Οι Σύγχρονες Τάσεις Υγιεινού Τρόπου Ζωής και η Ανάγκη για Εξειδικευμένους Διατροφολόγους

Διαβάζεται σε 4'
Οι Σύγχρονες Τάσεις Υγιεινού Τρόπου Ζωής και η Ανάγκη για Εξειδικευμένους Διατροφολόγους

Η υγιεινή διατροφή έχει γίνει πλέον καθιερωθεί ως τρόπος ζωής, ειδικά μεταξύ των νέων αφού κερδίζει ολοένα έδαφος

Η  ευεξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη  με το καθημερινό μας μενού, οδηγώντας όλο ένα και περισσότερους ανθρώπους την αναζήτηση του ευ ζην και στην υιοθέτηση νέων  διατροφικών τάσεων τάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η Διατροφή-Διαιτολογία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τομείς σπουδών, προσφέροντας σημαντικές προοπτικές και ευκαιρίες καριέρας. στην προσπάθεια να βελτιώσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής τους, οι άνθρωποι απευθύνονται σε εξειδικευμένους επαγγελματίες διατροφής και διαιτολογίας για να προσαρμόσουν ή να αναβαθμίσουν τη διατροφή τους και να φροντίσουν τη σωματική τους κατάσταση.

Διατροφή και η Διαιτολογία : η καριέρα του «ευ ζην» 

 Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω του Τμήματος Επιστημών Ζωής προσφέρει το δυναμικό  Πτυχίο Διατροφής και Διαιτολογίας. Πρόκειται για ένα τετραετές πρόγραμμα σπουδών που διδάσκεται στην ελληνική γλώσσα, παρέχοντας στους φοιτητές τόσο θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις. Οι φοιτητές εφαρμόζουν τη θεωρία μέσω της πρακτικής άσκησης σε 23 διαφορετικούς φορείς όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ιατρικά κέντρα δήμων, γηροκομεία, κατασκηνώσεις, αθλητικές ομοσπονδίες, γυμναστήρια, παιδικούς σταθμούς, σχολεία και βιομηχανίες τροφίμων. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus+ οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έως και 2 εξάμηνα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης των αποτελεί είναι ο σχεδιασμός διατροφικών πλάνων και διαιτών με την χρήση εξειδικευμένων λογισμικών διατροφής.

Πολύ σημαντικό είναι πως το Πτυχίο Διατροφής και Διαιτολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου συνάδει με τις απαιτήσεις διεθνών επαγγελματικών σωμάτων όπως: 

  • European Federation of the Association of Dietitians (EFAD) 
  • Academy of Nutrition and Dietetics (USA) 
  • Health and Care Professions Council (HCPC) UK

Οι απόφοιτοι του πτυχίου Διατροφής-Διαιτολογίας εγγράφονται στο Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων, Τεχνολόγων Τροφίμων και ∆ιαιτολόγων Κύπρου και στον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, ενώ τα επαγγελματικά δικαιώματα μεταφέρονται και στην Ελλάδα για σκοπούς άσκησης επαγγέλματος.

Η πολυθεματικότητα της πρακτικής άσκησης σε διάφορους τομείς προσφέρει σημαντικό προβάδισμα στους φοιτητές, καθώς αποκτούν ουσιαστική επαγγελματική εμπειρία που οδηγεί σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι προετοιμάζει και εφοδιάζει τους φοιτητές με τις  απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και των υγιεινών επιλογών τρόπου ζωής, ενώ τους επιτρέπει να ανταποκριθούν στις ειδικές διατροφικές ανάγκες σε ιατρικό ή θεσμικό περιβάλλον.

Οι ευκαιρίες απασχόλησης για τους απόφοιτους του Πτυχίου είναι πολυάριθμες καθώς μπορούν να εργαστούν σε διαφόρους τομείς όπως: σε δημόσια και ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, κέντρα ευεξίας, οργανισμούς και εταιρείες διαχείρισης τροφίμων, βιομηχανίες ασφάλειας τροφίμων, καθώς και σε αθλητικά κέντρα και γυμναστήρια. Επιπλέον, οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε ιδιωτικό γραφείο ως διαιτολόγοι ή διατροφολόγοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τομείς της ασφάλειας και της διαχείρισης τροφίμων είναι εξαιρετικά σημαντικοί και περιζήτητοι στον επαγγελματικό χώρο σήμερα.

Η κοινότητα των φοιτητών και των καθηγητών του Πτυχίου Διατροφής και Διαιτολογίας είναι ιδιαίτερα ενεργή, προσφέροντας κοινωνικό έργο μέσω ποικίλων εθελοντικών δράσεων, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.  Δείτε αναλυτικά τα βίντεο που έχουν ετοιμάσει για συμβουλές διατροφής  ΕΔΩ.

Επιπλέον οι φοιτητές του πτυχίου κατακτούν διακρίσεις. Πέρυσι, ομάδα φοιτητών του πτυχίου Διατροφής-Διαιτολογίας, κατέλαβε την 1η θέση,  στον φοιτητικό διαγωνισμό του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής και Διαιτολογίας που διεξήχθη στην Αθήνα. Μια άλλη σημαντική επιτυχία του προηγούμενο ακαδημαϊκού έτους ήταν η  πρωτιά τον Παγκύπριο Διαγωνισμό «Σκέψου Έξυπνα: Προσοχή στον Εγκέφαλο», μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας Κύπρου (ΙΝΓΚ) στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας Brain Awareness Week, η οποία είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση του κοινού για τον εγκέφαλο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του Πτυχίου Διατροφής – Διαιτολογίας που προσφέρεται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναλυτικά στην ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο [email protected]  και στο 00357 22713000. 

Έναρξη Φθινοπωρινού τετράμηνου: 7 Οκτωβρίου 2024

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα