AP Photo

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΠΟΥ ΠΙΑΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ ΝΤΟΠΕ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ. ΤΙ ΟΥΣΙΑ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ;

Δεν πάει το μυαλό σου.

Είναι λίγο αστεία η πρώτη περίπτωση ανθρώπου που πιάστηκε ντοπέ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αστεία και τραγική γιατί, εντάξει, ο άνθρωπος έχασε το μετάλλιο του αλλά ο τρόπος, και κυρίως η ουσία που βρέθηκε μέσα στον οργανισμό του, μας προκαλεί τον γέλωτα. 

Αλλά και τόνους συμπάθειας και κατανόησης. Θυμίζει του Ρασούλη το “στη δική σου αμαρτία, είμαστε όλοι απαρτία”.

Υπάρχουν τόσα πολλά ρεκόρ που έχουν καταγραφεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά ο Χανς Γκούναρ Λίγιενβαλ είναι αυτός που έχει το πιο παράξενο από όλα. Σήμερα, το ρεκόρ του, το να πιαστεί δηλαδή ντοπέ μπορεί να μας φαίνεται κοινότοπο, καθώς μέχρι σήμερα έχουν πιαστεί δεκάδες αθλητές που προσπάθησαν να κλέψουν με αυτόν τον τρόπο -και συνεχίζουν να πιάνονται. 

Παρόλα αυτά, η περίπτωση αυτού του Σουηδού πενταθλητή παραμένει ξεχωριστή.

Ο Λίγιενβαλ πήρε μέρος σε τρεις διαφορετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες: 1964, 1968 και 1972. Το 1968, η σουηδική ομάδα πήρε το χάλκινο μετάλλιο αλλά αυτό έχει σβηστεί από όλα τα ολυμπιακά κιτάπια. Και αυτό συνέβη εξαιτίας του.

Το 1968 έτυχε να είναι η πρώτη φορά που άρχισαν να γίνονται έλεγχοι ντόπινγκ στους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων. Και όσο κι αν είναι δύσκολο να λυπηθείς κάποιον που προσπάθησε να κλέψει παίρνοντας στεροειδή ή άλλες ουσίες, ωστόσο για τον Σουηδό σου βγαίνει μία συμπάθεια. Βλέπεις, ο Λίγιενβαλ δεν πήρε κάποια παράνομη ουσία, απλώς αποφάσισε ότι για να ηρεμήσει λίγο πριν από το αγώνισμα της σκοποβολής, θα έπινε δύο μπύρες. 

Σε εξέταση που έγινε στα ούρα του ανακαλύφθηκε το αλκοόλ κι έτσι ο αθλητής έγινε ο πρώτος στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που αποκλείστηκε ως ντοπέ και που του πήραν πίσω και το μετάλλιο -χάλκινο εν προκειμένω- για αυτόν τον λόγο.

Σήμερα, μάλλον δεν θα περίμενε κανείς ότι το αλκοόλ θα βοηθούσε την απόδοσή σε οποιοδήποτε ολυμπιακό άθλημα. Άσε που και ο συνδυασμός όπλα και αλκοόλ δεν είναι και ό, τι καλύτερο. 

Τότε τα πράγματα όμως ήταν διαφορετικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα