Γάζα: Νέα επίθεση του Ισραήλ στη Χαν Γιουνίς 15 λεπτά μετά την εντολή εκκένωσης

Διαβάζεται σε 5'
Παλαιστίνιοι εκκενώνουν την Χαν Γιουνίς σε προηγούμενο βομβαρδισμό του Ισραήλ στην περιοχή
Παλαιστίνιοι εκκενώνουν την Χαν Γιουνίς σε προηγούμενο βομβαρδισμό του Ισραήλ στην περιοχή AP

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή για εκκένωση και λίγα λεπτά μετά ξεκίνησε να βομβαρδίζει ξανά το ανατολικό τμήμα της Χαν Γιουνίς. Τουλάχιστον 17 νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Νέες αεροπορικές επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα εξαπολύει ο ισραηλινός στρατός το πρωί της Δευτέρας (22/07), με τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για 17 νεκρούς.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, η είδηση ήρθε μόλις 15 λεπτά αφότου ο εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε νέες εντολές εκκένωσης για τους κατοίκους του Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με το Army Radio.

Σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ, 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς πυροβολικού στις ανατολικές περιοχές του Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, ενώ οι σοροί τους βρίσκονται στο νοσοκομείο Νάσερ, στην πόλη.

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση του Ισραήλ στα ανατολικά προάστια του Χαν Γιουνίς αυξήθηκε σε 17, σύμφωνα με τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται έξι άνθρωποι που σκοτώθηκαν από την οικογένεια Abu Harb, καθώς το σπίτι τους έγινε στόχος στην πόλη Bani Suheila, 2 χιλιόμετρα ανατολικά της Χαν Γιουνίς.

Άλλες επιθέσεις περιλαμβάνουν τις περιοχές Qizan an-Najjar, Abasan al-Kabira και Khuza’a στα ανατολικά της πόλης, καθώς και την Al-Qarara στα βόρεια.

Έκκληση για αιμοδοσία στο νοσοκομείο Νάσερ

Το νοσοκομείο Νάσερ απευθύνει έκκληση για επείγουσα αιμοδοσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Το νοσοκομείο ανέφερε ότι αντιμετωπίζει έλλειψη μονάδων αίματος «η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για τη ζωή των ασθενών και των τραυματιών υπό το φως των συνεχιζόμενων σφαγών που διεξάγονται από τις κατοχικές δυνάμεις εναντίον αθώων και αμάχων».

Επίθεση 15 λεπτά μετά την εντολή εκκένωσης

Η επίθεση σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά την έκδοση νέων εντολών εκκένωσης από ισραηλινό στρατιωτικό εκπρόσωπο στο Χ, καλώντας τους κατοίκους της περιοχής να φύγουν προς το κοντινό αλ-Μαουάσι, όπου νωρίτερα αυτό το μήνα είχε σημειωθεί σφαγή. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως προετοιμάζεται να “επιχειρήσει δραστικά” κατά νέας ρίψης ρουκετών και δραστηριότητας μαχητών από την περιοχή.

Οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού στο ανατολικό Χαν Γιουνίς λίγο μετά τη ρίψη των φυλλαδίων με τις εντολές εκκένωσης, με τους αμάχους να μην έχουν την δυνατότητα να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η κατάσταση ήταν ήδη άσχημη, καθώς δεν υπάρχει ούτε νερό ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. Οι άνθρωποι επέστρεψαν εκεί πρόσφατα στα κατεστραμμένα σπίτια τους μετά από τρεις και πλέον μήνες ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή και προσπαθούσαν να προσαρμοστούν στη μαζική καταστροφή, φτιάχνοντας τα σπίτια τους, επειδή δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

Η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα δήλωσε ότι η ισραηλινή εντολή εκκένωσης επηρέασε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους στις ανατολικές περιοχές του Χαν Γιουνίς.

Σημειώνεται πως η περιοχή της Χαν Γιουνίς είχε οριστεί ως ανθρωπιστική ζώνη. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως προσαρμόζει τα σύνορα ανθρωπιστικής ζώνης προκειμένου να κρατήσει τον άμαχο πληθυσμό μακριά από περιοχές μάχης.

Στις 13 Ιουλίου, δεκάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί όταν ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν καταυλισμό στη νότια Γάζα, σε μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις των τελευταίων μηνών.

Διαδηλώσεις κατά Νετανιάχου στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν

Την παραμονή της αναχώρησης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για την Ουάσιγκτον, εκατοντάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες Κυριακή στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση απαίτησαν ο ισραηλινός πρωθυπουργός να μην ταξιδέψει στις ΗΠΑ προτού υπογράψει συμφωνία για την απελευθέρωση των δεκάδων ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στην ψηφιακή της έκδοση η εφημερίδα Haaretz. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν συγγενείς ομήρων.

Ο ανιψιός ομήρου της Χαμάς δήλωσε πως «οι περισσότεροι» πολίτες του Ισραήλ «ξέρουν ότι ο Νετανιάχου παίρνει αποφάσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο το δικό του συμφέρον». Οι περισσότεροι Ισραηλινοί, επέμεινε, βλέπουν πως εγκαταλείπει τους ομήρους και σαμποτάρει τις έμμεσες διαπραγματεύσεις για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωσή τους.

Οι κυβερνητικοί εταίροι του κ. Νετανιάχου εναντιώνονται σε οποιαδήποτε παραχώρηση έναντι της Χαμάς και απειλούν αν γίνει τέτοια να ρίξουν την κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που διεξάγονταν πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ, οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως το Λικούντ, το δεξιό κόμμα που κυβερνά στο Ισραήλ επικεφαλής συμμαχίας με κόμματα της άκρας δεξιάς και παρατάξεις υπερορθόδοξων εβραίων, δεν έχει πολλές πιθανότητες νίκης.

Στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον Μπάιντεν ο Νετανιάχου

Ο κ. Νετανιάχου προγραμματίζει να αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον εντός της ημέρας.

Σχεδιάζει να συναντηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αύριο Τρίτη.

Κατόπιν, μεθαύριο Τετάρτη, αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον της ολομέλειας και των δυο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου.

Η ανακοίνωση του κ. Μπάιντεν πως αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου επισκιάζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ευχαριστεί τον Τζο Μπάιντεν για την “αταλάντευτη υποστήριξή του”

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την «αταλάντευτη υποστήριξή» του στο Ισραήλ στην πορεία των ετών, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του Δημοκρατικού πως εγκαταλείπει την εκστρατεία για την επανεκλογή του στο αξίωμα.

«Η ακλόνητη υποστήριξή σας, ειδικά κατά τη διάρκεια του πολέμου, υπήρξε ανεκτίμητη. Είμαστε ευγνώμονες για τον ηγετικό σας ρόλο και για τη φιλία σας», ανέφερε ο κ. Γκάλαντ μέσω X.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα