Στις μπαταρίες στρέφεται ο επενδυτικός πυρετός της πράσινης ενέργειας

Διαβάζεται σε 3'
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ISTOCK

Τα μηνύματα πάντως από τις τράπεζες είναι σαφή και αποτυπώνονται ήδη στις νέες χορηγήσεις που είναι αισθητά λιγότερες σε αριθμό από πέρυσι.

Αυξητική τάση για έργα ΑΠΕ με ενσωματωμένες μπαταρίες καταγράφεται στην αγορά, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, σχετικά με τα νέα αιτήματα για όρους σύνδεσης που υποβλήθηκαν στον κύκλο Ιουλίου.

Από ένα σύνολο 45 νέων αιτημάτων για έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος κοντά στο 1 GW, τα περίπου 118 MW αφορούσαν επενδύσεις με ενσωματωμένη αποθήκευση. Στα έργα αυτά, η ισχύς των ενσωματωμένων μπαταριών ανέρχεται σε περίπου 190 MW.

Οι επενδυτές φαίνεται ότι αρχίζουν να λαμβάνουν τα μηνύματα της αγοράς, ότι δηλαδή είναι πολύ μεγάλο το πλήθος των έργων που περιμένουν, ενώ ταυτόχρονα έχουν γίνει πολύ δυσχερέστεροι οι λειτουργικοί όροι και οι αποδόσεις.

Φαίνεται επίσης ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι να εντάξουν μπαταρίες στα έργα τους, τελούν εν αναμονή των ανακοινώσεων του νομοσχεδίου που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Κατά τα λοιπά, η …φόρα της υποβολής νέων αιτήσεων για όρους σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις όσων θεωρούσαν ότι η νέα κανονικότητα της αγοράς θα φρενάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Κρίνοντας από τα επίσημα στοιχεία, για τον τρέχοντα μήνα έχουν κατατεθεί αιτήματα για 45 έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος κοντά στο 1 GW, ανεβάζοντας το σύνολο όσων βρίσκονται σε αυτή τη κατηγορία σε πάνω από 47 GW, τα οποία μαζί με όσα λειτουργούν ή έχουν κατοχυρώσει όρους σύνδεσης υπερκαλύπτουν ακόμη και τους εθνικούς στόχους για το 2050. Συνολικά τα εκκρεμή αιτήματα, συμπεριλαμβανομένων των απαλασσόμενων, ξεπερνούν τα 10.700 έργα. Στην πραγματικότητα, το χαρτοφυλάκιο αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο, εφόσον προστεθούν και οι αιτήσεις σύνδεσης «μικρών» μονάδων ΑΠΕ, που βρίσκονται εν αναμονή στον ΔΕΔΔΗΕ.

Στο μέτωπο των μπαταριών, τον Ιούλιο υποβλήθηκαν 10 νέες αιτήσεις standalone αποθήκευσης, συνολικής ισχύος γύρω στα 330 MW (+ τα 190 MW ενσωματωμένα στα παραπάνω έργα ΑΠΕ με αποθήκευση). Όσο για τα συνολικά εκκρεμή αιτήματα στις μπαταρίες, αυτά αφορούν 322 έργα, συνολικής ισχύος 17,6 GW.

Σημειωτέον ότι τον Ιούνιο είχαν υποβληθεί αιτήματα όρων σύνδεσης για 1,47 GW έργων ΑΠΕ, και το Μάιο 0,6 GW. Επίσης τον Ιούνιο είχαν υποβληθεί αιτήματα για μπαταρίες 1,24 GW έναντι 0,91 GW το Μάιο.

Τα μηνύματα πάντως από τις τράπεζες είναι σαφή και αποτυπώνονται ήδη στις νέες χορηγήσεις που είναι αισθητά λιγότερες σε αριθμό από πέρυσι.

Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα που ζητούν πλέον οι τράπεζες από τους επενδυτές ΑΠΕ για να χορηγήσουν δάνεια στο νέο ενεργειακό τοπίο είναι τα αυξημένα ίδια κεφάλαια, οι υψηλότεροι δείκτες κάλυψης των δόσεων και όλα τα έργα να έχουν διμερές συμβόλαιο πώλησης της ενέργειας, με αποτέλεσμα να κόβονται πολλά έργα μικρομεσαίων επενδυτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα