Είδαμε το “Deadpool & Wolverine” και τίποτα δε μας είχε προετοιμάσει για όσα έγιναν

Διαβάζεται σε 5'
O Wolverine και ο Deadpool
O Wolverine και ο Deadpool 20th Century Studios/Marvel Studios via AP

O Deadpool ίσως να είναι τελικά ο μεσσίας της Marvel που έρχεται να ρίξει σπίθα στις “στάχτες” του κινηματογραφικού σύμπαντός της. Και η νέα του ταινία μαζί με τον Wolverine αποτελεί μεταξύ άλλων μια συγκινητική επιστολή αγάπης στις ταινίες κόμικ της 20th Century Fox.

Είναι γεγονός πως οι ταινίες (κι οι σειρές) με υπερήρωες έχουν αρχίσει και κουράζουν το κοινό. Η χρυσή εποχή των τελευταίων ταινιών Avengers μοιάζει ιδιαίτερα μακριά (το “Avengers: Endgame” βγήκε στις αίθουσες πριν από μια πενταετία) και όσο και αν προσπάθησαν Disney και Marvel να κρατήσουν ικανοποιημένη την όρεξη των κινηματογραφόφιλων, δεν τα κατάφεραν, καθώς τα περισσότερα projects που ακολούθησαν δεν είχαν να προσφέρουν κάτι από άποψη ιστορίας (μόνες εξαιρέσεις το “Spider-Man: No Way Home” του 2021 και το “Black Panther: Wakanda Forever” του 2022), γεγονός που αποτυπώθηκε τόσο στις κακές κριτικές όσο και στο box office. Το στούντιο έτσι αναγκάστηκε να αποσύρει και να επανεξετάσει όλες τις προγραμματισμένες κυκλοφορίες του MCU για τις λεγόμενες Phase 5 και 6, με την ελπίδα να βρει εκ νέου τη συνταγή της επιτυχίας.

Η αρχή των νέων αυτών δοκιμών γίνεται με τον απολύτως αντισυμβατικό, ξεκαρδιστικό και αθυρόστομο Deadpool (κατά κόσμον Wade Wilson, τον υποδύεται φυσικά ξανά ο Ryan Reynolds) που ήδη από τα χρόνια του στη Fox και τις δύο προηγούμενες ταινίες του έχει κατακτήσει ότι είναι ο ορισμός του fun. Πλέον ο Deadpool μπήκε επίσημα στο MCU και στη νέα του ταινία συμπαρασέρνει στο σύμπαν τον Wolverine / Hugh Jackman και καταφέρνει να βγει στον αφρό και να αποδειχθεί αξιότατος των περιστάσεων!

O σκηνοθέτης Shawn Levy (Night at the Museum) ακολούθησε πιστά τη γραμμή των προκατόχων του (Tim Miller, David Leitch) και φρόντισε το φιλμ του δεν μην πάρει ούτε δευτερόλεπτο τον εαυτό του στα σοβαρά, κοροϊδεύοντας όλες τις ταινίες κόμικ της Marvel, το πολύκροτο διαζύγιό της με την 20th Century Fox, καθώς και τις επαγγελματικές (και προσωπικές) επιλογές των δύο πρωταγωνιστών Reynolds και Jackman (για τον δεύτερο μάλιστα, ο Deadpool απειλεί αρκετές φορές στην ταινία ότι η Μάρβελ θα φροντίσει να υποδύεται / “αρμέγει” τον οξύθυμο Καναδό υπερήρωα μέχρι τα βαθιά του γεράματα). Gags, ύβρεις, χιούμορ politically incorrect και κατάμαυρο, μπόλικη μα μπόλικη σπλατεριά, εντυπωσιακά χορογραφημένες μάχες και το κίτρινο κοστούμι (χρειάστηκαν 20 χρόνια για να το βάλει ο Τζάκμαν) συνθέτουν το μωσαϊκό της ταινίας.

Η πλοκή αυτή καθαυτή δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, ωστόσο η απόδοσή της είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Μια προσπάθεια σύνοψης της πλοκής, χωρίς να εμπεριέχει spoiler είναι ότι το φιλμ ξεκινά με τον διάσημο κάφρο υπερήρωα να… βανδαλίζει έναν τάφο και τη σορό στην προσπάθειά του να αμυνθεί από μια επίθεση ενόπλων. Από “τα κόκκαλα βγαλμένοι” είναι κυριολεκτικά οι τίτλοι αρχής και ακολουθεί το βασικό στόρι όπου καταλαβαίνουμε τόσο την ανάγκη του Deadpool να καταφέρνει να αποδείξει τον εαυτό του, όσο και το γιατί πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Wolverine, ο οποίος ανήκει σε άλλο σύμπαν και εκπέμπει φυσικά σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος: Κωμωδία και σάτιρα ο ένας, τραγωδία και θυμός ο άλλος. Το αταίριαστο δίδυμο ωστόσο θα ταιριάξει και θα καταφέρει να σώσει τον κόσμο από την διαβόητη Casandra Nova – υπερδύναμη δίδυμη αδερφή του καθηγητή Xavier (X-men).

Ως προς τις ερμηνείες, ο Ρέινολντς παραμένει απολαυστικός στον ρόλο, ξέροντας απόλυτα πώς να αποδώσει κάθε εξωφρενική ατάκα και πώς να κουνήσει μέχρι και το μικρό του δαχτυλάκι. Ο Τζάκμαν κλέβει την παράσταση και μας θυμίζει πόσο μας έλλειψε στον ρόλο. Η Έμα Κόριν τέλος που παίζει τη Nova είναι spooky και επικίνδυνη, ακριβώς όπως εμφανίζεται και στα κόμικ.

O Wolverine και ο Deadpool
O Wolverine και ο Deadpool 20th Century Studios/Marvel Studios via AP

Ερωτική επιστολή

Η ταινία “Wolverine & Deadpool” δεν είναι μόνο ένα ακομπλεξάριστο υπερηρωικό μπλοκμπάστερ: Αποτελεί κι έναν φόρο τιμής σε όλες τις υπερηρωικές ταινίες που έκανε η Marvel μαζί με την 20th Century Fox. Ίσως για τις νεότερες γενιές που έχουν ως πρώτα ερεθίσματα από υπερήρωες τα κεφάλαια του MCU, οι ταινίες αυτές να μην έχουν τόσοι σημασία, για τους λίγο μεγαλύτερους ωστόσο, οι X-men, o Daredevil, o πρώτος Punisher ήταν ταινίες που μας γαλούχησαν καθώς αντικρύσαμε για πρώτη φορά αγαπημένους μας υπερήρωες, που πολλοί έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στη μεγάλη οθόνη, να αποκτούν σάρκα, οστά και ποιότητα. Νομίζω ότι αυτό κουβαλά στις πλάτες του ο αγέραστος Χιου Τζάκμαν, ο οποίος παραμένει εκπληκτικός στον ρόλο του Wolverine. Και όπως και να γίνει, όσα variants και recastings να γίνουν, θα παραμείνει ο πρώτος και ο καλύτερος (κάτι σαν τον Κρίστοφερ Ριβς / Σούπερμαν).

Επομένως, κανείς δεν μπορεί να προετοιμαστεί για τις εκπλήξεις και τα cameos που κρύβει η ταινία αυτή, ακριβώς γιατί είναι μια ερωτική επιστολή στον Τζάκμαν αλλά και τόσους άλλους ηθοποιούς (κάποιους εκ των οποίων ίσως και να δείτε) που υποδύθηκαν πρώτοι τους μαρβελικούς υπερήρωες (ειδικά σε ένα cameo, το χειροκρότημα έπεσε από όλους μας στη δημοσιογραφική προβολή).

Ιδιαίτερα συγκινητικοί ήταν οι τίτλοι τέλους, ακριβώς γιατί μας θυμίζουν το σύμπαν των Marvel-Fox που αγαπήσαμε, ενώ καλό θα ήταν να μείνετε μέχρι το τέλος των credits για να δείτε μια κρυμμένη σκηνή.

*To “Deadpool & Wolverine” προβάλλεται από σήμερα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα