Tι συμβαίνει με τους σεισμούς στην Κρήτη

Διαβάζεται σε 2'
Σεισμός
Από το πρωί της Κυριακής μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι έγιναν 19 μετασεισμοί στην Κρήτη. ISTOCK

Μετά το 4.2 του Σαββάτου, το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε στη νοτιοδυτική Κρήτη σεισμός της τάξεως των 5.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Έκτοτε έγιναν 19 μετασεισμοί.

Το απόγευμα του Σαββάτου η νοτιοδυτική Κρήτη έζησε σεισμό μεγέθους 4.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Λίγες ώρες αργότερα και για την ακρίβεια λίγο μετά τις 7 το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε νέος σεισμός, που έγινε αισθητός στο νομό Χανίων. Ήταν 5.3 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

Ήταν ο κύριος ή οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα πρέπει να περιμένουν κάτι μεγαλύτερο;

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου, Αθανάσιο Γκανά «φαίνεται πως το 5.3 είναι ο κύριος σεισμός. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση. Είναι ένας υποθαλάσσιος σεισμός, περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Παλαιοχώρα Χανίων, στα 18 χιλιόμετρα βάθος.

Έκτοτε έχουμε 19 μετασεισμούς, με μεγαλύτερο της τάξεως των 3.7 Ρίχτερ. Αυτός μπορεί να μην είναι ο μεγαλύτερος. Με βάση την στατιστική, ενδέχεται να έχουμε κι έναν κοντά στο 4 με 4.5. Δεν νομίζω ωστόσο, ότι θα έχουμε μεγαλύτερο από το 5.3 που ανησύχησε το πρωί της Κυριακής».

O κύριος Γκανάς εξήγησε στην εκπομπή «Action Τώρα» πως δεν θα γινόταν να είναι πιο επιφανειακός ο σεισμός «με βάση τα δεδομένα της περιοχής. Το βάθος των σεισμών στην περιοχή κυμαίνεται από τα 7 με 8 χιλιόμετρα έως τα 30. Οπότε ήταν αναμενόμενη η δόνηση. Δεν προκύπτει κάτι καινούργιο, κάτι που να μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

Πρόσθεσε και ότι «την τελευταία δεκαετία δεν είχαμε εκεί σεισμούς πάνω από 5.5 Ρίχτερ. Ο τελευταίος που έγινε στο μέγεθος αυτό ήταν του 2012 και ήταν κοντά στην Γαύδο. Οπότε πέρασε μια ήσυχη 12ετια και αυτό που συνέβη ήταν φυσιολογικό για τις συνθήκες της περιοχής».

Συμπτωματικά, στις 21/7 του 365 έγινε ο σεισμός των 8.2-8.3 «ανάλογα με εκτιμήσεις σεισμικών πηγών» όπως είπε ο κύριος Γκάνας.

«Είναι μια αμφισβητούμενη περίπτωση κι αυτή, καθώς ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά τα αποτελέσματα του σεισμού -την ανύψωση των ακτών και το γιγάντιο τσουνάμι που αναπτύχθηκε σε όλη την ανατολική Μεσόγειο-, τα δεδομένα μας δεν μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε ακριβώς τη σεισμική πηγή» διευκρίνισε ο κύριος Γκανάς, «υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν πως ο σεισμός αυτός πιθανόν να έγινε στο όριο της επαφής των δυο πλακών της Αφρικής».

«Στους σεισμούς 8.2 και 8.3 δεν έχει σημασία που είναι το επίκεντρο (βλ. το σημείο όπου ξεκινάει ο σεισμός), όσο η επιφάνεια διάρρηξης που τότε ήταν τεράστια στο μήκος της -το εμβαδόν δεν το ξέρουμε ακόμα».

‘Ήταν πάνω από 400 χιλιόμετρα. Έπιασε από τα Κύθηρα μέχρι την Ιεράπετρα, περίπου. Μιλάμε για πολύ μεγάλο σεισμό που έχει περίοδο επανάληψης μερικών χιλιάδων ετών».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα