Lucie Castets: Το πρόσωπο που προτείνει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο για πρωθυπουργό

Διαβάζεται σε 3'
Η Λουσί Καστέ
Η Λουσί Καστέ Facebook@Lucie Castets

Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Γαλλίας συμφώνησε να προτείνει τη Lucie Castets, ανώτερη δημόσια υπάλληλο στο γραφείο του δημάρχου του Παρισιού, ως υποψήφια πρωθυπουργό.

Ένα μη πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού της Γαλλίας επέλεξε η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), εβδομάδες μετά τις διαφωνίες και τις συζητήσεις για το ποιος θα αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο, την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η σημερινή υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας θα παραμείνει στη θέση της “τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Αυγούστου”.

Και το όνομα αυτής, Λουσί Καστέ (Lucie Castets).

Η Λουσί Καστέ είναι οικονομολόγος, απόφοιτος της σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ΕΝΑ), διευθύντρια οικονομικών υποθέσεων στον Δήμο του Παρισιού και συμμετέχει ενεργά σε οργανώσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου τομέα.

Σε ανάρτησή της στο X, η Καστέ αποδέχθηκε “με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα” την πρόταση του Νέου Λαϊκού Μετώπου, τονίζοντας πως “η Αριστερά βγήκε νικήτρια και καλείται να κυβερνήσει. Θα βάλω όλη μου την ενέργεια και την πεποίθηση σε αυτό”.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και μεταδόθηκε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Νέου Λαϊκού Μετώπου, η Λουσί Καστέ δήλωσε ότι επιθυμεί “την κατάργηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος” που αποφάσισε πριν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές η γαλλική κυβέρνηση και ότι, αν οριστεί πρωθυπουργός, στόχος της θα είναι η ενίσχυση του γαλλικού δημόσιου τομέα καθώς και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος της χώρας προς προοδευτικότερες κατευθύνσεις.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της ενίσχυσης της αγοραστικής ικανότητας των Γάλλων και της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Ερωτηθείς ο Γάλλος πρόεδρος σχετικά με την επιλογή του NFP να προτείνει την 37χρονη Καστέ, ο ίδιος δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France 2: “Το θέμα δεν είναι ένα όνομα που δόθηκε από ένα πολιτικό κόμμα, είναι ποια πλειοψηφία μπορεί να υπάρξει στην Εθνοσυνέλευση και ποιο πρόγραμμα θα εφαρμόσει. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στους Αγώνες μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Από τότε θα είναι δική μου ευθύνη να ορίσω έναν πρωθυπουργό (…) με την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη”.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση τις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς διαθέτει οποιασδήποτε μορφής πλειοψηφία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο υποψήφιός του δεν κατάφερε να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και επισήμανε ότι το κύριο συμπέρασμα που εξάγεται μετά τις βουλευτικές εκλογές είναι ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να εφαρμόσει αποκλειστικά και μόνο το δικό του πρόγραμμα.

Τα τέσσερα κόμματα της συμμαχίας – La France Insoumise (LFI, ριζοσπαστική αριστερά), οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές – διαφωνούσαν, όπως αναφέρει η Le Monde, για το όνομα του υποψηφίου για πάνω από 2 εβδομάδες. Στην κοινή δήλωσή τους, ανέφεραν ότι η Καστέ είναι “ηγέτης των συνεταιριστικών αγώνων για την υπεράσπιση και την προώθηση των δημόσιων υπηρεσιών” (…) με εμπειρία στην “καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος”.

Τόνισαν δε ότι “συμμετείχε ενεργά στη μάχη των ιδεών κατά του καθορισμού της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη”, αναφερόμενοι σε ένα ζήτημα που οδήγησε σε εκτεταμένες διαδηλώσεις στη Γαλλία το 2023.

Τα κόμματα διαβεβαίωσαν την “πλήρη δέσμευσή τους στο πλευρό της στην κυβέρνηση που θα ηγηθεί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα