Αυτά είναι τα φαγητά και τα ποτά που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνετε όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο

Διαβάζεται σε 5'
Αυτά είναι τα φαγητά και τα ποτά που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνετε όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο
I-stock

Διατροφολόγοι και ειδικοί υγείας μιλούν στο Conte Nast Traveler σχετικά με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε στο αεροπλάνο.

Πολλοί «πετάτε τη σκούφια σας» για ένα ταξίδι με το αεροπλάνο και δεν βλέπετε την ώρα να απολαύσετε την πτήση και να φτάσετε στον επόμενο προορισμό, όμως δεν είναι μυστικό ότι τα αεροπορικά ταξίδια μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στο σώμα μας.

Η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση, οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα μειωμένα επίπεδα οξυγόνου έχουν όλα τη δυνατότητα να μας επηρεάσουν σωματικά, ενώ την ίδια ώρα αρνητικά επιδρά και το γενικό άγχος που προκαλούν τα ταξίδια αλλά και ο διαταραγμένος ύπνος.

Υπάρχουν όμως τρόποι με τους οποίους μπορείτε να καταπολεμήσετε ορισμένες από τις παρενέργειες του ταξιδιού με αεροπλάνο. Το περιοδικό Conte Nast Traveler ρώτησε διατροφολόγους σχετικά με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πτήση.

Τι συμβαίνει με την πέψη σας όταν ταξιδεύετε;

«Η πίεση στην καμπίνα τείνει να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πέψη μας όταν πετάμε», εξηγεί η Ellie Birch, διατροφολόγος στην εταιρεία Holland & Barrett. «Ίσως διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε πιο φουσκωμένοι ή έχετε περισσότερα αέρια κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Παρομοιάστε το με «σκάσιμο» των αυτιών σας στο αεροπλάνο και σκεφτείτε ότι το πεπτικό σας σύστημα βιώνει κάτι πολύ παρόμοιο», λέει η Birch. «Το φαγητό στα αεροπλάνα επίσης έχει την τάση να είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο και χαμηλής διατροφικής αξίας. Τα γεύματα τείνουν να είναι χαμηλά σε ίνες και υψηλά σε ζάχαρη, αλάτι και συντηρητικά, στοιχεία τα οποία επίσης μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα».
Τι φαγητό ή ποτό πρέπει να αποφεύγετε σε μια πτήση;

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι πρέπει να τρώμε διαφορετικά όταν πετάμε», παραδέχεται η Birch. Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε για να βοηθήσετε το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί σε διαφορετικές συνθήκες. Για παράδειγμα, «μπορεί να είναι σημαντικό να αυξήσετε την πρόσληψη νερού καθώς τα αεροπλάνα έχουν συνήθως χαμηλότερη υγρασία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερους ρυθμούς αφυδάτωσης». Ομοίως, η αποφυγή κατανάλωσης τροφών και ποτών που αφυδατώνουν θα βοηθήσει. «Το αλκοόλ μπορεί να προκαλεί αφυδάτωση, ειδικά αν δεν πίνετε αρκετό νερό παράλληλα», εξηγεί η Stephanie Smith, διατροφολόγος ειδική για την υγεία των γυναικών για την Agora Health. «Αν θέλετε να πίνετε αλκοόλ, επιλέξτε κάτι σαν το Bloody Mary, καθώς ο χυμός ντομάτας είναι πηγή ηλεκτρολυτών και είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά».

Ο καφές, εκτός από το ότι προκαλεί αφυδάτωση, μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής για όσους φοβούνται τα αεροπλάνα, γι’ αυτό είναι καλύτερο να τον αποφεύγετε. «Η καφεΐνη είναι διεγερτική, επομένως διεγείρει το νευρικό σας σύστημα και τον εγκέφαλο, αυξάνοντας την παραγωγή ορμονών όπως η αδρεναλίνη», λέει η Smith. «Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά αν είστε αγχωμένος επιβάτης, ίσως είναι καλύτερο να αντικαταστήσετε τα ροφήματα με καφεΐνη (τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης) με ροφήματα χωρίς καφεΐνη. Δοκιμάστε, αντί αυτού, ένα ζεστό κακάο, ένα matcha latte με γάλα αμυγδάλου, ένα αφέψημα ή μια εκδοχή χωρίς καφεΐνη του αγαπημένου σας ζεστού ροφήματος».

Όχι αλμυρά φαγητά

Επίσης, συνιστάται να αποφεύγετε τα αλμυρά φαγητά. «Πολύ αλάτι μπορεί να επιδεινώσει την αφυδάτωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση και σύγχυση», λέει η Smith. «Επομένως, είναι καλύτερο να επιλέγετε σνακ χωρίς πρόσθετο αλάτι και να αποφεύγετε γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης».
«Να θυμάστε ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά πλούσια σε αλάτι, οπότε προσπαθήστε να επιλέξετε ένα γεύμα με φρέσκα τρόφιμα στο αεροδρόμιο», συνεχίζει. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να γίνεται σε μεγαλύτερες πτήσεις, όταν θα χρειαστεί να φάτε το φαγητό του αεροπλάνου, το οποίο συχνά περιέχει επεξεργασμένα συστατικά και υψηλά επίπεδα αλατιού. Αν μπορείτε, προσπαθήστε να ετοιμάσετε τα δικά σας γεύματα πριν ταξιδέψετε. «Το φαγητό του αεροπλάνου είναι γενικά χαμηλό σε φυτικές ίνες (αυτό γίνεται σκόπιμα για να μειωθούν τα αέρια) και θρεπτικά συστατικά, οπότε μπορεί συχνά να κάνει τους ταξιδιώτες να αισθάνονται νωθροί», μας λέει η Smith.

«Είναι καλύτερο να φάτε κάτι ελαφρύ και εύπεπτο πριν από την πτήση», συνεχίζει. «Δοκιμάστε να φάτε κάτι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά με σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα ολικής άλεσης, αντί για πιο βαριά γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες. Ή πάρτε μαζί σας μερικά θρεπτικά σνακ για να τα καταναλώσετε μαζί με το φαγητό του αεροπλάνου. Σνακ που θα πρότεινα είναι τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, η μαύρη σοκολάτα, το ποπ κορν».

Βασικές συμβουλές διατροφής

Τι άλλο πρέπει να κάνουν οι ταξιδιώτες για να βοηθήσουν την πέψη όταν πετάνε; Οι διατροφολόγοι δίνουν περισσότερες συμβουλές για να βοηθήσουν το σώμα σας να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες της πτήσης:

• Συνεχίστε να παίρνετε τα συμπληρώματα που ίσως λαμβάνετε
• Περιορίστε τα ποτά που προκαλούν αφυδάτωση, όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά
• Δώστε προτεραιότητα στην ενυδάτωση.
• Φέρνοντας μαζί σας ένα άδειο μπουκάλι νερό για να το γεμίσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, διασφαλίζετε ότι θα πιείτε αρκετό νερό. Η κατανάλωση 1,5 λίτρων νερού ημερησίως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του φουσκώματος, γι’ αυτό βάλτε το στόχο.
• Πακετάρετε πρακτικά σνακ, όπως αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και μείγματα σπόρων, τα οποία είναι εύκολα στη μεταφορά
• Διατηρήστε την ποικιλία στη διατροφή σας όταν ταξιδεύετε.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα