Εμείς ψηνόμαστε και στο πιο ξηρό μέρος της Γης άνθησαν φυτά

Διαβάζεται σε 2'
Εμείς ψηνόμαστε και στο πιο ξηρό μέρος της Γης άνθησαν φυτά
Tα pata de guanaco στην πιο ξηρή μη πολική έρημο της Γης. iStock

Στην πιο ξηρή μη πολική έρημο, την Atacama της Χιλής εμφανίστηκαν άνθη pata de guanaco. Τι ακριβώς έχει συμβεί.

Η έρημος Atacama βρίσκεται στη Χιλή και είναι γνωστή ως «το πιο ξηρό μέρος» του πλανήτη που λέγεται Γη. Για την ακρίβεια, ανταγωνίζεται για τον τίτλο με τις McMurdo Dry Valleys στην Ανταρκτική.

Κάποιες περιοχές των Ξηρών Κοιλάδων McMurdo δεν έχουν γνωρίσει ποτέ τη βροχή. Η περιοχή είναι σαν κρύα έρημος, με χαμηλή υγρασία και ισχυρούς ανέμους που ‘εξαφανίζουν’ τον χιόνι που μπορεί να πέσει.

Σε ό,τι αφορά την έρημο Atacama, θεωρείται η πιο ξηρή μη πολική έρημος και δέχεται κατά μέσο όρο λιγότερο από 1 χιλιοστό βροχόπτωσης ετησίως.

Σε ορισμένες περιοχές, δεν έχει βρέξει εδώ και εκατοντάδες χρόνια! Η περιοχή έχει πολλά ενδιαφέροντα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, όπως ερήμους ομίχλης, αλυκές και ηφαίστεια.

Aν και δεν χρειαζόμασταν περισσότερα παραδείγματα για να καταλάβουμε πως υπάρχει κλιματική αλλαγή, από όσα ζει το δέρμα μας επί δυο εβδομάδες, σίγουρα έχει ένα ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι στα πιο ξηρά μέρη, πλέον ανθίζουν φυτά.

Η σπάνια άνθηση στην έρημο Atacama αποδόθηκε στις βροχές στη Βόρεια Χιλή, κατά την πτώση του Νοτίου Ημισφαιρίου.

Τις περισσότερες φορές τα λουλούδια ανθίζουν την άνοιξη και τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο, που που προκαλεί αύξηση των βροχοπτώσεων στη Χιλή πάνω από το μέσο όρο.

Αυτό που συνέβη φέτος στην έρημο της χώρας αυτής ήταν πως στα μέσα του Απρίλη έπεσαν περίπου 11 χιλιοστά βροχής. Σε συνδυασμό με την τοπική πρωινή ομίχλη, τονώθηκε η βλάστηση που μπορεί να παραμείνει αδρανής για έως και 15 χρόνια.

Έτσι βγήκε στην επιφάνεια το «pata de guanaco», σε φούξια και λευκό χρώμα. Είναι γνωστά ως «αναστεναγμοί του χωραφιού». Οι εκτιμήσεις είναι πως πρόκειται για τα τελευταία άνθη που θα εμφανιστούν στην περιοχή αυτήν τη δεκαετία.

Το γεγονός δε, ότι οι σπόροι φυτρώνουν και ανθίζουν, αλλά δεν φτάνουν οι επικονιαστές (μέλισσες, σκόροι, καθάρια) για να αναλάβουν τη συνέχεια, στοιχίζει στην ανθοφορία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα