Οι 4 ερμηνείες για το ξέσπασμα αυταρχισμού του Κασσελάκη

Διαβάζεται σε 7'
Οι 4 ερμηνείες για το ξέσπασμα αυταρχισμού του Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης EUROKINISSI

Η επεισοδιακή συνεδρίαση της Επιτροπής Συνεδρίου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μοιράζει “τελεσίγραφα” στα μέλη. Που βαδίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε θερινές περιπέτειες που «φλερτάρουν» με την διάσπαση έβαλε ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης καταγράφοντας χθες μια ακραία αυταρχική συμπεριφορά στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του κόμματος. Με στελέχη να κάνουν περιγραφές που δεν έχουν προηγούμενο σε κόμμα του αποκαλούμενου «προοδευτικού χώρου».

Η συνεδρίαση

Όλα ξεκίνησαν όταν στην συνεδρίαση του οργάνου (ΚΟΕΣ) -που με βάση την απόφαση της τελευταίας Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 31 μέλη- ξεκίνησαν να συζητούνται τα διαδικαστικά ζητήματα του συνεδρίου, που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Οκτωβρίου. Να σημειωθεί πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήταν αρχικά παρών στην συνεδρίαση.

Εκεί αναπτύχθηκε ένας προβληματισμός αρχικά από τον Σωκράτη Φάμελλο και στην συνέχεια από την Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με το αδόκιμο του να πραγματοποιηθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τις ίδιες ημέρες με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Κυρίως στην λογική του ότι κατά πάγια πρακτική στην πολιτική ζωή της χώρας αποφεύγεται να συμπίπτουν κεντρικές διαδικασίες κομμάτων. Ένας «άγραφος» δηλαδή κανόνας που τηρείται εδώ και πολλά χρόνια για ευνόητους λόγους.

Έτσι λοιπόν τέθηκε ένα θέμα από τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως τεχνικού χαρακτήρα και προτάθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει το συνέδριο είτε λίγες ημέρες νωρίτερα, είτε λίγες ημέρες αργότερα.

Επίσης από την πλευρά του Γιάννη Ραγκούση προτάθηκε να γίνει γνωστή η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με τις αλλαγές που επιθυμεί να γίνουν σε οργανωτικό επίπεδο. Ιδίως από την στιγμή που κάποιες «σκέψεις» που είχε εκφράσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή (κατάργηση της Π.Γ, της Κ.Ε και των Οργανώσεων Μελών) μέχρι στιγμής δεν έχουν κατατεθεί επισήμως στην Επιτροπή Καταστατικού του κόμματος.

Ταύρος σε υαλοπωλείο

Ενώ συζητούνταν αυτά τα θέματα, εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στην διαδικτυακή συνεδρίαση ο Στέφανος Κασσελάκης. Έχοντας – όπως εκτιμάται- πληροφορηθεί για το περιεχόμενο της συζήτησης. Εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφθηκε να έχει μία ακραία αυταρχική συμπεριφορά με την περίφημη φράση «Σε όποιον δεν αρέσει να φύγει από το κόμμα. Τέλος είπα τέλος!».

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες κάλεσε στελέχη του κόμματος να … πάνε στο ΠΑΣΟΚ με κατηγορίες περί ρευστοποίησης του κόμματος. Η συμπεριφορά αυτή ξένισε του πάντες στην ΚΟΕΣ.

Σε σημείο που να υπάρξει διαμεσολάβηση του Νίκου Παππά – μέχρι στιγμής υποστηρικτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- που κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να ζητήσει συγνώμη και να ανακαλέσει όσα είπε.

Όμως ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε πως «δεν ανακαλώ» γεγονός που οδήγησε μέλη της ΚΟΕΣ και ταυτόχρονα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να αποχωρήσουν από την συνεδρίαση (Ραγκούσης, Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης, Ζαχαριάδης,  Καρκούλια, Νοτοπούλου).

Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να στήριξε την έντονη παρέμβασή του στο ότι την απόφαση για την διεξαγωγή του Συνεδρίου έχει λάβει η Κεντρική Επιτροπή. Παρόλα αυτά η απόφαση του οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει δείξει η έως τώρα εμπειρία των κομματικών διαδικασιών, δεν είναι «γραμμένη στην πέτρα» όσον αφορά τις ημερομηνίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι τέτοια εποχή ακόμη και η απόφαση της Κ.Ε για την διαδικασία εκλογής προέδρου (αυτή με την οποία εξελέγη ο Στέφανος Κασσελάκης) μεταφέρθηκε για μερικές ημέρες λόγω έκτακτων αναγκών.

Δυσκολία διαχείρισης και “μάζεμα”

Η «έκρηξη» του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται πώς σόκαρε ακόμη και το λεγόμενο «προεδρικό στρατόπεδο» που έως αργά χθες το βράδυ δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Τελικά φαίνεται πως επιλέχθηκε η τακτική της …πτώσης των τόνων. Με τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει ανάρτηση στην οποία αναφέρει: «Μια χαρά είμαστε με την Όλγα (σ.σ Γεροβασίλη). Μην ανησυχείτε. Θα εκσυγχρονίσουμε συλλογικά το κόμμα μας για να ανταποκριθεί στην κοινωνία».

Μάλιστα φημολογείται πώς έγιναν και τηλεφωνικές συνεννοήσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι ερμηνείες

Πολλές είναι οι ερμηνείες που δίνονται για την κίνηση αυτή του Στέφανου Κασσελάκη που αναζωπυρώνει την κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως αφού οι τελευταίες συνεδριάσεις των οργάνων έδειξαν πώς από όλες τις πλευρές υπήρχε μια διάθεση … «να βγει το καλοκαίρι» δίχως νέες εντάσεις.

Μία από αυτές τις ερμηνείες αποδίδει την συμπεριφορά του Στέφανου Κασσελάκη σε πολιτική άγνοια των συνθηκών λειτουργίας των κομμάτων στην χώρα, σε συνδυασμό όμως με τις πεποίθησή του για την δημιουργία ενός προσωποπαγούς κομματικού μηχανισμού με χαρακτηριστικά …εταιρίας.

Μία ακόμη εκτιμά ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, θεωρεί σημαντικό να γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς στις ημερομηνίες των εκλογών του ΠΑΣΟΚ για επικοινωνιακούς λόγους. Δηλαδή στελέχη πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «ισοφαρίσει» την πιθανότητα μιας μεγάλης συμμετοχής στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ με την εικόνα του ιδίου να επευφημείται από ένα «συνέδριο κλακαδόρων». Ιδίως μάλιστα από την στιγμή που μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρω-εκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης δεν διανοείται καν την προσφυγή στην βάση για εκ νέου εκλογή αρχήγού, εκτιμώντας ότι θα χάσει. Αντιθέτως προτίθεται να στηρίξει την «σταθερότητα του» στις συγυριακές πλειοψηφίες που διαθέτει στην Κ.Ε μετά τις αποχωρήσεις του τελευταίου χρόνου. Επίσης στις διαδικασίες εκλογής συνέδρων που σε σημαντικό βαθμό ελέγχει λόγω της συνεχούς συρρίκνωσης της λεγόμενης «βάσης του ΣΥΡΙΖΑ».

Μια τρίτη ερμηνεία θέλει τον Στέφανο Κασσελάκη να «απασφάλισε» επειδή ανάμεσα στα στελέχη που εξέφρασαν προβληματισμό περιλαμβάνονταν και ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Στέλεχος στου οποίου (αν όχι την στήριξη) την ουδετερότητα, έχει ποντάρει ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου. Αυτά ενώ συνεχώς διευρύνεται ο κύκλος των στελεχών που αμφισβητούν την προεδρία του. Σε αυτούς άλλωστε προστέθηκε χθες ένα ακόμη υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, ο Γιάννης Μουζάλας.

Δεν λείπει πάντως και η εκτίμηση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να προκαλέσει εσωκομματικές εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα να καταβάλλει προσπάθεια να εκδιώξει όσα στελέχη του κόμματος δεν «πειθαρχούν» στην οπτική του πριν να γίνει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οργανωτικές αλλαγές που δεν θα επιτρέπουν την αμφισβήτηση του όσο κι αν «πέφτει» σε εκλογές η δημοσκοπήσεις. Μάλιστα για τον σκοπό αυτό, δηλαδή τον έλεγχο του κόμματος, πολλοί εκτιμούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι διατεθειμένος να «θυσιάσει» ολόκληρη την επόμενη 3ετία. Έστω κι αν αυτό σημάνει σταθεροποίηση σε χαμηλά επίπεδα η -το πιθανότερο λένε- καθίζηση της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφίλ

Αυτά ενώ τα τελευταία 24ωρα ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να καλλιεργήσει ένα «Πολάκειο» προφίλ …αρχηγού επιτιθέμενου στην διαπλοκή και αντιστοίχως διωκόμενου από αυτή.

Έχει αναγάγει σε μείζον θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ την επικύρωση της σύμβασης για την συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank, ενώ βρίσκεται και σε πόλεμο ανακοινώσεων με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Επίσης την Πέμπτη 25 Ιουλίου ο Στέφανος Κασσελάκης έχει συγκαλέσει σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Παραμένει όμως ερώτημα αν οι βουλευτές θα πάρουν τον λόγο η θα αποτελέσουν (ακόμη μια φορά) ντεκόρ προκειμένου να γίνει η ομιλία του προέδρου του κόμματος.

Στο πλαίσιο των αναρτήσεων αντιπαράθεσης πάντως που έχει δημοσιοποιήσει τις τελευταίες ώρες ο Στέφανος Κασσελάκης περιλαμβάνεται και η απροθυμία του να δημοσιοποιήσει το Πόθεν Έσχες που έχει δηλώσει πως κατέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες. Συσχετίζοντας την κίνηση αυτή με το αν θα γίνει κάτι ανάλογο και από άλλα πρόσωπα (π.χ μέλη της κυβέρνησης). Παρά το γεγονός ότι προεκλογικά είχε δεσμευθεί ότι θα δοθούν αυτά τα στοιχεία στην δημοσιότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα