Νέα “τσαλίμια” από την Τουρκία στην Κάσο με στόχο την ΑΟΖ

Διαβάζεται σε 4'
Νέα “τσαλίμια” από την Τουρκία στην Κάσο με στόχο την ΑΟΖ
Εικόνα Αρχείου SOOC

Η Αθήνα θέλει διάλογο, η Άγκυρα όμως στήνει νέα σκηνικά έντασης, επαναφέροντας το παράνομο τουρκολιβικό μνημόνιο και αμφισβητώντας τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Διπλωματικός πυρετός για απεμπλοκή

Μετά τις προκλήσεις των τελευταίων ημερών σε ρητορικό επίπεδο, η Τουρκία επιστρέφει στην τακτική της έντασης και στο πεδίο, με ένα στόχο: Να βάλει στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου και ζητήματα κυριαρχίας των νησιών και να αμφισβητήσει την ελληνική ΑΟΖ.

Για αυτό και η Άγκυρα απέστειλε πέντε πολεμικά σκάφη νότια της Κάσου και της Καρπάθου, όπου το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων.

Οι έρευνες του ιταλικού σκάφους πραγματοποιούνται με βάση ελληνικές NAVTEX τις οποίες εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου σε περιοχή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, εκτός από ένα σημείο, το οποίο βρίσκεται στα εξίμισι ναυτικά μίλια από την Κάρπαθο. Η συγκεκριμένη περιοχή σημειωτέον ότι εμπίπτει στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου του 2020 για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ.

Η Τουρκία όμως, εκτός του ότι αμφισβητεί το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια, επικαλείται το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο έτσι προσπαθεί να “αναστήσει”.

Στην περιοχή πέριξ της Κάσου έπλευσαν και δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και η κανονιοφόρος «Αήττητος», καθώς και σκάφος ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού. Ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκαν οι ελληνοτουρκικοί διπλωματικοί δίαυλοι στο ανώτατο επίπεδο για να αποφευχθεί εμπλοκή.

Στην κυβέρνηση συνεπώς εκτιμούσαν ότι το θέμα “χαμηλώνει” και απέφευγαν να δώσουν συνέχεια στην ένταση. Πάντως, σήμερα Τετάρτη το ΠΝ πραγματοποιεί άσκηση στο Καστελόριζο, το οποίο αποτελεί “αγκάθι” στα αναθεωρητικά και επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία ετοιμάζεται για το ορόσημο του Σεπτεμβρίου

Το σκηνικό έντασης στην Κάσο ήρθε να προστεθεί στις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο και στις νέες αναθεωρητικές προκλήσεις του εθνικιστή εταίρου του Τούρκου προέδρου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος αμφισβήτησε χθες την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Σημειωτέον ότι ο κ. Μπαχτσελί, όπως και ο κ.Ερντογάν το Σάββατο, έβαλαν στο στόχαστρο τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, επιχειρώντας να ανακινήσουν εσωτερικό θέμα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.

Η κλιμάκωση αυτή των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας φαίνεται πώς εντάσσεται σε μία συγκεκριμένη στρατηγική: Η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει στο τραπέζι αναθεωρητικές και παράλογες απαιτήσεις εν όψει της επόμενης φάσης του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στη συνάντηση αυτή έχει συμφωνηθεί να συζητηθούν και τα πολιτικά θέματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ενώ υπάρχει έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντονιο Γκουτέρρες να φιλοδοξεί να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις.

Η Αθήνα επιμένει στο διάλογο και απαντά στην Άγκυρα

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη πάντως διαμηνύσει ότι ο διάλογος για το Κυπριακό μπορεί να προχωρήσει μόνο στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ενώ χθες, ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κάσο, ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι: “Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό”. 

Τόνισε πάντως επίσης ότι: “Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια” και πρόσθεσε πως “από κει και πέρα στο διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα”.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Μετανάστευσης και πρώην υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιώτοπουλος, μιλώντας στην ΕΡΑ, σχολίασε με αφορμή το σκηνικό έντασης στην Κάσο ότι: “Πολλά αποδεικνύονται στο πεδίο. Το πεδίο δείχνει την αλήθεια. Στο πεδίο έχουμε προβλήματα, όπως και στη διαχείριση του μεταναστευτικού έχουμε προβλήματα αλλά και στις ασκήσεις αυτές της Τουρκίας.”

Σημείωσε όμως ότι το χθεσινό περιστατικό δεν μπορεί να συγκριθεί με την ένταση του θερμού καλοκαιριού του 2020. “Το 2020 είχαμε γύρω στα 70 πλοία στα νερά νοτιοανατολικά της Ρόδου. Δεν είναι το ίδιο τώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα