Γιατί εξαφανίζονται οι νυχτερίδες στη Βρετανία

Διαβάζεται σε 5'
Νυχτερίδες
Νυχτερίδες iStock

Πώς η κλιματική κρίση και ο ανθρώπινος παράγοντας επηρεάζουν τις νυχτερίδες στη Βρετανία. Πεινασμένες, λιποβαρείς και απροστάτευτες οι νεαρές νυχτερίδες.

Φορείς προστασίας της φύσης στη Βρετανία παρατηρούν όλο και περισσότερες ασιτίες νυχτερίδων, καθώς ειδικοί της άγριας ζωής προειδοποιούν ότι το καλοκαίρι με συνεχείς βροχοπτώσεις μειώνει τα έντομα, τις πεταλούδες και τους σκώρους τα οποία αποτελούν τη βασική τροφή των νυχτερίδων.

Οργανισμοί σε διάφορες περιοχές όπως το Cambridgeshire, το Norfolk, το Worcestershire, το Essex και το South Lancashire αναφέρουν αύξηση στον αριθμό των «πεινασμένων» ή «υπόβαρων» νυχτερίδων, συχνά νεαρών, που χρειάζονται διάσωση και φροντίδα από εθελοντές. Σε ορισμένα μέρη, παρατηρείται μείωση του αριθμού των νυχτερίδων σε σύγκριση με τα συνήθη καλοκαιρινά επίπεδα.

Η μείωση των πληθυσμών των εντόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες, με κύριες αιτίες την κλιματική κρίση και την εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων. Κάποιοι πιστεύουν ότι η φετινή χρονιά με τα ρεκόρ βροχοπτώσεων έχει επιδεινώσει την κατάσταση, αναφέρει ο Guardian.

«Οποιαδήποτε μείωση των εντόμων μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τα 17 είδη νυχτερίδων που αναπαράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς όλα τρέφονται με έντομα», δήλωσε ο Δρ. Joe Nunez-Mino, εκπρόσωπος του Bat Conservation Trust, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο για την προστασία και τη διατήρηση των νυχτερίδων και των βιοτόπων τους, που διαχειρίζεται τη National Bat Helpline και παραπέμπει περιστατικά διάσωσης σε εθελοντές.

Οι νυχτερίδες πεινάνε

Είναι πλέον σαφές ότι η κλιματική αλλαγή και οι καιρικές ανωμαλίες επηρεάζουν δραστικά την άγρια ζωή και απαιτούν άμεσες δράσεις για την προστασία και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων μας.

Πέρυσι, το Bat Conservation Trust διαπίστωσε ότι οι πληθυσμοί δύο ειδών νυχτερίδων στο Ηνωμένο Βασίλειο – της καφέ μακρυωτής και της πεταλοειδούς νυχτερίδας – είχαν μειωθεί πάνω από 10% τα τελευταία πέντε χρόνια. Η οργάνωση διεξάγει μια μακροχρόνια μελέτη για να κατανοήσει τον αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης στα είδη νυχτερίδων.

Οι νυχτερίδες στο Ηνωμένο Βασίλειο απειλούνται από την καταστροφή των βιοτόπων, την αυξανόμενη χρήση τεχνητού φωτός και τις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Ο Nunez-Mino σημείωσε ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τις νυχτερίδες και τα έντομα από τα οποία τρέφονται.

Οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν την οργάνωση να παρακολουθεί τους πληθυσμούς των νυχτερίδων μέσω του ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Παρακολούθησης Νυχτερίδων αυτό το καλοκαίρι.

Νυχτερίδες
Νυχτερίδες iStock

Η οργάνωση Butterfly Conservation αναφέρει επίσης «αξιοσημείωτη έλλειψη» πεταλούδων και σκώρων φέτος. Ο Δρ Dan Hoare, διευθυντής συντήρησης, δήλωσε: «Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην υγρή άνοιξη και τώρα στις χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες. Οι πεταλούδες και οι σκώροι χρειάζονται κάποια ζέστη και ξηρές συνθήκες για να μπορούν να πετάξουν και να ζευγαρώσουν – αν ο καιρός δεν τους το επιτρέπει, θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες να αναπαραχθούν».

Η οργάνωση προτρέπει όλους να συμμετάσχουν στην ετήσια Μεγάλη Καταμέτρηση Πεταλούδων πριν από τις 4 Αυγούστου, ένα άλλο κορυφαίο πρόγραμμα πολιτικής επιστήμης που βοηθά στον προσδιορισμό της υγείας των πληθυσμών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ως είδη-δείκτες, η παρουσία – ή η απουσία – πεταλούδων και σκώρων δείχνει πόσο υγιές είναι το ευρύτερο περιβάλλον και το οικοσύστημα.

Στην ανατολική Αγγλία, οι ειδικοί κλήθηκαν να διασώσουν υποσιτισμένες νυχτερίδες από το Cambridgeshire, το Bedfordshire, το Northamptonshire, το Lincolnshire, το Essex και το Suffolk αυτό το καλοκαίρι.

«Κάποιοι από τους φροντιστές μας φροντίζουν 20 νυχτερίδες», δήλωσε ο Jonathan Durward, οικολόγος και ταμίας της Ομάδας Νυχτερίδων του Cambridgeshire, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες είναι νεαρές και «απίστευτα» λιποβαρείς: «Όλες πεινούν» Πιστεύει ότι πολλές νυχτερίδες, ιδίως οι νεαρές, ταξιδεύουν πιο μακριά και πετούν περισσότερο για να βρουν τροφή. Ως θηλαστικά με γούνα, πρέπει να ζεσταθούν αφού κρυώσουν και βραχούν, ξοδεύοντας πολύτιμη ενέργεια που – τον Ιούνιο και τον Ιούλιο – οι θηλάζουσες μητέρες θα χρησιμοποιούσαν κανονικά για να θηλάσουν τα μικρά τους.

«Εδώ το καλοκαίρι ήταν εξαιρετικά βροχερό, κρύο και με αέρα», είπε ο Durward. «Αλλά αν δεν βγουν έξω στο κρύο και τη βροχή, χάνουν το φαγητό της νύχτας»

Πολλές από τις νεαρές νυχτερίδες που διασώζουν ζυγίζουν το μισό από αυτό που θα έπρεπε, δήλωσε ο Jonathan Durward. «Είναι πολύ πιο λεπτές και ελαφρύτερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Σχεδόν όλες είναι σε κακή κατάσταση, όχι μόνο λιποβαρείς.» Πρόσθεσε ότι όσο λιγότερο τρώνε οι νυχτερίδες, τόσο λιγότερο υγιείς και πιο ευάλωτες σε παρασιτικές λοιμώξεις μπορεί να γίνουν.

Νεαρές νυχτερίδες σε κίνδυνο

Στο Κέντρο Άγριας Ζωής East Winch στο Norfolk, οι κτηνίατροι φροντίζουν σχεδόν διπλάσιο αριθμό νυχτερίδων από τον συνηθισμένο. «Έχουμε δεχθεί μεγάλο αριθμό νεαρών νυχτερίδων σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό σε κάνει να αναρωτιέσαι αν οι ενήλικες αγωνίζονται να βρουν τροφή και, επομένως, δυσκολεύονται να παράγουν γάλα για τα μικρά τους,» δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του κέντρου, Alice Puchalka.

Είκοσι μίλια μακριά, στο φυσικό πάρκο Pensthorpe, ο διαχειριστής του καταφυγίου Richard Spowage είπε ότι οι φύλακες έχουν παρατηρήσει αισθητά λιγότερες νυχτερίδες αυτό το καλοκαίρι από ό,τι συνήθως. «Ανεπίσημα, βλέπουμε λιγότερες νυχτερίδες το βράδυ – αλλά, παρομοίως, δεν βλέπουμε και τις πεταλούδες και τους σκώρους που θα περιμέναμε. Δεν εμφανίζονται στους αριθμούς που θα έπρεπε και έχουν μόνο περιορισμένο χρόνο για να αναπαραχθούν και να γεννήσουν αυγά.»

Λιγότερα έντομα που αναπαράγονται φέτος σημαίνει πιθανώς λιγότερα έντομα τον επόμενο χρόνο, καταλήγει ο Spowage.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα