Γιατί τα κρούσματα Covid αυξάνονται και τα long Covid μειώνονται – Πότε υποχωρεί το κύμα

Διαβάζεται σε 5'
Κλινική Covid στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (φωτογραφία αρχείου)
Κλινική Covid στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (φωτογραφία αρχείου) InTime

Η απειλή των παρατεταμένων προβλημάτων υγείας που προκαλεί ο κορονοϊός έχει μειωθεί αρκετά, παρά την πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων. Πότε θα σταματήσει το νέο κύμα Covid, σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Ένα καλοκαιρινό κύμα… Covid πλήττει τη χώρα τις τελευταίες 4 εβδομάδες, όμως οι πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος long Covid έχουν μειωθεί αρκετά από την έναρξη της πανδημίας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Η μελέτη αναφέρει ότι περίπου το 10% των ατόμων που μολύνθηκαν με το αρχικό στέλεχος του ιού ανέπτυξαν long Covid.

Αντίθετα, ο κίνδυνος εμφάνισης long Covid μειώθηκε στο 3,5% με την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων. Για τους ανεμβολίαστους, ο κίνδυνος είναι 7,7,%.

Οι ερευνητές όρισαν τη long Covid ως τη λοίμωξη που παρουσιάζουν άτομα με επίμονα και εξουθενωτικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, εγκεφαλική ομίχλη, ή άλλα νέα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την αρχική ασθένεια, ένα μήνα ή περισσότερο μετά τη μόλυνσή τους.

Περίπου το 70% της μείωσης των περιπτώσεων της long Covid οφειλόταν στον εμβολιασμό και το 30% σε αλλαγές στον ίδιο τον ιό, όπως διαπίστωσε η μελέτη.

Τέσσερα χρόνια από την έναρξη της πανδημίας, έχουμε συνηθίσει πλέον τα πανδημικά κύματα, συμπεριλαμβανομένης και της έξαρσης που βλέπουμε τώρα, η οποία οφείλεται στις υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον.

Οι απειλές σοβαρών ασθενειών και παρατεταμένων προβλημάτων υγείας έχουν υποχωρήσει σημαντικά, αν και δεν έχουν εξαφανιστεί.

Χρησιμοποιώντας αρχεία από το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας, οι ερευνητές συνέκριναν περισσότερα από 440.000 άτομα με λοίμωξη Covid μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιανουαρίου 2022, με περισσότερα από 4,7 εκατομμύρια άτομα στην ομάδα ελέγχου.

«Είναι καλά νέα ότι ο κίνδυνος έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά ακόμη και ο εναπομείναντας κίνδυνος εξακολουθεί να είναι σημαντικός», λέει ο δρ Ziyad Al-Aly, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης VA St. Louis και κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο St. Louis, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της μελέτης.

Για έναν ευρέως διαδεδομένο ιό που αγγίζει σχεδόν τους πάντες σε όλο τον κόσμο, ακόμη και ένας μικρότερος κίνδυνος μεταφράζεται σε εκατομμύρια ανθρώπους με παρατεταμένα προβλήματα υγείας μετά από λοίμωξη Covid, σημειώνει.

«Αυτό είναι πολύ όταν έχουμε να κάνουμε με μια ασθένεια που ακόμη δεν ξέρουμε πώς να θεραπεύσουμε», λέει ο ίδιος.

Ακόμη ένα καλοκαίρι με Covid

Τα επίπεδα του κορονοϊού στα λύματα είναι πλέον υψηλά σε ολόκληρη τη χώρα και συνεχίζουν να αυξάνονται.

Μάλιστα, είναι η τέταρτη εβδομάδα που αυξάνονται δραματικά και οι νοσηλείες στη χώρα μας.

«Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 7 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν», αναφέρει το πιο πρόσφατο δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Το θετικό είναι ότι τα ποσοστά θανάτου και νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με τα κρούσματα που υπολογίζεται ότι υπάρχουν.

Ενώ ο εμβολιασμός μειώνει τη σοβαρότητα της νόσησης, μειώνοντας τις πιθανότητες θανάτου ή νοσηλείας, τα συμπτώματα των ήπιων έως μέτριας βαρύτητας λοιμώξεων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια με τις νεότερες υποπαραλλαγές.

Και ενώ ορισμένοι άνθρωποι αναφέρουν ηπιότερη ασθένεια με τις επαναμολύνσεις, κάποιοι άλλοι μπορεί να αρρωστήσουν πιο βαριά.

Γιατί ο εμβολιασμός βοηθάει

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα εμβόλια μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης long Covid.

Τα εμβόλια μειώνουν την απειλή σοβαρής νόσου, η οποία σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα μακροχρόνιων επιπλοκών της υγείας, λέει ο Al-Aly.

Τα εμβόλια μειώνουν επίσης το ιικό φορτίο και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να απομακρύνει ταχύτερα τον ιό.

«Υπάρχει λιγότερος ιός για να κυκλοφορήσει στον οργανισμό, να προκαλέσει καταστροφή σε κύτταρα και να παραμείνει στους ιστούς. Όλα αυτά θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί οι εμβολιασμένοι άνθρωποι έχουν μικρότερο κίνδυνο long Covid», λέει.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν μπορείτε να μειώσετε περαιτέρω τον κίνδυνο long Covid με αναμνηστικά εμβόλια Covid, λέει ο Al-Aly.

Η μελέτη συνέκρινε μόνο τους ανθρώπους με τον αρχικό εμβολιασμών, με εκείνους που δεν έκαναν κανένα εμβόλιο.

Πότε θα υποχωρήσει το καλοκαιρινό κύμα Covid

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, «η αυξητική πορεία του κορονοϊού θα συνεχιστεί έως και το τέλος Ιουλίου. Η παραλλαγή FLiRT, που το προκαλεί, υπήρχε εδώ και μήνες όμως ήταν σε χαμηλά ποσοστά στη χώρα μας. Αποτελεί έναν συνδυασμό από παραλλαγές κορονοϊού που έχουν μεγάλη δυναμική ώστε να ξεφεύγουν από ανοσία. Σκεφτείτε ότι αν κάποιος έχει νοσήσει με προηγούμενη παραλλαγή μπορεί να επανανοσήσει. Αναπτύσσεται γρήγορα. Και με τις τουριστικές ροές του καλοκαιριού έχουμε μεγαλύτερη ένταση σε ανάπτυξη, ειδικά σε νησιά και τουριστικά μέρη».

Ο ίδιος εκτιμά ότι «τον Αύγουστο θα υπάρξει ομαλοποίηση στην ένταση, επειδή οι περισσότεροι πολίτες της χώρας μας τότε θα πάνε διακοπές. Η χωρική διαφοροποίηση που υπάρχει σε τουριστικούς προορισμούς και σε αστικά κέντρα θα εκλείψει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα