Χούθι: Απειλούν με περαιτέρω κλιμάκωση και επιθέσεις κατά του Ισραήλ

Διαβάζεται σε 3'
Ισραηλινές επιδρομές κατά των Χούθι στην Υεμένη
Ισραηλινές επιδρομές κατά των Χούθι στην Υεμένη AP Photo

Αντίποινα και νέες επιθέσεις σε βάρος του ισραηλινού στρατού, μετά τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη, προμηνύουν οι αντάρτες Χούθι.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης θα συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και δεν θα τηρήσουν κανέναν κανόνα εμπλοκής, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera του Κατάρ ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, μία ημέρα αφότου το Ισραήλ έπληξε στρατιωτικούς στόχους των Χούθι κοντά στο λιμάνι Χοντέιντα σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους.

Ο Αμπντουλσαλάμ είπε πως δεν θα υπάρξουν «κόκκινες γραμμές» στην απάντηση των Χούθι στο Ισραήλ.

«Όλοι οι ευαίσθητοι θεσμοί με όλα τα επίπεδά τους θα είναι στόχος για εμάς», είπε.

«Δεν είναι ένα αθώο λιμάνι»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε σε δήλωσή του, το Σάββατο, ότι η Χοντέιντα «δεν είναι ένα αθώο λιμάνι».

«Χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς, χρησιμοποιήθηκε ως σημείο εισόδου για θανατηφόρα όπλα που προμηθεύει το Ιράν στους Χούθι» είπε Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι η Χοντάιντα χρησιμοποιήθηκε επίσης για επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση, η οποία έπληξε στόχους 1.800 χιλιόμετρα (1.118 μίλια) από τα σύνορα του Ισραήλ, δείχνει στον εχθρό ότι το Ισραήλ ανταποκρίνεται σοβαρά στις απειλές. «Καθίσταται σαφές στους εχθρούς μας ότι δεν υπάρχει μέρος στο οποίο δεν θα φτάσει το μακρύ χέρι του κράτους του Ισραήλ».

Λίγες ώρες αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το σύστημα αεράμυνάς του αναχαίτισε έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη. «Το βλήμα δεν πέρασε σε ισραηλινό έδαφος» ανέφεραν οι IDF, αν και ακούστηκαν σειρήνες για το ενδεχόμενο να πέσουν θραύσματα.

Από την πλευρά τους, οι αντάρτες Χούθι ισχυρίστηκαν την Κυριακή ότι εκτόξευσαν «έναν αριθμό βαλλιστικών πυραύλων» προς το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η ομοβροντία «πέτυχε τους στόχους της».

Ανησυχία για απότομη κλιμάκωση της έντασης

Αντιδρώντας, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την «βαθύτατη ανησυχία του» μετά τις αναφορές για τα πλήγματα. «Ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να αποφύγουν επιθέσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τους αμάχους και να προκαλέσουν ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως, από την έναρξη του πολέμου, οι αντάρτες της Υεμένης στοχεύουν τακτικά το Ισραήλ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίζονται από την άμυνα του εβραϊκού κράτους ή των συμμάχων του. Ωστόσο, οι Χούθι ισχυρίστηκαν ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Τελ Αβίβ την Παρασκευή -στην οποία τραυματίστηκαν επίσης 10 άνθρωποι- πραγματοποιήθηκε από ένα νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ικανό να «παρακάμπτει τα συστήματα αναχαίτισης του εχθρού».

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι ΗΠΑ ειδοποιήθηκαν πριν από τα αντίποινα του Ισραήλ, με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να έχει επικοινωνία δύο φορές με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Μετά την επίθεση, δε, αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη των Χούθι μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σπίτια και σε ένα τζαμί, ενώ φέρεται να απενεργοποίησαν τα τηλέφωνά τους λόγω της ανησυχίας ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να τους στοχεύσει, υποστήριξε αξιωματούχος των Χούθι.

«Τα χτυπήματα σηματοδοτούν μια σημαντική κλιμάκωση» δήλωσε ο Hisham Al-Omeisy, αναλυτής της Υεμένης στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ειρήνης, ένα think tank με έδρα τις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την ανησυχία του για την εξέλιξη της σύγκρουσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα