O Άδωνις, η 7ήμερη εφημερία κι ο… Άνταμ Σμίθ

Διαβάζεται σε 5'
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην Βουλή απαντώντας σε ερωτήσεις για τα δημόσια νοσοκομεία
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην Βουλή απαντώντας σε ερωτήσεις για τα δημόσια νοσοκομεία

Το νόμο της προσφοράς και ζήτησης επικαλείται ο υπουργός Υγείας για να δικαιολογήσει την απουσία προσωπικού στο ΕΣΥ. Βροχή ερωτήσεων στην Βουλή για το ΕΣΥ, 7ήμερες εφημερίες ζητούνται στα νοσοκομεία της Αθήνας

Στον… Άνταμ Σμίθ καταφεύγει ο Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την βροχή κοινοβουλευτικών ερωτήσεων που δέχεται για ελλείψεις γιατρών και προσωπικού στα νοσοκομεία. Μόνον τα τελευταία 24ωρα από το βήμα της Βουλής έχει απαντήσει με τον τρόπο αυτό σε αρκετούς βουλευτές που θέτουν ανάλογα ερωτήματα. Δίνοντας έμφαση μάλιστα στα νοσοκομεία της επαρχίας που επιβαρύνονται επιπλέον από την αύξηση των περιστατικών λόγω τουρισμού. Αυτά ενώ με εγκύκλιο τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας καλούνται να φτιάξουν πρόγραμμα με 24ωρες και 7ήμερες εφημερίες!

Βροχή

Ενδεικτικό είναι πως μόλις χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για ελλείψεις γιατρών και προσωπικού στην παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, την Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης όπως και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας. Δεκάδες είναι παράλληλα οι ερωτήσεις που κατατίθενται καθημερινά για σειρά άλλων νοσοκομείων.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα ο υπουργός Υγείας αναμένεται και πάλι να βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Αφού σήμερα ξεκινά στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής συζήτηση του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση στον χώρο της ψυχικής υγείας που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από δεκάδες φορείς. Αιτία η υπαγωγή του σχεδιασμού των δομών υγείας της χώρας σε ιδιωτικό φορέα.

Επταήμερη και 24ωρη εφημερία!

Επίσης αποκαλυπτική του προβλήματος είναι η εγκύκλιος που στάλθηκε στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας προκειμένου λόγω έλλειψης προσωπικού να έχουν πρόγραμμα 7ήμερης και 24ωρης εφημερίας!

Με την ένδειξη «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ» η διοίκηση της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας (1ης ΥΠΕ), η οποία περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, ζητά από τις διοικήσεις 9 νοσοκομείων να καταρτίσουν πρόγραμμα 24ωρης και επταήμερης εφημερίας για τον Οκτώβριο, με αναλυτικό αριθμό εφημερευόντων γιατρών ανά κλινική, αλλά και νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού.

Οι πίνακες θα πρέπει να αποσταλούν συμπληρωμένοι έως την Τετάρτη 24/07/2024 και ώρα 10.00.Το έγγραφο της 1ης ΥΠΕ αναφέρει:«Κατόπιν του ανωτέρω σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκ του Γραφείου υφυπουργού Υγείας σχετικά με επεξεργασία Σχεδίου 24ωρης εφημέρευσης των Νοσοκομείων σε καθημερινή λειτουργία, παρακαλούμε όπως καταθέσετε στην Υπηρεσία μας Πρόταση 24ωρης καθημερινής Εφημέρευσης για το Νοσοκομείο ευθύνης σας. Πιο συγκεκριμένα, τα Νοσοκομεία στα οποία αποστέλλεται το παρόν, όπως εκπονήσουν για τον μήνα Οκτώβριο 2024, Πρόγραμμα 24ωρης Καθημερινής Εφημερίας».

Το έγγραφο απεστάλη στις Διοικήσεις των εξής 9 νοσοκομείων: Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ», Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ»-Ε.Ε. Σ., Γ.Ν.Α. «ΚΑΤ», Γ.Ν.Α. «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ», Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»,  Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»

Η 24ωρη λειτουργία των νοσοκομείων αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις, καθώς είναι γνωστό πως δεν επαρκεί το προσωπικό στο ΕΣΥ, ενώ οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως είναι απρόβλεπτος ο αριθμός των ασθενών που θα προσέλθουν στα νοσοκομεία σε καθεστώς 24ωρης λειτουργίας.

Ο Άνταμ Σμίθ

Όπως προαναφέραμε ο Άδωνις Γεωργιάδης έφθασε στο σημείο να επικαλεστεί για τις ελλείψεις γιατρών τον … καπιταλισμό και τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης που έχει διατυπώσει ο Άνταμ Σμιθ. Αν και στην συνέχεια μάλλον αυτο-αναιρέθηκε παραδεχόμενος εμμέσως ότι άλλες χώρες με ανάλογο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα μπορούν να έχουν νοσοκομεία από τα οποία …δεν λείπουν γιατροί!

«Ο καπιταλισμός με τον νόμο που αφορά την προσφορά και την ζήτηση.Άνταμ Σμιθ. Δεν έχει αλλάξει τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός υγείας απαντώντας για τις ελλείψεις γιατρών αποδεχόμενος ότι οι αμοιβές των γιατρών είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που πραγματικά θα άξιζε να λαμβάνουν .

Εξήγησε μάλιστα πως «στον καπιταλισμό όλα τα αγαθά αποκτούν αξία ανάλογα με τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτή τη στιγμή η προσφορά για ιατρούς είναι πολύ μικρή και η ζήτηση πάρα πολύ μεγάλη. Άρα η αξία της εργασίας τους έχει αυξηθεί ως υλικό μέσον πάρα πολύ και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Το έλλειμμα ιατρικού προσωπικού είναι πανευρωπαϊκό ζήτημα και έχει οδηγήσει τις βόρειες και πλουσιότερες χώρες στο να δίνουν εξαιρετικά υψηλότερες αμοιβές, ωθώντας αναγκαστικά προς τα πάνω όλα τα συστήματα και δημιουργώντας πολύ μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας των νότιων χωρών που δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτές πολύ υψηλές αμοιβές». Επίσης ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει επικαλεστεί και τις υψηλότερες αμοιβές που λαμβάνουν στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα οι γιατροί, επίσης ως δικαιολογία για την μη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων.

Κίνδυνος για την δημοσιονομική σταθερότητα

Στην συνέχεια ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στις αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνουν τις απαιτήσεις των γιατρών για υψηλότερες αμοιβές, επικαλέστηκε άλλο ζήτημα: Την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Όπως είπε σχετικά με το ΣτΕ υπάρχει «από τη μία την αναγνώριση ότι οι μισθοί που λαμβάνουν οι γιατροί στο ΕΣΥ δεν είναι αυτοί που θα θέλαμε και από την άλλη η δημοσιονομική πραγματικότητα, που δεν μας επιτρέπει να πάμε στα σημεία τα οποία θα θέλαμε χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας». Επισημαίνοντας μάλιστα πως «ειδικότερα εμείς στην Ελλάδα έχουμε το επιπλέον πρόβλημα να έχουμε μόλις εξέλθει μιας χρεοκοπίας και άρα να έχουμε στην πραγματικότητα μισθούς που ενσωματώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομική πραγματικότητα την εποχή που η Ελλάδα ήταν εκτός αγορών στα μνημόνια και οτιδήποτε άλλο».

Ξεκαθάρισε ουσιαστικά ότι …στελέχωση των νοσοκομείων ανάλογα με τις απαιτήσεις δεν πρόκειται να υπάρξει. Διαβεβαιώνοντας ότι «αυτή η Κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να θέσει ξανά σε κίνδυνο τον ελληνικό λαό. Άρα, όλες οι αποφάσεις μας, θα έχουν ως βασικό κριτήριο τη σύνεση της οικονομικής διαχείρισης. Γι’ αυτό και οι υποσχέσεις μας θα είναι λελογισμένες, μέχρι εκεί που φτάνει η τσέπη μας και ποτέ περισσότερο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα