Επιμένει ο Μπάιντεν παρά τις εκκλήσεις Δημοκρατικών να αποσυρθεί

Διαβάζεται σε 5'
Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν AP Photo David Becker

Τις συνεχείς εκκλήσεις Δημοκρατικών που τον καλούν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα για να “καυτηριάσουν αυτή την πληγή”, φαίνεται να αγνοεί ο Τζο Μπάιντεν.

Το κλίμα έντονης αμφισβήτησης που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στους Δημοκρατικούς για την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν, φαίνεται να είναι πιο έντονο από ποτέ. Κι αυτό αποδεικνύεται από τις συνεχείς εκκλήσεις μελών του κόμματος που ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο να αποσυρθεί.

Η στάση τους αυτή ωστόσο, δεν φαίνεται να “συγκινεί” ιδιαίτερα τον Μπάιντεν, παρά την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ και όσα ακολούθησαν αυτής.

Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί επιδίδονται σε μια σειρά από κινήσεις που να δώσουν ξεκάθαρο μήνυμα στον πρόεδρο ότι η απομάκρυνσή του και η τοποθέτηση ενός άλλου υποψηφίου είναι η μοναδική ελπίδα για να μην κερδίσει ο Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Κι όμως, ο ίδιος προσπαθεί να αποκρούσει κάθε έκκληση για υπόνοια για την πνευματική του οξύτητα, θέλοντας να δείξει ότι είναι ικανός για αυτή τη δουλειά, ασχέτως αν τα φαινόμενα απατούν.

Τα παράπονα του Μπάιντεν

Η απογοήτευση εντός του κατεστημένου του Δημοκρατικού κόμματος για αυτό που θεωρούν ως αδιαλλαξία του Μπάιντεν έρχεται καθώς οι New York Times ισχυρίστηκαν πως ο Μπάιντεν παραπονιέται κατ’ ιδίαν ότι πρώην βοηθοί των Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον θα του έκαναν μαθήματα εκλογικής στρατηγικής μετά τις απώλειες των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές του 1994 και του 2010, τις οποίες είχε αποφύγει το 2022.

Αυτοί που πιέζουν τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή «κινδυνεύουν να του πάρουν τα νώτα και να τον ωθήσουν να παραμείνει τελικά».

Ορισμένοι σύμβουλοι φέρεται να πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν αναμένει τουλάχιστον μέχρι την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη. Άλλοι ισχυρίζονται ότι αυτή είναι η ιδανική στιγμή για τον Μπάιντεν να αποχωρήσει τώρα που οι Ρεπουμπλικανοί έκαναν το συνέδριό τους και οι Δημοκρατικοί έχουν ένα μήνα μέχρι το δικό τους συνέδριο στο Σικάγο για να παρουσιάσουν έναν νέο υποψήφιο.

Κι ενώ ο Μπάιντεν παραμένει σε απομόνωση, καθώς νόσησε από κόβιντ και ενισχύει με αυτό τον τρόπο την εικόνα του εγκαταλελειμμένου και αγανακτισμένου βετεράνου πολιτικού, οι περισσότεροι ανώτεροι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και του σημερινού επικεφαλής της μειοψηφίας, Χάκεμ Τζέφρις, ζητούν από τον Μπάιντεν – τουλάχιστον – να επανεξετάσει τη θέση του.

«Πρέπει να καυτηριάσουμε αυτή την πληγή τώρα και όσο πιο γρήγορα το κάνουμε τόσο το καλύτερο», δήλωσε στους Times ο εκπρόσωπος της Βιρτζίνια Τζέραλντ Ε Κόνολι, Δημοκρατικός. Ο Connolly, ο οποίος δεν έχει ζητήσει δημοσίως να παραιτηθεί ο Biden, δήλωσε ότι το συνεχιζόμενο δράμα «δείχνει τον ψυχρό υπολογισμό της πολιτικής».

Το τελευταίο πρόσωπο που αμφισβήτησε ανοιχτά τον Μπάιντεν ήταν ο Sherrod Brown, ο αμφιλεγόμενος γερουσιαστής του Οχάιο.

«Άκουσα τους κατοίκους του Οχάιο για σημαντικά ζητήματα, όπως το πώς να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις θέσεις εργασίας στην πολιτεία μας, να δώσουμε στις διωκτικές αρχές τους πόρους για την πάταξη της φαιντανύλης, να προστατεύσουμε την κοινωνική ασφάλιση και το Medicare από τις περικοπές και να αποτρέψουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επιβολή εθνικής απαγόρευσης των αμβλώσεων», ανέφερε σε δήλωσή του.

Και πρόσθεσε: «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η πλήρης προσοχή μας πρέπει να επιστρέψει σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα. Νομίζω ότι ο πρόεδρος πρέπει να τερματίσει την προεκλογική του εκστρατεία».

Άγνωστο το μέλλον της Καμάλα Χάρις

Αυτές οι δημόσιες αποκηρύξεις υποστήριξης αντικατοπτρίζονται από μια εξίσου έντονη ιδιωτική εκστρατεία πίεσης από κορυφαίους Δημοκρατικούς και στελέχη του κόμματος, η οποία αποσκοπεί στο να πείσει τον Μπάιντεν ότι δεν μπορεί να νικήσει τον Τραμπ και ότι η πολιτική του κληρονομιά κινδυνεύει αν δεν αντικατασταθεί από έναν πιο δυναμικό υποψήφιο, πιθανότατα την αντιπρόεδρό του, Καμάλα Χάρις.

Η εκστρατεία αυτή φαίνεται να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο να πείσει τον Μπάιντεν και τους στενούς εσωτερικούς κύκλους των συμβούλων και των μελών της οικογένειάς του ότι η κατάσταση έχει γίνει τόσο σοβαρή που πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει πίσω και να αποσυρθεί.

Ωστόσο, μέλη της ομάδας του Μπάιντεν δήλωσαν ότι ο πρόεδρος αναμένει να επιστρέψει στην προεκλογική εκστρατεία.

«Ανυπομονώ να επιστρέψω στην προεκλογική εκστρατεία την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσω να εκθέτω την απειλή του σχεδίου 2025 του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξω το δικό μου ιστορικό και το όραμα που έχω για την Αμερική: ένα όραμα όπου σώζουμε τη δημοκρατία μας, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας και δημιουργούμε ευκαιρίες για όλους», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

«Το διακύβευμα είναι υψηλό και η επιλογή είναι ξεκάθαρη», πρόσθεσε ο Μπάιντεν. «Μαζί, θα νικήσουμε».

Στις δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας ο Μπάιντεν έχει μείνει πίσω από τον Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικάνοι καυχιόντουσαν μάλιστα ότι ο εκλογικός τους χάρτης διευρύνεται, καθώς οι μέχρι πρότινος ασφαλείς πολιτείες των Δημοκρατικών -όπως η Βιρτζίνια ή το Νιου Χάμσαϊρ- μπορεί να μπουν στο παιχνίδι.

Αλλά η Alexandria Ocasio-Cortez, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, προειδοποίησε για πιθανό εσωκομματικό χάος αν ο Μπάιντεν εκδιωχθεί από το ψηφοδέλτιο επανεκλογής.

«Αν νομίζετε ότι αυτή θα είναι μια εύκολη μετάβαση, είμαι εδώ για να σας πω ότι ένα τεράστιο μέρος εκείνων που πιέζουν για να μην είναι ο πρόεδρος υποψήφιος δεν θέλουν επίσης να δουν την αντιπρόεδρο [Χάρις] να είναι υποψήφια», δήλωσε η Ocasio-Cortez.

Προειδοποίησε ότι οι «ελίτ» των Δημοκρατικών δεν θέλουν να κατέβει η Χάρις στη θέση του Μπάιντεν, αλλά ένα μεσολάβηση συνέδριο στο Σικάγο, στο οποίο οι πολιτειακοί αντιπρόσωποι που είναι πιστοί στον Μπάιντεν θα είναι ελεύθεροι να υποσχεθούν στήριξη σε άλλον υποψήφιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα