Εκλογές στις ΗΠΑ: Αποσύρεται από την κούρσα ο Τζο Μπάιντεν

Διαβάζεται σε 2'
Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν AP Photo Jacquelyn Martin

Αποσύρεται από την εκλογική αναμέτρηση ο Τζο Μπάιντεν μετά τις πιέσεις. Τι αναφέρει σε επιστολή του.

Την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο Τζο Μπάιντεν, τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές και εν μέσω διαρκών πιέσεων ακόμα και από το εσωτερικό του κόμματός του.

“Είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας” είπε σε επιστολή που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στα social media, σημειώνοντας πως το ότι υπηρέτησε ως πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν “η μεγαλύτερη τιμή της ζωής του”.

“Και ενώ ήταν πρόθεσή μου να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου” έγραψε.

Όπως ανέφερε θα απευθύνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό την επόμενη εβδομάδα, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και την αντιπρόεδρό του, Καμάλα Χάρις, σημειώνοντας πως ήταν μία “εξαιρετική εταίρος”.

Τώρα η προσοχή στρέφεται στο ποιος θα διαδεχθεί τον Μπάιντεν και θα αναμετρηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Εκτιμάται ότι η επιλογή για το ποιος θα ηγηθεί της εκλογικής κούρσας των Δημοκρατικών θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Συνέδριο του κόμματος τον Αύγουστο.

Πάντως ο Μπάιντεν με νέα ανάρτησή του ανακοίνωσε πως στηρίζει για διάδοχό του την Καμάλα Χάρις.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που αποσύρεται εν ενεργεία πρόεδρος από την εκλογική κούρσα κατά της διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αν και η κίνηση αυτή ζωντάνεψε τις μνήμες του Λίντον Τζόνσον, ο οποίος, το 1968, εν μέσω έντονων αντιδράσεων για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι δεν θα διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα