“Ήρεμα νερά γιοκ”: Το Κυπριακό δοκιμάζει τον διάλογο με Τουρκία

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κύπρο, ανήμερα της επετείου των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κύπρο, ανήμερα της επετείου των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Το Μαξίμου απαντά στην Άγκυρα για να τα ακούει και η “πατριωτική δεξιά” εντός της ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα υπερασπίζεται την πολιτική της προσέγγισης με Τουρκία. Οι “κόκκινες γραμμές” στο Κυπριακό.

Η επιμονή της Τουρκίας για “λύση δύο κρατών” στην Κύπρο και οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν ναρκοθετούν τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Το Μαξίμου πάντως επιμένει στην πολιτική της προσέγγισης με την Τουρκία, βάζοντας όμως “κόκκινες γραμμές” στο Κυπριακό. Και ουσιαστικά, τα λέει στην Άγκυρα για να τα ακούει και η “πατριωτική δεξιά” εντός, εκτός και επί τα αυτά της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε χθες πιο ευθέως στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος ουσιαστικά είχε υποστηρίξει ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στα εθνικά θέματα μεταξύ του Μαξίμου και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια.

“Η κυβέρνηση με ενιαία γραμμή στα εθνικά θέματα τοποθετείται σε κάθε ευκαιρία τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επανέλαβε: “Το γεγονός ότι συζητούμε με την Τουρκία δε σημαίνει ότι συμφωνούμε, ούτε ότι υποχωρούμε. Το αντίθετο”. Διαμήνυσε άλλωστε ότι διάλογος για το Κυπριακό μπορεί να επανεκκινήσει μόνο στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ξεκαθάρισε επίσης πως η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, δεν μπαίνουν σε συζήτηση για λύση δύο κρατών. Και τόνισε ότι εάν η Τουρκία δεν αποδεχθεί ως βάση των συνομιλιών τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν μπορεί να προχωρήσουν διαπραγματεύσεις.

Τα μηνύματα Γεραπετρίτη

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πάντως μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι έχει την αίσθηση ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό. Παραδέχθηκε ότι “η τουρκική πλευρά συν τω χρόνω έχει περιέλθει σε μία πιο ακραία γραμμή, σε μία γραμμή κυριαρχικής ισότητας, που θα σήμαινε πρακτικά τον χωρισμό του νησιού”. Διαμήνυσε και εκείνος ότι “ο να θέτεις αυτή τη στιγμή κάτι ως προϋπόθεση, το οποίο είναι εκτός πλαισίου Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι μη αποδεκτό.” Αλλά εκτίμησε ταυτόχρονα ότι “στο παρελθόν από την τουρκική πλευρά, έχουμε δει πολύ σκληρότερες δηλώσεις.” 

Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε όμως και σε όσους εντός και εκ δεξιών της ΝΔ ζητούν πιο σκληρή απάντηση στην Τουρκία. “Δεν αντιλαμβάνομαι αυτή την έννοια της σκληρής απάντησης, ούτε μπορούμε να μπούμε σε μια λογική διαγκωνισμού για το ποιος θα είναι σκληρότερος. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζεται με δεδομένα και εκφράζεται με πάγιες θέσεις, οι οποίες έχουν έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο. Οι ανέξοδοι βερμπαλισμοί δεν ωφελούν, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών άλλωστε επιμένουν στην πολιτική του διαλόγου με την Τουρκία με βασικό επιχείρημα την καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό. Πάντως εν τω μεταξύ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με βίντεο που ανάρτησε στο Χ κατηγορεί την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο. Κάτι που διέψευδαν πάντως πηγές του Ελληνικού Λιμενικού, λέγοντας ότι δεν επρόκειτο για επαναπροώθηση, αλλά για έγκαιρο εντοπισμό σκάφους με μετανάστες για το οποίο ενημερώθηκε η τουρκική πλευρά.

Το ορόσημο του Σεπτεμβρίου

Ο επόμενος κρίσιμος σταθμός για τα ελληνοτουρκικά θα είναι σε κάθε περίπτωση η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο, όπου αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος είναι να τεθούν πλέον επί τάπητος και τα δύσκολα πολιτικά θέματα, με τις δύο πλευρές να φιλοδοξούν να ξεκινήσει ο διάλογος που θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Μέχρι τότε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντονιο Γκουτέρες θα ήθελε να έχει επανεκκινήσει διάλογος για το Κυπριακό, για το οποίο έχει λάβει την έκθεση της νέας ειδικής απεσταλμένης Μαρία Ανχελα Ολγκιν. Εάν όμως η Άγκυρα επιμείνει σε “λύση δύο κρατών”, η προσπάθεια αυτή θα τιναχτεί στον αέρα πριν καν ξεκινήσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα