Τα σενάρια για τον πιθανό αντιπρόεδρο της Κάμαλα Χάρις

Διαβάζεται σε 6'
Η Καμάλα Χάρις
Η Καμάλα Χάρις AP Photo/Susan Walsh

Όσα πρέπει να ζυγίσει η Κάμαλα Χάρις για την επιλογή του αντιπροέδρου της στο κόμμα των Δημοκρατικών. Οι πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση.

Η πρώτη κρίσιμη απόφαση της υποψηφιότητας της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, την οποία υποστήριξε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για το χρίσμα των Δημοκρατικών, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του, είναι η επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρου της.

Μέχρι στιγμής, ο κατάλογος των πιθανών υποψηφίων είναι αρκετά γνωστός: Δημοκρατικοί που είχαν ήδη φανεί ως πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία το 2028 ή πιθανοί υποψήφιοι για φέτος.

Όπως μεταδίδει η New York Times, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν η Κάμαλα Χάρις θα διεκδικήσει αδιαφιλονίκητα το χρίσμα του κόμματός της. Αλλά θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται ποιος θα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της, σε μια δύσκολη κούρσα απέναντι στο ρεπουμπλικανικό ψηφοδέλτιο, που απαρτίζουν Ντόναλντ Τραμπ και JD Vance. Σε ένα μήνα άλλωστε, οι Δημοκρατικοί θα βρεθούν στο Σικάγο για το συνέδριο ανάδειξης υποψηφίων.

Η 59χρονη Κάμαλα Χάρις είναι πιθανό να επιλέξει αντιπρόεδρο ο οποίος θα είναι καταλυτικός παράγοντας για να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί κάποιες από τις αμφιλεγόμενες πολιτείες, που θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στη διεκδίκηση του Οβάλ Γραφείου του Λευκού Οίκου. Υπάρχει το ενδεχόμενο πάντως να στραφεί σε έναν άνδρα υποψήφιο, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι Δημοκρατικοί, για να δώσει ισορροπία στο ψηφοδέλτιο- και πάλι, όμως, τίποτα δεν είναι βέβαιο, δεδομένου ότι στον κατάλογο με τα “δυνατά” ονόματα περιλαμβάνονται αρκετές γυναίκες.

Josh Shapiro

O Josh Shapiro
O Josh Shapiro AP Photo/Matt Freed

Ο Josh Shapiro, 51 ετών, εξελέγη κυβερνήτης της Πενσυλβάνια το 2022, αφού διετέλεσε γενικός εισαγγελέας της πολιτείας από το 2017 έως το 2022. Η Πενσυλβάνια είναι μια πολιτεία που θέλουν να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί, και η δυναμική του Shapiro στις τάξεις των Δημοκρατικών αυξήθηκε, αφότου σάρωσε τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του το 2022, Doug Mastriano, κερδίζοντας το 56% των ψήφων.

Καθώς οι διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ εξαπλώνονταν σε πανεπιστημιουπόλεις αυτό το φθινόπωρο, ο Shapiro – ο οποίος θα είναι ο δεύτερος Εβραίος υποψήφιος σε ψηφοδέλτιο μεγάλου κόμματος στην ιστορία, αν επιλεγεί – κατήγγειλε την αύξηση του αντισημιτισμού μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Τον Μάιο, μια δημοσκόπηση των New York Times/Siena College/Philadelphia Inquirer στην Πενσυλβάνια έδειξε ότι το 57% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Shapiro χειρίζεται τη δουλειά του ως κυβερνήτης. Ο Shapiro έσπευσε να υποστηρίξει την Κάμαλα Χάρις το απόγευμα της Κυριακής (21/7).

Mark Kelly

O Mark Kelly
O Mark Kelly AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Ο γερουσιαστής της Αριζόνα έγινε για πρώτη φορά γνωστός σε εθνικό επίπεδο αφότου η σύζυγός του, Γκάμπι Γκίφορντς, επέζησε από απόπειρα δολοφονίας το 2011.

Ο Mark Kelly, 60 ετών, βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού και πρώην αστροναύτης, άρχισε με την εκστρατεία για αυστηρότερο έλεγχο της οπλοκατοχής και κέρδισε την έδρα του στη Γερουσία το 2020.

Χάραξε μια πολιτική πορεία ως μετριοπαθής στην Αριζόνα, χτίζοντας έναν συνασπισμό που στηρίχθηκε στις λευκές γυναίκες των προαστίων καθώς και στους νεαρούς λατινοαμερικάνους ψηφοφόρους, οι οποίοι ήταν ζωτικής σημασίας για να παραδώσουν την πολιτεία στον Τζο Μπάιντεν το 2020. Αυτού του είδους ο συνασπισμός είναι πιθανό να είναι απαραίτητος, εάν οι Δημοκρατικοί θέλουν να κρατήσουν τον Λευκό Οίκο φέτος.

Gretchen Whitmer

H Gretchen Whitmer
H Gretchen Whitmer AP Photo/Al Goldis, File

Η Gretchen Whitmer, 52 χρονών, είναι κυβερνήτης του Μίσιγκαν και υπήρξε σταθερή παρουσία των Δημοκρατικών στην εθνική προεκλογική εκστρατεία – και σταθερή υποστηρίκτρια του Μπάιντεν – εστιάζοντας συχνά στα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Το Μίσιγκαν είναι μια άλλη κρίσιμη πολιτεία μάχης και η Whitmer είναι αρκετά δημοφιλής. Κέρδισε την επανεκλογή της το 2022 ως μια πολιτικός που την χαρακτηρίζει η κοινή λογική, σε μια πολιτεία όπου είχε καταληφθεί από δεξιούς Ρεπουμπλικάνους.

Εάν η Καμάλα Χάρις επιλέξει την Whitmer,  θα γίνουν το πρώτο ζευγάρι γυναικών που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος, μια προοπτική που ορισμένοι Δημοκρατικοί θεωρούν πολιτικά επικίνδυνη.

Andy Beshear

O Andy Beshear
O Andy Beshear AP Photo/Timothy D. Easley

Στα 46 του χρόνια, ο Andy Beshear είναι ένας Δημοκρατικός κυβερνήτης δύο θητειών από το Κεντάκι, μια πολιτεία σταθερά ρεπουμπλικανική. Όταν κέρδισε για πρώτη φορά το 2019, η νίκη του θεωρήθηκε τυχαία- ο Τραμπ είχε κερδίσει την πολιτεία με περίπου 30% τρία χρόνια νωρίτερα. Αλλά πέρυσι, κέρδισε εύκολα την επανεκλογή του όχι μόνο κατακτώντας πόλεις, αλλά και μικρές αγροτικές κομητείες όπου προηγουμένως είχε χάσει.

Έχει δώσει έμφαση στο «κοινό καλό», συνεργάζεται με τους Ρεπουμπλικάνους για τη νομοθεσία και συχνά μιλάει για τη χριστιανική του πίστη.

Είναι μια επιλογή που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους Δημοκρατικούς, καθώς προσπαθούν να κερδίσουν μετριοπαθείς λευκούς ψηφοφόρους στα προάστια. Αλλά ο Andy Beshear δεν είναι σχεδόν καθόλου γνωστή εθνική φιγούρα και μπορεί να μην βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να κερδίσουν το Μίσιγκαν, την Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν.

JB Pritzker

Ο JB Pritzker
Ο JB Pritzker AP Photo/Evan Vucci, File

Ο JB Pritzker, 59 ετών, είναι κυβερνήτης του Ιλινόις από το 2019. Η επιλογή του στη θέση του αντιπροέδρου θα μπορούσε να επωφελήσει τους Δημοκρατικούς, καθώς είναι δισεκατομμυριούχος και θα μπορούσε να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της εκστρατείας. Αυτό θεωρείται αρκετά σημαντική παράμετρος, καθώς ο ] Τραμπ έχει κερδίσει τεράστια οικονομική υποστήριξης μετά την κακή εμφάνιση του κ. Μπάιντεν στο ντιμπέιτ τον Ιούνιο.

Ο Pritzker έχει τραβήξει την προσοχή των Δημοκρατικών τους τελευταίους μήνες με τις σκληρές επιθέσεις του στον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος για το πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι στην καταδίκη του Τραμπ στην ποινική του δίκη στη Νέα Υόρκη. «Θέλουν πραγματικά έναν πρόεδρο που είναι κακοποιός και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης;» είχε δηλώσει ο Pritzker τον Ιούνιο.

Πέρα από τους παραπάνω υποψηφίους για τη θέση του αντιπροέδρου, υπάρχουν και άλλα ονόματα που έχουν αναφερθεί, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν, μεταξύ των οποίων: ο Pete Buttigieg, υπουργός Μεταφορών, ο Roy Cooper, κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας και ο Tim Walz, κυβερνήτης της Μινεσότα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα