Ρύθμιση για τέλος στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο

Διαβάζεται σε 3'
Ηλεκτρική ενέργεια
Ηλεκτρική ενέργεια (φωτογραφία αρχείου) AP

Την επόμενη εβδομάδα το ΥΠΕΝ φέρνει τη νομοθετική διάταξη για την επιβολή φόρου στο αέριο που χρησιμοποιούν οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει συγκεντρώσει τα μέχρι σήμερα στοιχεία για τα σημαντικά κέρδη που έχουν εξασφαλίσει οι ηλεκτροπαραγωγοί τις μέρες της εκτόξευσης των τιμών στη χονδρική του ρεύματος.

Από τα ποσά αυτά και από το ύψος των τιμολογίων που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι λιανικής (και κυρίως η ΔΕΗ που έχει το 72% των οικιακών καταναλωτών) για τον Αύγουστο, θα προκύψει και το ύψος του έκτακτου φόρου που θα επιβάλει η κυβέρνηση στους ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, βασική επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι να φτάσει η τιμή της κιλοβατώρας του πράσινου τιμολογίου, μετά την παροχή της επιδότησης, στα επίπεδα των 15 λεπτών, επίπεδα που θεωρούνται «ανεκτά», παρότι βέβαια είναι πολύ υψηλότερα από τα εκείνα προ κρίσης, αλλά και από εκείνα που είχε συνηθίσει ο καταναλωτής από την αρχή του χρόνου και μετά.

Την επόμενη εβδομάδα πάντως, πιθανότατα στις 2 Αυγούστου και αφού πρώτα ανακοινωθούν τα τιμολόγια των παρόχων, το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει και το ύψος του φόρου που θα επιβληθεί.

Είναι το πρώτο βήμα των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της έκτακτης εκτόξευσης των τιμών ρεύματος στη χονδρική, μέτρων που περιλαμβάνουν:

Πρώτον, την άμεση νομοθέτηση έκτακτης ειδικής εισφοράς ανά θερμική μεγαβατώρα υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.

Η διάρκεια του μέτρου θα είναι τουλάχιστον δίμηνη, ενώ για την πρώτη εφαρμογή ως μήνας αναφοράς ορίζεται ο Ιούλιος του 2024.

Η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεύτερον, μέσω του ποσού που θα συγκεντρωθεί από την ειδική εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, θα επιδοτηθούν για τον Αύγουστο οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας (πράσινα και κίτρινα τιμολόγια) και πλήττονται από την επερχόμενη απότομη άνοδο των τιμολογίων του επόμενου μήνα.

Το όριο κατανάλωσης της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι οι 500 κιλοβατώρες (kWh) το μήνα, ενώ ειδική πρόνοια θα υπάρχει για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Τρίτον, θα υπάρξει από ελληνικής πλευράς ένα είδος μηχανισμού παρέμβασης σε περίπτωση στρέβλωσης της αγοράς και δυσλειτουργίας, που έχει ενδημικά χαρακτηριστικά. Όταν, δηλαδή, κάποια χαρακτηριστικά παρουσιάζονται κατά διαστήματα, διότι υπάρχει μόνιμη στρέβλωση της αγοράς (χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρούσα αύξηση των τιμών) για την οποία δεν υπάρχει επαρκής αντίδραση από την ευρωπαϊκή πλευρά. Πρόκειται, στην ουσία, για το μηχανισμό που είχε αξιοποιηθεί κατά το παρελθόν. Θα υπάρξει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η Ελλάδα να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα αυτής της πρόνοιας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα