Μπανγκλαντές: Δικαίωση για τους φοιτητές – Καταργούνται οι ποσοστώσεις μετά τις θανατηφόρες ταραχές

Διαβάζεται σε 4'
Βίαιες ταραχές στο Μπανγκλαντές
Βίαιες ταραχές στο Μπανγκλαντές 2024 Rajib Dhar/AP Photo

Μετά από εμβδομάδες θανατηφόρων συγκρούσεων και ταραχών, το δικαστήριο του Μπανγκλαντές καταργεί τις ποσοστώσεις εργασίας δικαιώνοντας τον αγώνα χιλιάδων φοιτητών.

Δικαιώθηκαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στο Μπανγκλαντές που τις τελευταίες ημέρες βρίσκονταν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της ποσόστωσης που επιτρέπει στα μέλη οικογενειών βετεράνων του πολέμου της ανεξαρτησίας να καταλαμβάνουν έως και το 30% των θέσεων του Δημοσίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ήρε τις περισσότερες από τις ποσοστώσεις στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, που πυροδότησαν μεγάλες διαδηλώσεις και βίαιες ταραχές, στις οποίες δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους 100.

Φοιτητές και φοιτήτριες της χώρας προσπαθούσαν να ανατρέψουν ένα σύστημα που προβλέπει ότι το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα προορίζεται για τους συγγενείς των ηρώων πολέμου, οι οποίοι πολέμησαν για την ανεξαρτησία της χώρας από το Πακιστάν το 1971, υποστηρίζοντας ότι η πρακτική αυτή αποτελεί διάκριση.

Το τμήμα εφέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε απόφαση δικαστηρίου κατώτερης βαθμίδας που είχε επαναφέρει τις ποσοστώσεις, αποφασίζοντας ότι το 93% των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα θα είναι ανοικτό σε υποψηφίους με αξιοκρατικό τρόπο, χωρίς να ισχύουν ποσοστώσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Έτσι, αποφασίστηκε ότι μόλις το 7% των θέσεων μπορεί να προορίζεται για τους συγγενείς των βετεράνων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Anisul Huq δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση εντός ημερών, ωστόσο ορισμένοι ηγέτες των φοιτητών υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες.

Μιλώντας στο BBC, ο κ. Huq αρνήθηκε ότι η πρωθυπουργός Sheikh Hasina – η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2009 – χάνει τον έλεγχο του Μπαγκλαντές. “Σε αυτή την περίπτωση θα βλέπατε τον μαζικό πληθυσμό της χώρας να εξεγείρεται. Στην πραγματικότητα έχουν υποστηρίξει την κυβέρνηση σε αυτή την αναταραχή και έχουν πει ναι, η κυβέρνηση πρέπει να δράσει για να τερματιστεί η βία”, είπε.

Κατηγόρησε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και κατέστρεψαν “τα σύμβολα της ανάπτυξης του Μπανγκλαντές”, την ίδια στιγμή που αρκετοί συντονιστές του κινήματος διαμαρτυρίας δήλωσαν στο BBC ότι η δράση θα συνεχιστεί έως ότου η κυβέρνηση λάβει μέτρα.

“Χαιρετίζουμε την ετυμηγορία του δικαστηρίου”, δήλωσε η συντονίστρια, Nusrat Tabassum. “Αλλά το κύριο αίτημά μας αφορά το εκτελεστικό τμήμα. Μέχρι να υλοποιηθούν αυτά τα αιτήματα, το συνεχιζόμενο πρόγραμμα πλήρους διακοπής λειτουργίας σε εθνικό επίπεδο θα συνεχιστεί”.

Βίαιες ταραχές στο Μπανγκλαντές
Βίαιες ταραχές στο Μπανγκλαντές 2024 Rajib Dhar/AP Photo

Τα αιτήματα των φοιτητών περιλαμβάνουν επίσης δικαιοσύνη για τους διαδηλωτές που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, την απελευθέρωση των συλληφθέντων ηγετών των διαδηλώσεων, την αποκατάσταση των υπηρεσιών διαδικτύου και τις παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησης.

Οι δρόμοι στην πρωτεύουσα Ντάκα είναι έρημοι καθώς ισχύει δεύτερη ημέρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά οι σποραδικές συγκρούσεις συνεχίστηκαν ακόμη και μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Περίπου 115 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πολύ υψηλότερο αριθμό θυμάτων. Το Γαλλικό Πρακτορείο ανεβάζει τον αριθμό τους σε 133. Μόνο την Παρασκευή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άτομα.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου διατάσσει ότι το 93% των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να προσλαμβάνεται με αξιοκρατικές διαδικασίες, αφήνοντας το 5% για τα μέλη των οικογενειών των βετεράνων του πολέμου για την ανεξαρτησία της χώρας.

Το υπόλοιπο 2% προορίζεται για άτομα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες ή έχουν αναπηρία.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα είχε καταργήσει το σύστημα ποσοστώσεων το 2018, αλλά το δικαστήριο κατώτερης βαθμίδας το επανέφερε τον περασμένο μήνα, πυροδοτώντας έντονες διαμαρτυρίες που κλιμακώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών φοιτητών και αστυνομικών δυνάμεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα