντονες αντιδράσεις στην Ουκρανία, με τους ανθρώπους να την κατηγορούν για υποκίνηση μίσους με βάση τις γλωσσικές προτιμήσεις.

Όπως μεταδίδει το BBC, απολύθηκε από ένα πανεπιστήμιο στη δυτική Ουκρανία και διερευνήθηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU). Τον Μάιο, το Εφετείο του Λβιβ φέρεται να εξέδωσε απόφαση με την οποία την επανέφερε στη θέση της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα